Krakende dichte trap met wellat

Mandare

 • #1
Al heel veel topics over krakende trappen, maar toch nog even een vraag van een onervaren klusser.
Wij wonen in een jaren 60 woning en zowel de trap naar de 1e als 2e verdieping kraakt. Niet een beetje, maar enorm zodat je wakker wordt als er iemand overheen loopt.

De trap is aan de achterkant dicht, dus ik kan helaas geen kraaklatten plaatsen. Ik zie onder de treden bij de wellatten dat de verf gebarsten is, dus hier zit speling op.

Nu lees ik verschillende manieren om het kraken te verhelpen.
Maar ik weet niet of ik opspanschroeven kan gebruiken, want ik heb geen idee hoe dik de stootborden zijn. Kan ik dan proberen om gewone schroeven bovenin de traptreden te schroeven ter hoogte van de stootborden?
Of zou het helpen om de wellatten te verwijderen en iets met de kieren te doen die ik daar achter zie?
Overigens zie ik dat het stucwerk bij de trapboom ook lichtjes gebarsten is.

Alvast bedankt voor de reacties. Hopelijk kan ik het zelf verhelpen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Ik heb het kraken hier (bijna) geheel opgelost met een combinatie van lijmen en schroeven.
  Eerst alle afdicht latten ed. verwijdert en alles zo goed mogelijk verf vrij gemaakt (trap was wit geschilderd)
  Daarna de autokrik gepakt en een lange balk en bovenaan begonnen met de traptrede iets op te tillen/krikken, door simpel de lange balk bovenop de krik te houden en deze dan eerst met de krik in het midden tegen de bovenste trede te klemmen. Daarna de krik iets te hoog draaien zodat er ruimte tussen trede en stootbord ontstond.
  Deze ruimte vullen met lijm en daarna van de bovenkant vastschroeven.
  Daarna nog een keer dezelfde trede op proberen te tillen (in de hoop dat het stootbord nu mee omhoog komt) zodat ook de onderkant vastgelijmd en geschroefd kon worden)
  Vervolgens een stuk van de balk afzagen zodat hij voor de volgende trede past, weer lijmen en vast schroeven, stuk van de balk af enz.
  Dit lukte bij mij alleen vanaf de onderkant (plafond is van kunststof) zodat ik alleen de bovenkanten van de stootborden vast kon zetten en bij ongeveer de helft ontstond er ook ruimte aan de onderkant.
  Vandaar dat de trap ook bijna kraak vrij is en niet helemaal.

  Het gebruik van de krik moet natuurlijk wel met beleid gebeuren want draai je te ver dan kun je ook de gehele trede vernielen en dan staat je echt een flinke klus te wachten.

  suc6

  Gerrit
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Hoe is de achterkant van de trap dichtgemaakt?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu