Krakend/knallend dak

Handyman Peter

  • #21
Ik lees mee, ook bij ons in de zomer aparte kraken, luide tikjes.
Wij hebben een sporenkap voorzien van Isobouw platen. Deze zijn stijf tegen elkaar gelegd.
In de zomer gingen de platen op de kopse kanten naar buiten (omhoog richting de pannen), de druk kon nergens anders heen.
Mijn gevoel zegt dat er ruimte tussen platen moeten zitten met daartussen speciale pur die het uitzetten kunnen opvangen.
Ben dus erg benieuwd hoe dit bij anderen is opgelost.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #22
Dat kan je in de verwerkingsvoorschriften van jouw dakplaten opzoeken. Ik heb een verplichte tussenafstand zelf nog nergens gezien in de voorschriften. Het ligt meestal aan de montagemiddelen.

Het beste is de geluiden gewoon te accepteren. Ik heb naast de kap ook verfblikken die ploppen als het zonnetje in de kamer komt waar deze staan. Vind het wel grappig en het hoort bij het huis.
 

FenR

  • #23
Vermoedelijk heeft u deze knallende dakgeluiden nog nooit gehoord. Ze zijn dusdanig hard en veel dat dit voor niemand te accepteren is. Ploppende verfpotten? Leuk.
 

Gaspare

  • #24
FenR
Zou je mij meer info kunnen bezorgen of wie dit kan oplossen?
Wij hebben slapeloze nachten als het waait.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #25
Het is een heel groot verschil tussen het knallen van een dak zoals hier besproken krimp en uitzetting van de dakplaten als die veroorzaakt door wind.
In jouw geval zou de eerste gedachte zijn de schroeven waarmee de dakplaten zijn gemonteerd nog eens na lopen en vast zetten. Bij uitzetting en krimp ligt dat een stuk ingewikkelder.
 

ES72

  • #26
Hallo

Wie kan mij de oplossing geven of een aannemer of een deskundige
 

zonmaanenster

  • #27
ik had ook graag via pb de naam van het bedrijf gehad.

Wij zelf hebben nooit last gehad van ons plat dak totdat een dakdekkersbedrijf ons EPDM ging vernieuwen ( na de storm van het voorjaar is deze losgeraakt) . De oude epdm laag ging eraf en er werd een extra isolatie laag van 3 cm op geplaats en daarop weer EPDM. Sindsdien knalt het als een gek ( vanaf april/mei) en de dakdekker zegt dat het aan de dakconstructie ligt. Het dak ligt er al zolang op en er is nog nooit geknal geweest. Ik zou graag een expert willen hebben die ons hierin kan helpen. Zelf hebben we al geconstateerd dat de isolatieplaten geplakt en geschroefd zijn, echter willekeurig en niet zoals het hoort. Wij denken namelijk dat hier het probleem ligt. De isolatie bevat geen tong groef, is willekeurig geplakt ( dus niet in de hoeken met kruis in het midden) en het schroeven is ook willekeurig gebeurd ( ook niet in de hoeken en eventueel nog extra in het midden). Wie oh wie heeft ervaring of kan iemand aanbevelen??
 

Jacob215

  • #28
Graag zou ik in een pb ook de naam van het bedrijf gehad.
Wij hebben een huis gekocht en er zijn ook regelmatig forse geluiden te horen die ik niet kon thuis brengen.
 

Sef

  • #29
Hoi,
Ook hier een 2onder1kap woning uit 1993 met unidek platen. Met de zomer (bijna de heledag door) en ook met forse wind harde knallen waarvan je schrikt. Ook ik moest het maar accepteren van de dakdekker of een compleet nieuw dak.

Iemand tips hiervoor of de juiste personen die dit wellicht kunnen oplossen.

20220909_174800.jpg
 

DakTon

  • #30
Graag zou ik in een PB naam van het bedrijf willen hebben.
Hier namelijk ook overlast van knallende dakplaten. Geluidsmeting laten doen en 60 (!) knallen in een weekend geregistreerd. Bouwkundig beoordeeld en de gordingen blijken gewicht van de unidekplaten niet aan te kunnen. Advies is om gordingen te verzwaren en alle platen opnieuw vast te zetten. Ingrijpende klus. Wie heeft ervaring? Suggesties meer dan welkom.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu