Oplossing knallende en krakende dakplaten

Oplossingknallen1

  • #1
In 2018 kregen wij nieuwe EPS dakplaten. Dit leidde met name bij temperatuurschommelingen tot knallen en kraken.

Ik van alles geprobeerd om het op te lossen. Ik zocht vaak naar tips o0 internet maar eigenlijk helpt vrijwel niks. Bijvoorbeeld het losser/vaster zetten van de platen. Keer op keer tijdsintensief en het loopt uit op een deceptie!

Onze situatie is als volgt. De isolatieplaten van 16cm zitten van buiten maar binnen toe vastgeschroefd op horizontale draagbalken (10x25cm). Aan de binnenzijde heb ik nu tegen die draagbalken OSB-3 platen van 18mm geschroefd. De tussenliggende 25cm aan ruimte heb ik opgevuld met glaswol. Ik heb steeds 1 OSB-plaat vastzet in verticale richting en vervolgens vanaf de zijkant opgevuld met glaswol. Op die osb-platen heb ik vervolgens dampremmende folie vastgeniet en daarover heen coverboard wandpanelen ter afwerking. Alle kieren heb ik afgekit.

Het was heel wat werk, mede omdat ik aan alle zijkanten al schuifdeurkasten had gemaakt en die ook heb aangepakt. De isolatiewaarde is waanzinnig. Bovenop de EPS platen van 18cm met Rd waarde 3.0 zit er 25cm isolatiewol onder met Rd waarde 6.5. Laatstgenoemde doet zoveel aan geluidsisolatie dat je de knallen helemaal niet meer hoort. Ook omdat die OSB-plaat constructieve massa heeft. Dit heeft mijns inziens ook de draagbalken verticaal aan elkaar verstevigd. Mijn beredenering is dan er minder torsie tussen de balken.

Ik hoop dat dit iemand anders net zo veel helpt als mij. Soms is de oplossing toch echt simpeler dan gedacht.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: V8 Cowboy

Anoniem12

  • #2
Hoi!
Bedankt voor het delen van je oplossing.
Ik heb ook bij zonnig weer last van knap geluiden maar vraag me af of het van de dakplaten komt. Deze zouden van Stramitex zijn volgens de bouwtekeningen. Het zijn dus niet de unidek platen als het goed is. Ik heb het idee dat het soms ook van binnenuit knapt, dus de laag aan de binnenkant, de witte platen met een bevestiging in het midden. Herken jij dit ook? Of iemand anders op het forum? Zie de foto’s.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Binnenzijde was bij unidek en stramitex hetzelfde.
Buitenzijde is verschillend, groen of oranje.
Opbouw van beide merken platen is hetzelfde
 
  • Like
Waarderingen: Anoniem12

Anoniem12

  • #4
Oké dan zijn het dus ook de ‘verkeerde platen’. Bedankt voor je reactie. Ik ga zoeken naar een oplossing.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
9
1
16
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu