PV verdeler garage -> ALS in groepenkast nodig?

EdR1924

  • #1
Voor de zonnepanelen 2900W/12,5A op de garage plaats ik een PV verdeler.

De kabel naar de garage ligt uiteraard buiten in de grond dus ik neem aan dat er in dit geval WEL een aarlekschakelaar in de groepenkast nodig is, aangesloten direct na de hoofdschakelaar? (voor een PV verdeler binnenshuis is dit niet nodig begrijp ik)

de PV verdeler in de GARAGE ziet er zo uit:

voeding groepenkast (ja, zonder onderbrekingen!)
--> hoofdschakelaar 40A
-> ALS 40A/30mA
-> automaat B16 PV
-> automaat B16 Enphase IQ gateway
-> automaat B16 schuur elektra/verlichting
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat ligt aan de aardcircuitimpedantie. Wanneer er sluiting naar aarde zou optreden in de grondkabel, moet de voeding automatisch uitschakelen. Met een lage aardcircuitimpedantie loopt er bij zo'n sluiting een dermate hoge stroom dat ook een installatieautomaat snel genoeg uitschakelt, met een hogere aardcircuitimpedantie heb je daarvoor een aardlekschakelaar nodig.

In een TN-stelsel verzorgt de netbeheerder de aarding en mag je er wel vanuit gaan dat deze voldoende laag is, maar in een TT-stelsel is de aardcircuitimpedantie grotendeels afhankelijk van de aardverspreidingsweerstand, de weerstand tussen de aardelektrode en aarde.

Oftewel: meten is weten. Heb je geen idee van het aardingsstelsel en/of geen apparatuur om dit te meten? Plaats dan bij twijfel gewoon de aardlekschakelaar zodat het zeker goed zit.

Als je in de hoofdverdeler al een 30mA aardlekschakelaar plaatst voor deze groep, kun je die in de PV-verdeler achterwege laten.
 
  • Like
Waarderingen: EdR1924

EdR1924

  • #3
@XanderH
Hartelijk dank voor deze glasheldere uitleg!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu