Internet in garagebox

MartijnVos

  • #1
Hallo allen,

Ik ben een beginnende klusser (net uit huis) en ik ben opzoek naar een voordelige oplossing voor een probleem. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen vandaar dat ik hier om hulp vraag.

Momenteel woon ik in een klein appartementje met een garagebox. In deze garagebox staat mijn Smart koel-vrieskast. Nu ben ik niet zo fan mijn Smart devices maar voor een koelkast is dat nog wel eens handig (denk aan vakantie, uitgevallen koelkast, waterschade en voedsel dat weggegooid moet worden etc.). Voor een Smart-device is internetverbinding nodig. De garagebox staat hemelsbreed 45 meter van mijn appartement. Wifi gaat hem dus niet worden, ook niet met een wifi-versterker, althans ik hoor hier niet zoveel positieve dingen over (wat vinden jullie van die dingen?).

Het appartement is mijn eigendom maar wel onderdeel van de VVE. Die staan niet te springen om een internetkabel bij de garageboxen (ook onderdeel van de VVE).

Welke opties zijn er nog mogelijk voor mij? Ik ben een behoorlijke leek in klussen dus elke hulp is welkom. Alvast hartelijk dank voor het meedenken :)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je vrij zicht hebt, dan is een richtantenne setup een optie. Dat kan zelfs tot 15 km (ja kilometer, maar dat is niet goedkoop, 45 meter is minder duur)

Waar komt de stroom voor de koelkast vandaag?
Soms loopt die via een groep in jouw eigen groepenkast, dan is een netwerk via stopcontact een optie.
 
  • Like
Waarderingen: MartijnVos

stefan9

  • #3
Wellicht is een oud mobieltje met een prepaid kaart een idee? Zo'n koelkast zal niet heel veel data versturen, dus kun je met een tegoed van een tientje waarschijnlijk best lang doen.
 

MartijnVos

  • #4
Beste Jackd. Dank voor de moeite. Ik had nog niet eerder van een richtantenne gehoord, dat ga ik eens uitvogelen. Daarnaast komt de stroom in de garage van mijn meterkast, dat is nog interessant om uit te proberen (alleen heeft de koelkast geen LAN-aansluiting, dus dat moet ook nog opgelost worden...)

Beste stefan9, je idee lijkt mij een goed alternatief wanneer bovenstaande idee niet werkt. Dank voor de tip!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Als de garage op jouw groepenkast zit dan zou ik zo'n powerline set proberen inderdaad. Simpele Access point in de garage en je hebt een draadloos signaal
 
  • Like
Waarderingen: Walker

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Er zijn ook powerline adapters met ingebouwd wifi accesspoint.

Als de stroomvoorziening van de garagebox uit de woning komt, heb je een goede kans dat dit prima gaat werken. Voor de bonuspunten realiseer je voor de powerline adapter in de woning een contactdoos op dezelfde groep.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Vonken_trekker schreef:
Als de garage op jouw groepenkast zit dan zou ik zo'n powerline set proberen inderdaad
Dat gaat op een afstand van hemelsbreed 45m waarschijnlijk niet werken.
Daarnaast moeten de boxen dan ook nog eens op dezelfde fase zijn aangesloten (zelfde groep is minder van belang)

Veel beter zijn de access points die richtbaar zijn en waarbij je een point to point verbinding opzet (een vrije zicht verbinding werkt wel een heel stuk beter)
Voor goed 100 euro kun je vaak al wel een paar Km overbruggen met een vrije zicht verbinding.
Zelf had ik zoiets bij een klant gemaakt, point to point verbinding gemaakt (apparatuur tot 5 km) tussen het hoofdgebouw en de poort (goed 300m) dat heeft jaren gewerkt tot de bomen er tussen zo groot werden dat het zomer's nog werkte als het niet geregend had maar als de bladeren nat werden dan was er geen beeld meer van de camera bij de poort.
Toen de bomen nog groter werden werkte het alleen nog in de herfst/winter zodra de bladeren waren gevallen en stopte het weer zodra er weer bladeren aan de bomen kwamen.

Maar misschien toch handiger/goedkoper om af en toe zelf eens in de koelkast te kijken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Waarom zou de afstand van 45m een probleem zijn?

Ik heb even een willekeurige producthandleiding erbij gepakt:
Screenshot_20230220_213553_Microsoft 365 (Office).png


10% van die claim moet toch zeker wel haalbaar zijn als je aan 1% van de snelheid ruim voldoende hebt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dezelfde fase hoeft niet eens perse, daar is een fasen koppelaar voor.
Hoewel het in dit geval een stuk makkelijker is een extra stopcontact in de meterkast te maken mocht dat nodig zijn en dan kan die misschien zelfs op de kabel komen die richting schuur gaat.
Powerline adapters zijn een stuk beter geworden dan die ondingen van 10/15 jaar terug.
 

DSR9500

  • #10
Op de camping gebruik ik een wifi-extender met antennes erop ( van het type ENS202EXT / EZHotspot).
Daarmee overbrug je met gemak meer dan 100 meter.
Lijkt me prima om zoiets hier ook toe te passen.

Een powerline op 100 meter kan soms lukken. Mmaar als je er ook apparaten op hebt zitten met een netfilter (en dat heeft elk modern apparaat) wordt het moeilijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu