Kozijn opknappen met stukken ingelijmd hout: mogelijk of nie

Derustzelve

 • #1
Ok, het volgende:

ik heb een flink kozijn, zit raam en deur in, twee posten (onderdorpel raam en zijkant) goed rot. Als in: door en door rot.

offerte binnengekomen, > 2500 €... OEPS

Wie kan mij vertellen waarom ik (Of een kundigere doe het zelver) dat kozijn er niet gewoon uit kan halen, daar twee nieuwe stukken, door mijzelf op maat gemaakt hardhout op kan lijmen met epoxy en het hele kozijn weer kan terugplaatsen. (evt, nog wat steviger bevestigen)

Wat gaat er dan mis met het kozijn of waarom gaat dit niet?

Ik ga ervan uit dat het wel iets moet zijn omdat ik deze werkwijze nergens kan terugvinden.
 

Rob smeets

 • #2
Wat is er nou rot het raam of het kozijn?
Een kozijn er even uitnemen en weer terugzetten kun je vergeten als het ingemetseld is met kozijnankers.
En wil je latten lijmen over het rotte gedeelte met epoxy? Ik kan het even niet volgen.
 

Derustzelve

 • #3
Het gaat mij niet om het raam maar om het kozijn zelf, waar de deur en het raamkozijn weer inhangen.

Ingemetseld met kozijnankers, hmm, dat zou inderdaad wel het einde van mijn plan betekenen. Als dat het geval is krijg je het kozijn er alleen uit met breken? En hoe kan ik zien of dit het geval is? Zijn er andere manieren waarop het kozijn vast kan zitten?

nee, het idee is geen latten lijmen maar hup, stuk balk weghalen, ander stuk balk erin plakken / vastzetten in ieder geval.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Het repareren van houtrot is heel normaal als het kozijn er nog in zit. Volgens mij is er ook op deze site het nodige over te vinden.
 

Derustzelve

 • #5
Er is volgens mij genoeg te vinden over houtrotvuller ja, maar het door mij gevraagde is wel wat drastischer dacht ik zo. En daar kan ik niks over vinden, ook niet in de archieven. Maar mocht dat wel zo zijn en je weet de link, ik houd me aanbevolen natuurlijk.
 

Versch25

 • #6
Hoe groot is de houtrotschade...? (lengte, breedte, diepte)
 

Derustzelve

 • #7
Groot,

ik zou zeggen 40cm bij 10 cm (gehele breedte) bij 6cm (halve diepte).

Dat stuk komt boven op de onderdorpel van het raam. Deze moet compleet vervangen worden aan de buitenzijde, dus +- 60cm bij 7cm hoog bij 6 cm diep.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Als er zoveel vervangen moet worden, kan je beter het kozijn vernieuwen.

Maar als je het vervangen van die delen zelf wil doen, kan je denk ik ook zelf een kozijn maken van kozijnhout. Ik bedoel het ook in de zin van dat rotte delen vervangen best lastig is, want je wil niet dat het na een paar jaar weer verder rot.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ik kan wel laten zien hoe ik het gedaan heb. Heb het raam en het kozijn laten zitten. Eerst alle rotte stukken er uit gezaagd en gebeiteld tot ruwweg het raam:Nieuw kozijnhout gekocht en daar delen (in de lengterichting) vanaf gezaagd en passen, meten, bijschaven. De uitstekende latjes zijn om afstand te creëren vanaf de vensterbank:Nieuwe stijlen:

Alles met bruislijm in elkaar gezet. Schuren, plamuren, gronden, lakken en je ziet er niets meer van.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Ziet er netjes uit. Ik zou ook de achterkant in de grondverf zetten, bij voorkeur 2 lagen voor alle hout wat met steenachtige materialen in aanraking komt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #11
Heb ik ook gedaan. De foto's laten alleen de voorlopige passing zien en e.e.a. tijdelijk vastgezet met lange houtschroeven. Pas toen alles op maat was, alles weer losgehaald en in de dunne grond gezet, behalve de onderling te verlijmen oppervlaktes.

Overigens heb ik niets op het steen laten aansluiten maar overal een kleine kier tussengelaten, ook tussen de onderdorpel en de raamdorpelstenen. Beter voor de ventilatie.
 

Derustzelve

 • #12
Ziet er goed uit!

dat lijkt erg op mijn situatie trouwens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu