Koudwaterleiding douche achter tegels verplaatsen

Miranda89

  • #1
Beste experts,

Ik ben bezig een douchewtw te plaatsen. Hiervoor moeten zowel de afvoer van het putje als de koudwaterleiding van de thermostaatkraan in de ruimte onder de badkamer uitkomen. Het putje kan ik simpelweg vervangen door een putje met onderuitloop en een gat door de vloer boren. Maar ik loop een beetje vast met de koudwaterleiding. Die zit in een klein koofje achter de tegels
Douche.png

De koudwaterleiding moet dus ergens uitkomen onder de vloer. Het liefst laat ik de vloertegels intact (hier heb ik ook geen reservetegeltjes voor), maar achter de wandtegels een gat boren is ook lastig. Van de wandtegels heb ik nog wel 10 stuks over (zowel witte, sierrand als blauw)
Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Hieronder heb ik geprobeerd een doorsnede van het schuine wandje te tekenen. Hopelijk geeft dat een duidelijk beeld.
Koud waterleiding.png


Alvast bedankt voor het meedenken,
Miranda
 

Auto-Geen

  • #2
Een paar minuten korter douchen bespaart meer dan je beoogde wtw. Installatie is een probleem, rendement ?, en vervuild heel snel.
 

Miranda89

  • #3
Vertel dat mijn pubers...
De douche niet gebruiken, dat bespaart ook veel, maar is niet wat we willen.
Maargoed, afgezien van aannames over onze gezinssamenstelling, douchegebruik en het type douche wtw (die er al hangt), is dit geen antwoord op mijn vraag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Hoe ga je de nieuwe leiding achter de tegels volgens de voorschriften beugelen?
 

Miranda89

  • #5
Ik ga er vanuit dat de leiding nu gebeugeld zit op het hout van het koofje.
Zou het mogelijk zijn om de onderste tegel weg te halen en daar de leiding aan te sluiten op een leiding van beneden? (die daar dan weer gebeugeld kan worden)
Hoe krijg ik het dan weer waterdicht, want ik kan het kimband niet intact laten zonder bij die leiding te komen.
 

HenkL14

  • #6
Is de waterleiding niet in het zicht op de onderliggende verdieping? Of is deze in de vloer van de badkamer verwerkt?

Want je zult toch aan de onderkant van de wtw afvoer ook de koudwaterleiding moeten aansluiten, dus die heb je wel nodig ergens.
 

Miranda89

  • #7
Helaas zitten de waterleidingen van de badkamer in de vloer verwerkt.
De douchepijp wtw hangt nu op de begane grond eronder naast de keuken, waar zowel afvoer als koud water binnen een meter voorhanden is. Dus de leidingroute is wel duidelijk, maar hoe ik erbij kom is nog de vraag.

Vloer van de douche openhakken en opnieuw betegelen kan ook natuurlijk, maar liever los ik het via de wandtegels op (omdat ik daar reserve voor heb).

Ik zou ook de tegels bij de kraan eraf kunnen halen, maar dan wordt beugelen wel lastig en zie ik ook niet hoe ik het gat in de vloer geboord krijg op een meter afstand. (Van onderen boren is trouwens lastig, omdat de boor+boormachine daar niet tussen de keukenkastjes en het plafond past)
 

HenkL14

  • #8
Ik denk toch dat de vloer de beste oplossing is. Je kan de huidige koudwaterleiding uiteindelijk ook niet open achterlaten.

Als je de vloer open maakt, kan de koudwaterleiding gebruikt worden via de wtw en zit je achteraf ook niet met een leiding waarin stilstaand water achterblijft.

En de huidige afvoerbuis kan dan ook netjes dichtgemaakt worden.
En als je wel de wandtegels reserve hebt, kun je daar een paar van weghalen en de kimband in de hoeken weer herstellen.

Maar je moet wel zeker weten dat de leidingen ook echt door de vloer gaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Ken je die koudwater niet op pakken achter zijde daar muur open en een aansluiting maken en dan in die ruimte naar beneden door de vloer.
Hoe werkt een douchepijp-wtw?
 

Miranda89

  • #10
Bedankt Henk voor het meedenken. Aan dat stilstaand water had ik nog niet gedacht. Ik weet ook niet waar de leiding nog meer langsgaat in de badkamer, dus goed idee om die te blijven gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu