Warmwaterleiding korter dan koudwaterleiding

JohanPG

  • #1
Hallo,

In onze woning heeft in de keuken een oude geiser gezeten. Deze is verwijderd. We hebben overwogen een keukenboiler te plaatsen, maar gezien de beperkte hoeveelheid warm water die we in de keuken gebruiken toch besloten de keukenkraan op de CV aan te sluiten.

Nu zit de hoofd waterkraan vlak bij de keuken op ca 2m afstand. Er wordt nu vlak na de hoofdkraan een koudwater aftakking gemaakt naar de keuken.
De CV ketel zit zo'n 10 meter verderop. Vandaar zou ik de warmwaterleiding kunnen laten komen, maar die zal dan een lengte van zo'n 13/ 14 meter hebben.

Maakt het iets uit als de warm water leiding naar de kraan een dergelijke lengte heeft van +10m en de koudwaterleiding maar 2 meter is? Dat de lengte dus flinkt verschilt?
Kan me geen directe nadelen bedenken, maar wil het toch graag even polsen voor ik het aanleg.

De warmwater aanvoer uit de CV is een hele korte 15mm koper buis die direct naat beneden loopt onder de vloer in de kruipruimte vertakt in koper leidingen 12mm voor de badkamer. Deze lopen direct de betonnen vloer in. Weinig ruimte om op aan te sluiten. Is het noodzakelijk om op de 15mm leiding aan te sluiten of kan ik ook op een 12mm vertakking aansluiten?
Mijn voornemen is om te werken met meerlagenbuis 16mm (met isolatie) en de leiding door de kruipruimte naar de keuken toe te leiden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het verschil in leidinglengte maakt niet uit. In de meeste huizen komt koud water overal direct vanaf de meter en warm water van de CV op zolder bijv.

Voor een keukenkraan is 12 mm koper prima.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG

ADDave

  • #3
Met warmwater moet je voldoen aan de leidingwachttijd. Met warmwater vanaf een CV ketel is dat 35 seconden, maar dat moet je makkelijk redden met een afstand van 14 meter. Geen probleem dus.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG

JohanPG

  • #4
@Vonken_trekker ik ben voornrmens een flexibele leiding te gebruiken i.p.v. koper. Deze is beschikbaar in 14 en 16mm (16mm heb ik nog een aardige lengte van liggen). Kan de 16mm flexibrl op de bestaande 12mm koper aangesloten of geeft dit drukverlies?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja dat gebeurt vaker
 

JohanPG

  • #6
Bij een zaak geweest om koppelingen te halen, die wist te vertellen dat ik eerst van 12mm naar 15mm moet en daar vervolgens de 16mm leiding op aan moet sluiten.
Daarbij zou het verplicht zijn om voor de keukenkraan een muurplaat met hoekstopkraan te plaatsen. De flexibele slang / buis die aan de keukenkraan zit mag niet rechtstreeks op de leiding aangesloten worden. Is dat inderdaad verplicht/ raadzaam (los van het feit dat het handig kan zijn de leiding af te kunnen sluiten voor kraan)?
 

ADDave

  • #7
Verplicht heb ik nog niet eerder gehoord, maar het is wel ontzettend handig.
Inderdaad voor het snel afsluiten maar ook voor het evt. inregelen.
Dat is nog wel eens nodig als er een groot drukverschil is tussen de warme en koude kant.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
er zijn ook knelverloop ringen verkrijgbaar die je in plaats van de knelring 15 gebruikt, op deze manier kun je een koppeling 15x16 pakken en de verloop ring erin in 1x naar 12
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu