Condensering van de koudwaterleidingen in betonnen vloer

Men heeft bij mij nieuwe koudwaterleidingen gelegd vanuit de kelder in de betonnen vloer en dan door de spouwmuur naar de aanbouw keuken.
Nu komt er schimmel in het vinyl wat er op ligt. Men heeft dit onderzocht en zegt dat dit komt door condens vorming op de koudwaterleiding. Er liggen verder geen andere leidingen. Kan dit de oorzaak zijn ? Had deze in een mantel moeten liggen ?
IMG_9398.jpg
Schermafbeelding 2020-10-16 om 19.33.13.png
 
Normale luchtvochtigheid, vloer is ook gemeten en is niet vochtig.
Installateur had in de offerte staan dat deze in een mantel gelegd zou worden, maar heeft dit niet gedaan. Er ligt al meer dan 50 jaar een oude waterleiding in de vloer met vinyl er over, en nooit geen problemen gehad ( tot dat er een lekkage was). Nu met de nieuwe leidingen wel problemen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
"Installateur had in de offerte staan dat deze in een mantel gelegd zou worden, maar heeft dit niet gedaan."

Lijkt mij duidelijk. Installateur bellen en leiding in een mantelbuis leggen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Hij zegt dat dit niet nodig is en dat het ook zo in de NEN norm 1006 +A1 staat. Hij weigert dus om ook maar enige aansprakelijkheid aan te nemen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Onzin. Hij kan zich niet achter een NEN norm verschuilen. Hij heeft een privaatrechtelijke overeenkomst met jou gesloten door een offerte uit te brengen. De offertetekst is bindend. Ook al had er in gestaan dat hij de leidingen blauw had moeten verven dan had hij dat moeten doen.
 
  • Like
Waarderingen: Henricus Carolus
Totale schade schat ik op ca. € 6000,- incl. nieuwe leidingen, hak en breekwerk, stukadoren, nieuwe vinyl vloer, en diverse voor het leeg en weer inruimen van de woonkamer. Dus dan schakel ik een advocaat in.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zo te zien ligt deze buis erg hoog in de vloer. Als de oude buis een paar cm dieper heeft gelegen zou het kunnen zijn dat er dan geen vocht condenseerd.
Hier even mee spelen. Relatieve luchtvochtigheid 70% omgevingstemperatuur 22 gr. dauwpunt 16,3 gr. Die temperatuur is gebruikelijk voor een waterleiding. Luchtvochtigheid is wat hoog maar kan regelmatig voorkomen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Henricus Carolus
De installateur wil mij nergens in tegemoet komen. Mijn advocaat zegt de gerechtskosten te duur zijn. Maar hoe kan ik dit probleem zelf oplossen ? Kan ik de sleuf waar de leidingen liggen weer open maken en dan deze dicht maken met bij een 2 componenten materiaal zodat daar geen vocht meer door naar boven kan komen ?????
 
Dat kan zijn, maar als je een mantelbuis moet plaatsen dan moeten de sleuven groter gemaakt worden. En een leiding loop naar de badkamer boven, dus dan moet deze ook opnieuw gelegd worden. Mijn vraag is dus of ik die leiding niet anders kan isoleren ?
 
Elke oplossing anders dan het leggen van de leiding in een mantelbuis zal een proefondervindelijke oplossing zijn waar dus niemand hier een garantie kan geven dat dit minimaal net zo goed gaat werken. Simpelweg omdat het nagenoeg niet voorkomt. Om het risico van wederom een teleurstelling te voorkomen zou ik in ieder geval gaan voor de beproefde oplossing door de leiding in een mantel buis te leggen.
 
In ieder verwerkingsvoorschrift van kunststof buis staat iets wat boven de werkbladen gaat, en dat zijn de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant. Weet niet welk merk dat er in gelegd is? Maar bij de meeste staat er dit in omschreven, de leiding dient mechanisch beschermt te zijn door invloeden van buiten af.
Dit wil eigenlijk niets meer zeggen dan dat de buis tjdens wegwerken beschermd dient te worden met? juist een mantelbuis.
Daarbij omschrijft hij in zijn offerte dat hij in een mantelbuis aangelegd word dus ongeacht de regelgeving had hij dit simpelweg moeten doen.
 
Al meer geschreven. Kijk naar condens. Badkamer de spiegel wat gebeurd er tijdens het douchen. Bovenzijde spiegel zicht onderzijde condens. Wat zou het verschil zijn in de temperatuur op de spiegel. Zo kritisch is het, ontstaat er wel of geen condens.
Als de vloer nog niet voor 100% zou zijn op-of uitgedroogd, waardoor er veel vocht in de vloer heeft gezeten kan dit probleem zich zelf oplossen. Werken in cement drogen langzaam.
Zou er op de leiding nu nog steeds condens ontstaan zou je toch eens de relatieve luchtvochtigheid moeten meten.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
15
Weergaven
1K
Badkamer, waterleiding en afvoer
BaasBrulaap
  • Gesloten
Reacties
12
Weergaven
21K
Reacties
20
Weergaven
231
Badkamer, waterleiding en afvoer
Rogeeke1
Reacties
0
Weergaven
86
Badkamer, waterleiding en afvoer
Nijmegen024

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu