Koudebrug probleem

Status
Niet open voor verdere reacties.
De vloeren in mijn huis wil ik isoleren vanwege sterke tocht vanuit de kruipruimte. In de hal zal ik beton storten, maar niet in de rest van mijn huis.

Het probleem is dat de buitenmuur (hout) op de hardstenen fundatie rust, maar de vloer op dezelfde hoogte zit als de eerste muurbalk.

De eerste muurbalk is dus een koudebrug als ik het goed begrijp (directe verbinding met buiten en ligt op fundatie muur.) Als ik nu de vloer tussen de balken zou isoleren zou de isolatie tegen de eerste muurbalk liggen, met kans op condensatie.

Heb ik dit goed begrepen en zo ja is er een oplossing los van de buiten muur isoleren?

101244_IMG_1351_1.jpg
 
Vergeten te vermelden, ik wil isoleren met glas/steenwol platen. Deze wil ik tussen de balken stoppen onder de vloer (vanuit kruipruimte).
 
Tegen de muur zou je aan de buiten-en misschien ook de binnenkant XPS isolatie kunnen plaats. Waardoor je muren en balken warmer zouden kunnen worden.
 
Indien dit inderdaad een koudebrug is (ben maar een thuisklusser), dan lijkt mij dat de enige oplossing is van buiten te isoleren? Mij lijkt dat als ik de isolatie binnen tegen de balk van de buitenmuur doe,
dat de balk een stuk kouder zal worden dan de lucht die er binnen langs gaat met condensatie tot gevolg.

Ik ben niet bekend met dikke balken, dus misschien fungeert een dikke balk helemaal niet als koudebrug zoals ijzer dat doet.

Ik vroeg mij dus met name af is deze balk een koudebrug, zo ja is daar iets tegen te doen los van de buiten muur van buitenaf isoleren.

Het is een monument dus eventjes al het hout van de buitenkant verwijderen en isolatie plaatsen waardoor de muur naar buiten komt is niet een makkelijke optie.
 
Mijn bedoeling van de isolatie binnen was, de warmte van binnen door de muur minder snel richting de koude grond gaat, dan blijft deze warmer.
Hout geleid de warmte veel minder dan staal dus zal een koude brug niet zo gemakkelijk ontstaan.
Of er condens kan ontstaan durf ik niet te zeggen. Er zijn teveel parameters die van invloed zijn.

Zelf ben ik een voorstander om de isolatie onder de balklaag en niet ertussen aan te brengen. Dan ligt alles in een warme zone.
 
Wgb schreef:
Zelf ben ik een voorstander om de isolatie onder de balklaag en niet ertussen aan te brengen. Dan ligt alles in een warme zone.

Dit zou ik ook het liefste doen dan zou ik de isolatie onder de balken moeten aanbrengen inplaats tussen de balken. Ook moeten dan de ventilatiegaten lager komen omdat die nu direct onder de balk zitten
 
Ik heb besloten het materiaal onder de balken te bevestigen, zodat al het hout boven de isolatie ligt. Ik denk dat hier platen zoals xps het makkelijkste voor zijn? Dit zakt niet door, neem ik aan dus kan ik zo tegen de balken schroeven?

Dan ontstaat er bij mij van onder naar boven:
1. Isolatie materiaal
2. Ruimte tussen isolatie en laagste planken (10cm)
3. onderste planken.
4. Ruimte tussen onderste planken en de loop/ondervloer (15cm)
5. De loop/ondervloer.
101244_iso_1.jpg



Zou ik dan onder de ondervloer (5) dus zeg maar op de balken nog dampwerend folie moeten aanbrengen?
 
Hout wordt normaal gesproken niet aangemerkt als koudebrug. Tenzij het huis zeer goed geïsoleerd is/wordt.

Of er in dit geval een koudebrug aanwezig is, ga ik niet op basis van een beschrijving beoordelen, je kan beter een detailtekening plaatsen.
 
Ik heb niet zo'n tekening, maar ik ga mijn best doen een zo duidelijk mogelijke tekening te maken en zal die hier posten.

Alvast bedankt voor alle input!
 
Plaats klampjes onder de balken. Plaats de isolatie platen haaks op de balkmaat. De klampjes zorgen ervoor als de balkmaat niet klopt met de h.o.h maat van de isolatie toch een strook hout krijgt om te schroeven.
29035_101244_iso_1_1.jpg
 
Bedankt voor je voorbeeld, bevestigen van de platen lukt wel. Gaat mij met name om elke kans op houtrot te vermijden en welke materiaal het verstandigst is te gebruiken.
 
Wat voor ondervloer heb je op de houten vloer liggen? Want als dit een dampremmer is, moet de onderzijde van de vloer goed geventileerd worden, anders rotten alle balken weg....

Alternatief is om de bodem te bedekken met folie, om optrekkend vocht tegen te gaan.

En wellicht is die isolatie van die zonnige folieboer Ton een idee.
 
Jij zit nog volop in de praktijk, vermoed ik. Wil je dit iets beter toelichten?

Bedoel je de constructie met of zonder isolatie?
Een damprem vermindert toch het transport van vocht en toch moet je meer gaan ventileren.
 
Houten vloeren moeten vocht kwijt kunnen. Als er een dampdichte laag bovenop de vloer ligt kan dit niet naar boven, en moet het dus via de ventilatie in de kruipruimte. als de vloer vervolgens aan de onderkant ook afgesloten wordt(of als er te weinig ventilatie in de kruipruimte is, worden de balken zo zacht als een spons.

Isoleren is goed, maar vergeet niet te ventileren!
 
Je raakt precies het dilemma waar ik mee zit.
De koudere lucht in de kruipruimte gaat niet naar boven. Lucht of warmte gaat van warm naar koud, van het woongedeelte de kruipruimte in. Dacht ik toch.

Wel worstel wel met de kreet optrekkendvocht wat is dat in de praktijk?
 
Ja dat is inderdaad optrekkendvocht. Het vocht werkt capillair in de steen. De fundering staat in de grond of water en het water zuigt in de stenen omhoog.

Ik denk dat het in een kruipruimte anders gaat.
 
@Walker:

Naar aanleiding van al het onderzoek dat ik heb gedaan, is het voor mij nieuw wat jij meldt. Ik begreep juist dat wanneer je een houten vloer in huis afsluit door bijvoorbeeld laminaat, dat je dan juist van onderaf (kruipruimte) moet isoleren. Het luchtkussenfolie principe dat je aanstipt werkt toch ook volgens dit principe?

Optrekkend vocht is denk ik bij mij geen probleem de fundatie bestaat bij mij uit niet poreuze rotsblokken.
 
Wat ik dus bedoelde te zeggen is, dat je problemen krijgt met vocht wanneer objecten kouder zijn dan de omgevingslucht. Vocht zou dus de neiging hebben naar beneden te gaan omdat vaak de grond kouder is, daarom wil je niet dat het vocht dat in het huis zit de vloeren in gaat (vandaar dampremmend materiaal onder je laminaat.)

Voor zover ik het begrepen heb zou je doorgaans geen problemen moeten krijgen als je van buitenaf isoleert. Op die manier ligt het houtwerk omsloten door isolatie en wordt het hout warmer dan het was, waardoor het ook droger zal worden.

Voordat ik mijn idee toepas had ik gehoopt dat er nog wat meer bevestigende reacties waren (ondermeer van IJkenhout). Ik zal hier en daar nog is wat advies inwinnen.

Let op dit zijn mijn aannames! Ik ben geen kenner.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan