Koude trek / kil gevoel na installatie nieuwe radiatoren

Toekande

  • #1
We hebben vorig jaar de woonkamer gedaan en toen ook maar direct de radiatoren vervangen (1 van de oude zat zo raar gemonteerd dat ie er niet gewoon afkon voor het behangen en toen hebben we de andere 2 ook maar vervangen).

We hadden vanuit de bouw (2001) de basis-basis radiator (model 22) met een stang aan de zijkant.
Nu hebben we model 1-na basis: ook gewoon 22 met een profiel aan de voorkant en alleen de zijkanten dicht, een roostertje bovenop en de stang die normaal aan de zijkant buiten de radiator liep, die is nu in de radiator verwerkt.

Ze zijn bijna precies even groot als de oude (bij 1 is er 10 cm af gegaan en bij die ernaast 10 cm erbij) en ook het vermogen is dus bijna gelijk.

We hebben stadsverwarming met een thermostaat in de woonkamer en elke radiator heeft zijn eigen thermostaatkraan (die dan ergens tussen de 3 en 4 staat). Dit is allemaal ongewijzigd aan wat het was.

En nu: spijt spijt spijt dat we er ooit aan hebben gezeten. Als we dit hadden geweten!

We hebben de radiatoren vervangen in oktober en we hebben de hele winter met een 'koude trek' gevoel gezeten. En er is in de rest van het huis niets veranderd, en het begon ook direct na het installeren van de nieuwe radiatoren.

De temperatuur is op zich wel ok, volgens de thermometer, maar het voelt gewoon onbehaaglijk, waardoor we de hele winter de woonkamerthermostaat een graad hoger hebben gezet (met bijbehorend verbruik) en het aan de ene kant dus wat te warm was maar met die koude trek erbij 'een soort van te doen'.

De installateur heeft nog wat gedaan aan de voet van de radiator, door daar de afvoer te knijpen / dicht te draaien, maar dat deed ook niet veel.

Wat me wel opviel was dat als het koud was buiten de oude radiatoren eigenlijk altijd best heet waren (de aanvoertemp bij stadsverwarming is best hoog) maar bij de nieuwe radiatoren was dat veel minder het geval.
Die waren regelmatig maar voor 1/8 deel warm, en voor de rest koud. Maar ja, de woonkamerthermostaat zei toch dat de temperatuur in de kamer gelijk was aan de winter ervoor.
Dus het leek wel of de temperatuur hetzelfde was, met bij de oude radiatoren hete radiatoren en bij de nieuwe radiatoren bijna koude radiatoren.

Later toen de installateur de afvoer had geknepen was dat wel minder, maar het niet-behaaglijke gevoel bleef.

En dan de vraag... waar zou dit mee te maken kunnen hebben?
 

Freekcv

  • #2
Zijn de radiatoren wel waterzijdig ingeregeld??
En dan ook precies naar het vermogen van de radiator?
Dit is bij stadsverwarming van groot belang! Zowel voor het verbruik als voor het comfort
 

Toekande

  • #3
Ik vind het een goede vraag, ik heb even moeten zoeken wat dat is, waterzijdig inregelen. Als ik het snap is dat de afvoerleiding per radiator wordt geknepen zodat er door alle radiatoren even veel water stroomt. De reden dat er niet overal even veel water doorheen stroomt is dat sommige radiatoren verder van het verdeelpunt afliggen?

Ja, de installateur heeft wel aan de stelknop van de afvoer van de radiatoren gedraaid (volgens mijn vrouw zei hij 'een kwart meer dicht draaien') maar ik weet niet of dat in het kader van het waterzijdig inregelen was.

Ik heb trouwens het idee dat alle 3 de radiatoren ongeveer even ver van het verdeelpunt af liggen. In het plaatje zijn de radiatoren rood, het verdeelpunt blauw en de leidingen groen.

(het vakje linksonderin is de hal met toilet en trap, de woonkamer is de bovenste helft en de (open) keuken is rechts onderin.
 

Freekcv

  • #4
De hoeveelheid water die er door heen moet stromen is oa afhankelijk van het vermogen van de radiator. Niet alleen de afstand.kan je de maten van de 4 radiatoren hier plaatsen? En de hoeveelheid water per radiator. Dit is af te lezen op de meter. Wel alle radiatoren dicht zetten, en dan per radiator open draaien en die dan uitlezen
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Je moet het gewenste vermogen weten per radiator en het temperatuurtraject (delta-T/verschil temperatuur aanvoer en retour).
Daarmee kun je de hoeveelheid water bepalen, maar dan nog moet je ook weten hoe het leidingnet berekend is.
(ook weer de drukverschillen en dergelijke)
Het is niet zomaar even wat instellen.
 

Toekande

  • #6
Ik heb niet het idee dat het ligt aan het vermogen van de radiatoren. Deze zijn bijna gelijk aan de vorige radiatoren, en het is niet zo dat ik te weinig warmte heb.
Als het koud was (bv 18 graden) en ik zet de thermostaat op 21 graden dan is de kamer binnen 15 minuten op 21 graden.
Maar wel met een kil gevoel dus....
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Dus als ze minder vermogen zouden leveren,
dan zouden de radiatoren langer op temperatuur blijven en het behaaglijker aanvoelen.
De radiatoren geven dus mogelijk teveel en te snel warmte af.
 

Freekcv

  • #8
U zal het vast het best weten toekande.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Hadden de oude radiatoren ook wel convectieribben? Of zaten die er wel, maar vol stof?

In dat geval is er nu dus wel meer vermogen, met als gevolg dat de gemiddelde watertemperatuur lager blijft en u de stralingswarmte mist.

Thermostaat niet vervangen of verplaatst?

Wat was de reden van de radiator vervanging? Zeker als de rest van de kamer identiek is gebleven, en de radiatoren eigenlijk ook, begrijp ik het doel van de vervanging eigenlijk niet. U schrijf 'we hebben de woonkamer gedaan' wat houdt dat precies in? Toevallig ook een andere vloer? Raambekleding veranderd?
 

Toekande

  • #10
Ja, goede vragen. De rest van de kamer was op dat moment (op nieuw behang en een geschilderd plafond na) nog gelijk.
1 van de radiatoren zat zo dicht tegen de dwarse muur gemonteerd dat je m niet meer kon ontluchten. En het waren de aller-aller eenvoudigste, met de toevoerpijp naast de radiator, dat we dat niet zo mooi vonden. Daarom is deze vervangen, en hebben we de andere 2 ook direct gedaan. Maar het vermogen is ongeveer gelijk gebleven (volgens mij -/- 5%)
 

JeffreyD94

  • #11
Als ik het goed begrijpt heeft u het volgende:
3 nieuwe radiatoren ongeveer gelijk vermogen.
Alle radiatoren hebben thermostaatknoppen.
Er zit geen kamerthermostaat aangesloten.

U kunt ervoor kiezen om een stadverwarmingklepje ertussen te plaatsen met kamerthermostaat waarvan de opwarmsnelheid kan worden ingesteld om dit probleem te tackle. Daarbij gelijk op juiste wijze in laten regelen zou mooi meegenomen zijn.
Thermostaatknoppen hebben dan alleen geen echte meerwaarde meer, deze kunt u meestal (indien schroefdraad) vervangen voor een universeel open/dicht knop bedoeld voor thermostaatkranen. Of volledig openzetten om koste te besparen.
U regelt immens dan op de kamerthermostaat ipv thermostaatknoppen.
 

Toekande

  • #12
JeffreyD94,

Ik heb wel een kamerthermostaat, maar geen 'stadverwarmingklepje'. Dat verhaal dat de opwarmsnelheid te hoog is klinkt wel plausibel.
Ik ga daar eens naar kijken.

EDIT. zo'n klep heb ik idd wel in de meterkast gezien
 

JeffreyD94

  • #13
Als je even een foto kunt uploaden? Als je een kamerthermostaat hebt op de muur, dan moet je er vanuit kunnen gaan dat je ook een stadsverwarmingsklepje hebt waarop deze zit aangesloten in dit geval, of een unit waarin hij zit ingebouwd.

Wat voor thermostaat? Misschien is het al mogelijk om de opwarmsnelheid aan te passen, vind alleen thermostaatknoppen en een kamerthermostaat beetje raar? Want nu wilt zowel de kamerthermostaat als de thermostaatknoppen op de radiatoren de temperatuur regelen.
Thermostaatknoppen hebben getallen van *, 1 t/m 5 meestal.
Open/dichtknoppen hebben dit niet erop staan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
De thermostaat bij een stadsverwarming stuurt meestal een klep open die voor de hele woning de verwarming inschakelt.
Als deze thermostaat in de woonkamer hangt dan dienen de radiatoren daar geen thermostaatkranen te hebben.
Haal de knoppen daar dus van af en plaats gewone knoppen of zet de thermostaatknoppen helemaal open/op maximaal.

En als extra opmerking, volgens mij krijgt bij stadsverwarming het warme water voorrang op de verwarming.
Als er b.v. een kraan blijft druppelen of de stadsverwarmingsset is niet goed/defect dan kan het zijn dat de verwarming niet werkt zoals het zou moeten.
Het warme water vanuit de stadsverwarming blijft dan de boiler opwarmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu