Koud water nefit topline aquapower plus

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #1
Ik heb hier een nefit topline aquapower plus HRC25) hangen. Nu heb ik de laatste tijd af en toe het probleem dat het warme water koud wordt tijdens het douchen. Dit wordt veroorzaakt doordat de brander pas na een aantal pogingen blijft branden en de boiler in de tussentijd leegraakt.

De brander ontsteekt bij warmtevraag gelijk op laaglast, maar wanneer de ventilator enkele tellen later optoert naar 140% belasting dooft de brander. Deze cyclus wordt een aantal malen herhaald. Uiteindelijk volgt een poging waarbij de brander wat geleidelijker naar vol vermogen moduleert en dan blijft deze wel branden.

Bij warmtevraag voor de cv zijn er geen problemen. Zowel op vollast als laaglast brandt het toestel dan goed.

Het lijkt er dus op dat er alleen een probleem ontstaat als het toestel op 140% moet branden voor warmwater. Opvallend is verder dat tijdens het bedrijf voor warmwater, wanneer de ketel op vollast, 140%, brandt, de ionisatiestroom af en toe inzakt tot onder de 3 microampere. Het toestel geeft verder geen storingscodes aan.

Iemand een idee waar het probleem zou kunnen zitten? Is dit een afstellingsprobleem of is er meer aan de hand?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #2
GARANTIE>
Zo oud is dat toestel nog niet
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #3
Ja, het is inderdaad nog garantie, het toestel hangt er sinds september 2008.

Ik heb het toestel alleen zelf geinstalleerd. Nu is dat in principe geen probleem, want ik heb het toestel gekocht van een groothandelaar in verwarmingsmaterialen hier in de straat waar we een prima relatie mee hebben. Deze heeft het toestel ook in bedrijf gesteld.

De leverancier is bereid om Nefit in te schakelen voor dit probleem. Ook omdat er volgens hem nog niet heel veel ervaring is met storingen in dit toestel.

Ik wil alleen niet voor een klein wissewasje de fabriek laten komen. Stel dat een van jullie zegt dat het overduidelijk een probleem is met de afstelling van gas/luchtverhoudingen of bijvoorbeeld de gasvoordruk, dan laat ik liever eerst even iemand komen om dit af te stellen.

Ik heb dus geen conflict of wat dan ook met mijn leverancier, dit was meer bedoeld om te peilen of iemand toevallig al eens eerder een dergelijke klacht heeft gehad en de oplossing wist.

Maar als het echt een onbekend probleem is, dan laten we Nefit maar even komen.
 

Polderboer

 • #4
Zou ik doen, heb zelf een dergelijke storing ook eens gehad.
kijk eens hoe hij brand als je de luchttooevoer lospakt bovenop en de lucht dus uit de ruimte haalt. wel de deur open natuurlijk :cool:
ik had toen namelijk een probleempje met de rookgastoevoer toen ging dit ook elke keer mis.bleek een of ander onverlaat een zak over de pijp gedaan te hebben.
waarschijnlijk heeft hij bij cv hetzelfde maar dat merk je niet zo snel.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #5
Luchttoevoer is in orde, trouwens ook zonder mantel treedt het probleem op.

Bij het branden op verwarming is er volgens mij geen probleem. Het lijkt erop dat het probleem alleen optreedt als de brander naar 140% moduleert. Dat gebeurt dus alleen bij het branden voor tapwater.

Wanneer de ketel brandt op servicebedrijf is er zowel op laag als hooglast geen probleem.
 

Gorp

Specialist Verwarming
 • #6
Ionisatiegeleiding via de brander is het probleem.
Kwam wel eens vaker voor.
Nefit heeft daarvoor een gemodificeerde brander, branderkop, en K.I.M. ontwikkelt.

Contacteer de technische dienst van Nefit, en het wordt netjes opgelost.

suc6
 

Speedypul

 • #7
Aan Nefit doorgeven wat serienummer van toestel is, als het toestel er voor in aanmerking komt door hun een andere brander laten plaatsen (garantie) , en je hebt weer een perfekt keteltje.
Vermoedelijk zit er in je toestel een brander met een soort "vilt" deze raakt verstopt en daardoor blijft de ionisatie te laag en gaat het toestel raar reageren.
Tijdelijk helpt het om met perslucht de brander goed door te blazen!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
Kijk, hier kan ik wat mee. Als dit hoogstwaarschijnlijk het probleem is, dan hoeft er niet eerst een andere monteur te gaan storing zoeken.

Ik laat mijn leverancier maandag wel even contact opnemen met Nefit en dan kunnen zij het verder in orde maken. Verder is het inderdaad een fijn toestel.
 

Tumkie

 • #9
Brander kan dit probleem veroorzaken van slechte ionisatie-stroom ... doorgeven aan Nefit , zij vervangen dit onder garantie ! Zeker niet zelf gaan sleutelen ...
 

Xr8

 • #10
Laat je gasvoordruk tevens een meten als er een monteur is. Doordat de ketel op 140% brand neemt deze meer gas af dan normaal. Deze druk moet boven de 20 mbar blijven bij voluit branden. Zakt deze helemaal weg dan is de leiding verstopt of te klein uitgevoerd.

Succes.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #11
De gasleiding is zeker niet te klein. Deze is van de meter tot onder de ketel uitgevoerd in 28 mm koper en gaat dan over in 22mm. Voordat deze ketel er hing, stond er een losse ketel en een geiser, samen een dikke 40kw en dat ging ook prima tegelijkertijd.

De installateur heeft bij de bouw van de woning destijds ook het leidingwerk goed door laten rekenen. Er is niets uit de losse pols aangelegd. Dus het leidingwerk is bij mij niet verdacht. Je kunt het niet uitsluiten, maar waarschijnlijk is anders.

Het heeft ook meer dan een jaar naar behoren gewerkt. Een probleem met de voordruk van het gas zou kunnen, maar dan verdenk ik eerder de drukregelaar op de meter. Dat zou dan wel betekenen dat de druk ook op andere toestellen weg zou moeten zakken. Daar merken we echter weinig van.
 

Tumkie

 • #12
Brander ...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #13
Ja, de brander lijkt mij ook het meest waarschijnlijke en ik laat hoe dan ook Nefit er even bij komen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #14
Nefit is er gisteren bijgeweest. Voor wat ik begrepen heb is onder andere de brander vervangen. Goede en snelle service van Nefit dus.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #15
En , werkt alles nu weer correct?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #16
Daar ga ik wel van uit. Ik ben zelf nog niet thuis geweest, dus ik heb er zelf nog niet naar gekeken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu