Koud/warm waterkraan lekt bij hogere waterdruk

Hans12

  • #1
Goedendag :),

In de keuken hebben wij een koud/warm waterkraan die is aangesloten op een kleine boiler van ATAG. Het probleem is dat de kraan behoorlijk begint te lekken (bovenaf) als het koud water wordt gebruikt. Bij warm water is er niets aan de hand en ik vermoed dat dit komt omdat de (water-) druk dan wat minder hoog is.

Ik heb de boel al wat lopen aandraaien, maar het blijft fout gaan.

Plaatje 1:
Het water komt van binnenuit omhoog en ik kan maar niet ontdekken waar het 'lek' cq slijtage nou precies zit.



Plaatje 2:
De onderkant van de kraan



Is er nog iets wat ik zou kunnen doen of is het raadzaam om de bijna '15 jaar oude' kraan te vervangen? Volgens mij is het namelijk puur slijtage. :cry:
 

Fiesiekus

  • #2
Vervangen.
 

Hans12

  • #3
Dat is een duidelijk antwoord :). Is dat iets wat ik zo kan doen of moet ik hiervoor een vakman laten inschakelen? Ik heb nog niet eerder een kraan vervangen en zeker geen koud/warm waterkraan.
 

Fiesiekus

  • #4
Zo te zien aan de slangetjes en de bevestiging op uw foto is dat een eenvoudige en leuke klus!

Hoe ziet de verbinding slangetje -> waterleiding eruit? Foto evt.?
 

Hans12

  • #5
Ik heb even een drietal foto's gemaakt om het te verduidelijken hoe de situatie is. Helaas weet ik niet hoe de onderkant van een nieuwe kraan er precies uitziet, maar ik zou me kunnen voorstellen dat het een kwestie is van de 2 verbindingslangetjes monteren aan de onderkant van de kraan en vervolgens de kraan vastdraaien met de moer die is te zien op foto 1. Klopt dat een beetje? :)







Grootste 'probleem' zou kunnen zijn de ruimte want de boiler zou er eigenlijk even uit moeten en dan is het nog vrij krap qua ruimte. :)
 

Fiesiekus

  • #6
Ruimte is altijd het probleem bij dit soort klussen :wink: . Om de bestaande slangetjes aan de nieuwe kraan te monteren, moeten ze toch aan de wartelzijde losgehaald worden.

Je schroeft nl. het slangetje eerst in de (nieuwe) kraan, even aangenomen dat ze passen. Controleer/vervang dan ook het rubberring op uiteinde slang.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Vermeld even het merk van de kraan, zo te zien is alleen de kop vrij gemakkelijk te vervangen.

De onderkant van een nieuwe kraan zal zo goed als zeker hetzelfde zijn.
 

Hans12

  • #8
Fiesiekus wederom weer bedankt voor uw reactie, super! Het is mij wel duidelijk wat te doen, maar het verbaast mij wel dat u schrijft dat ze wel moeten passen. Ik bedoel, zijn die dingen (slangetjes en de aansluiting bij de kraan) dan niet altijd universeel? Daar ging ik een beetje van uit. Als ze niet passen dan moet ik dus een nieuwe slang kopen en dan maar hopen dat ze op de boiler passen. Dat zou wel balen zijn. :?

Overigens op foto 2 is de draaiknop te zien om het water af te sluiten, maar volgens mij is dat alleen voor het gedeelte wat naar de boiler loopt. Misschien toch zinvol om de hoofdleiding even dicht te draaien, denk ik. :wink:

edit:
Jan, ik ga die proberen te achterhalen. Kom ik straks even op terug. :)
 

Hans12

  • #9
Helaas, ik heb geen merk gevonden en volgens mij is het een relatief goedkoop model. Geen Grohe of Sphinx, denk ik. Of P277 (NF) Air Force moet een merk zijn.

Zou mooi zijn als de onderkant hetzelfde zou zijn :).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Vaak zijn de ringetjes in de bol versleten, voor een paar euro zijn die te vervangen, haal de kop er even uit en neem hem mee naar een specialist, die kan de ringetjes leveren en eventueel vervangen.
Een nieuwe kraan kan altijd nog.
 

Hans12

  • #11
Dat is in elk geval een stuk goedkoper dan een compleet nieuwe kraan. Ik zag dat een nieuwe kraan toch vrij prijzig (60 euro en meer) is.
Met de kop bedoel je neem ik aan het bovenste gedeelte (plaatje), dus dan moet ik de moer aan de onderkant even los halen? :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het bovenste gedeelte waar de bol met de vierkant pen in zit moet er af. ik weet zo niet of dit een ring met schroefdraad is of een verende klemring maar dat kunt u zelf wel zien.
De kraan kan blijven zitten.
 

Hans12

  • #13
Ik krijg dat gedeelte echt met geen mogelijkheid los. Het vervelende is dat het onderste gedeelte (dus het deel waar uiteindelijk het water naar buiten komt) nu ook wat losser zit waardoor het water nu ook in het kastje lekt. Eigenlijk gaat het dus alleen maar meer lekken.. Als ik eerlijk ben dan vind ik de kraan er ook wel aardig verkalkt uitzien. Voor vandaag ga ik maar even niet verder, want hoe meer ik er mee bezig ga, hoe erger het lijkt te worden.

Volgende week maar eens even kijken na wat nieuwe kranen want ik vrees dat het voor deze kraan toch einde oefening is..

EDIT:
Zelfs nu de kraan dicht zit blijft het aan de onderkant lekken.. Iemand een idee hoe ik dat snel kan oplossen?
Edit 2:
't is al wat minder nu, maar alleen bij de warm aansluiting lekt het nog een beetje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Als u er niet uit komt gewoon en nieuwe kraan monteren, dat is dan een gevalletje van jammer maar helaas het kan niet anders.
 

Jacovrie

  • #15
Denk er aan om bij vervanging ook even de flexibele aansluitingen na te kijken. Ik weet niet hoe oud deze zijn. Op de foto is niet te zien of er breukjes of scheurtjes in zitten. Wanneer deze aansluitslangetjes ook 15 jaar oud zijn, dan is het aan te bevelen deze gelijk met de nieuwe kraan te vervangen. Let daarbij wel op de aansluitingen, want die zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. De uitvoering die u heeft, met aansluiting bij boiler, is ook te verkrijgen.
 

Hans12

  • #16
Jan en Jacovrie bedankt voor jullie antwoorden. Gisteren heb ik de kraan (zelfde model/type) bij een bouwmarkt in de buurt gezien en na het werk ga ik 'm even ophalen.

Jacovrie schijft over de flexibele aansluitingen en het eventueel vervangen daarvan, maar kan ik er een beetje vanuit gaan dat in de doos 2 van dergelijke aansluitingen zitten?

edit:
Ik heb trouwens de een keukenkraan Kludi Logomix. Althans, daar lijkt 'ie sterk op.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Of de flexibele aansluitingen erbij zitten is niet zeker, kijk even op de verpakking of in de doos.
Zitten ze er niet bij dan is een iets duurdere kraan met aansluitingen er bij soms goedkoper dan een stel aansluitingen los bij te kopen.
 

Hans12

  • #18
Excuses voor mijn late reactie, maar door de feestdagen was ik niet in staat om eerder te reageren :). Maar ik heb wel goed nieuws want de kraan is vervangen! In eerste instantie wilde ik het zelf doen, maar de diverse aansluitingen bleken dermate verkalkt te zijn dat ik ze niet los kreeg en ik durfde het ook niet goed aan om echt geweld te gaan gebruiken.

Een vakman heeft de kraan die ik had gekocht aangesloten en ik hoop dat de levensduur van de nieuwe kraan wat langer is dan die van zijn voorganger.

Uiteraard heb ik goed gekeken hoe het vervangen in zijn werk gaat, dus als de kraan bij een volgende keer vervangen dient te worden...... doe ik het zelf. Maar het liefst niet op heel korte termijn ;).

Bedankt voor jullie hulp, super!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu