Kookgroep op 3x25 aansluiten.

Pulsrelais

  • #1
Volgens vele forumleden hier, moet er bij een 3 fase hoofdaansluiting een 16A krachtgroep toegepast worden.
Er komen hier kreten voorbij van een 2 fasen kookgroep, maar een kookgroep in een 1 fase hoofdaansluiting is natuurlijk 2 gesplitte groepen op jawel 1 fase.
Echter als er 2 fasen gevraagd worden, is een kookgroep mijn inziens gewoon goed, behalve de ABB (en een type van Hager) kookgroep op bushboard (deze zijn inwendig al gesplitst).
Van de twee losse groepen (kookgroep met hendel) zal de doorverbinding van de fasen onderaan de automaten verwijderd moeten worden en de automaten op 2 fasen verdeelt moeten worden, de 2 nullen dienen echter wel op dezelfde drie fasen aardlek uitbedraad te worden.

Van de afbeelding is de middelste hier van toepassing.
We hebben het hier over 8,6 KWatt aan gevraagd vermogen (Falcon Classic gaskookplaat 3 ovens) , zoals al aangegeven is een gesplitste kookgroep geen optie op 1 fase van 25A, dat mogen duidelijk zijn.
Graag jullie mening over bovenstaande!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
8,6 kw kan niet door een kookgroep (2x16) geleverd worden, dus gewoon een krachtgroep toepassen.

Het kan wel trouwens, een kookgroep verdelen over 2 fasen. Maar is totaal onlogisch.
 

Pulsrelais

  • #3
Het onlogische ontgaat me een beetje, er worden twee fasen gevraagd, dus de l3 (grijs) doet niet mee,...
Tussen de fasen is er logischerwijs bij allebei de varianten 400V, tussen de nul en een fase uiteraard 230V.
waarom een dure krachtgroep aanschaffen terwijl het elektrisch niks uitmaakt,..
Overigens bedankt voor je snelle reactie!
Zie b.v. deze zonder de fase doorverbinding uiteraard.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Met 2 fasen van 16A kun je geen 8,6 kw aanvoeren. Dus zit je aan een krachtgroep vast. Ik zie trouwens geen schema daarvoor? Is dit apparaat wel geschikt voor NL aansluiting?
 

Pulsrelais

  • #5
Oeps 16Ax230=3680W X2 is 7360W
Sorry, typefoutje van mijn kant m.b.t. die 8.6 KW.
Aansluitwaarde 230V: 7.4 kW
zie: https://www.123apparatuur.nl/100400110-FALCON-gas-fornuis/item/74466 bij tabblad omschrijving en dan technische gegevens.
Dus dan kan het net :!:
Alle ovens zullen in de praktijk niet gelijkertijd gebruikt worden dus die 7.4 is theoretisch in mijn ogen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Er is elektrisch niets op tegen om een kookgroep aan te sluiten op twee verschillende fasen. Het gaat gewoon werken, het is net zo veilig als een krachtgroep. Let wel dat je de kookgroep niet achter twee verschillende aardlekschakelaars kunt aansluiten, dus als je nu tweepolige aardlekschakelaars hebt dan zul je toch iets anders moeten bedenken.

Maar zoals genoemd is het wel onlogisch. Die kookgroep is eigenlijk niet meer dan een (typisch Nederlandse) "hack" om elektrisch koken mogelijk te maken op een éénfase aansluiting. Met een drie-fasen aansluiting is er in mijn ogen geen reden om dit toe te passen.
Pulsrelais schreef:
Echter als er 2 fasen gevraagd worden, is een kookgroep mijn inziens gewoon goed, behalve de ABB (en een type van Hager) kookgroep op bushboard (deze zijn inwendig al gesplitst).
Ik zal het sterker vertellen: Als je een kookgroep in een drie-fasen ABB busboard kast plaatst, dan zit het precies zoals jij het nu van plan bent.

Zie bijvoorbeeld dit topic en dan met name de foto's van 27 april: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/smeg-aansluiten-op-perilex-juiste-aansluiting.101112/
Hager kasten met busboard ken ik niet.
 

Pulsrelais

  • #7
Mijn situatie is 10 groepen verdeeld over 3X 3fasen aardlekschakelaars hoofdaansluiting is 3X25A, dus dat de nul(len) op de dezelfde aardlek moeten is mij duidelijk,(zie mijn eerst post)
Een krachtgroep bestaat uit 3x 16A automaten en een afschakelbare nul, een kookgroep (waarbij de fasen uiteraard aan de onderkant niet zijn doorgelust!!)uit 2 automaten ook 16A met afschakelbare nul.
Als mijn schema 2 fasen vraagt waarom dan een driefase krachtgroep?
Als ik een krachtgroep zou gebruiken dat zou ik de L3 afdoppen die doet dan toch geen dienst,..
Een tweefasig kookgroep wordt heel veel toegepast in de praktijk bij bovenstaande situatie, alleen niet een flexomaat ABB kookgroep die geschikt is voor een 1 Fase aansluiting, deze is inwendig al gesplitst en niet op 2 fasen te gebruiken)
Als het vermogen naar de 8000W gaat dan is alleen een krachtgroep 16A de juiste keuze.
De 'hack' is i.d.d. van toepassing op een 1 fase aansluiting.
Ps,. een ABB kookgroep! in een 3 fasen kast gaat never werken daar de ABB kookgroep een gesplitste 1 fase groep is, dus dan zet je de kookgroep op 1 fase van 25A, dat gaat niet goed komen,..
Hager werkt i.d.d. niet met een busboard die bestaan zeker niet, maar er zijn wel hager kookgroepen die ook al inwendig gesplitst zijn, die daardoor ook niet toepasbaar zijn in een 3 fasen systeem.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Pulsrelais schreef:
Ps,. een ABB kookgroep! in een 3 fasen kast gaat never werken daar de ABB kookgroep een gesplitste 1 fase groep is, dus dan zet je de kookgroep op 1 fase van 25A, dat gaat niet goed komen,..
Onzin. Of een flexomaat kookgroep op één of op twee fasen aangesloten zit ligt niet aan de automaat (die heeft gewoon 4 pinnetjes achterop), maar aan het busboard waar je hem op prikt. Prik dat ding op een 3 fasen busboard en hij is daadwerkelijk op 2 fasen aangesloten. Heb je die link met dat andere topic gelezen?

Iedere Hager kookgroep die ik ken heeft zowel aan de onderkant als aan de bovenkant 4 contacten. Heb je een voorbeeldje van zo'n kookgroep die "inwendig gesplitst is"?
 

Pulsrelais

  • #9
Beste, een ABB kookgroep (1 fasig) de 'hack' waar je op doelde heeft 2 uitwendige mesjes en kan niet in een 3 fasen busboard! (of praten we nu langs elkaar heen?)
Zie mijn eerdere post met de foto, die kan WEL in een driefasen kast
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ik heb nog nooit een dergelijke kookgroep gezien. Sterker nog, de kookgroepen bij ABB die ik ken zijn gewoon twee doodnormale flexomaten met een losse bedieningshendel om de boel te koppelen. Totaal 4 mesjes dus.

En heb je dat topic nu gelezen ja of nee? :shock: Doe anders eens. Dat is toch echt een kookgroep in een drie fasen kast, met een verbaasde topicstarter die 400V meet tussen beide fasecontacten op zijn Perilex contactdoos. Dit is volgens jou blijkbaar niet mogelijk... Tja. Volgens mij wel dus. ;)
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/smeg-aansluiten-op-perilex-juiste-aansluiting.101112/
 

Pulsrelais

  • #11
We praten i.d.d. helaas flink langs elkaar heen, ik heb dat topic doorgelezen, hetgeen nu bewijst dat een 2 fasen kookgroep niet heel erg onlogisch is in een 3 fasen kast,..
Waar ik me i.d.d in vergis is dat een ABB kookgroep inderdaad 4 mesjes heeft (2 automaten ieder afzonderlijk
2 mesjes)
Nu even een paar stappen verder, stel dat je met die flexomaat fase L1 en L3 wil gebruiken, als L2 al flink belast is m.b.t. een juiste verdeling van de fasen en de gelijktijdigheid??
Kortom, kijk eens naar de foto hierboven van de scheider
kookgroep met deze kan je echt alle kanten op m.b.t een fasen verdeling,..
Wil niet vervelend/bijdehand doen hoor, begrijp me goed!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Daarom gaf ik die link in eerste instantie ook, om aan te geven dat het helemaal niet zo afwijkend is wat je nu wilt! ;)

Als je in een busboard kast een groep op een andere fase wilt hebben, dan zul je hem op een andere plaats op het busboard moeten steken. Met een kookgroep zijn dan alle combinaties gewoon mogelijk (L1 - L2, L2 - L3, L3 - L1). Alternatief is om de draden tussen de aardlekschakelaar en het busboard te wisselen. Dit staat verder los van kookgroepen, als je een normale groep vanwege de belasting liever op een andere fase wilt dan loop je tegen hetzelfde aan...
 

Pulsrelais

  • #13
Oke duidelijk, ik heb dit topic geopend omdat ik de verwarring vaak lees over een 2 fasen kookgroep op een 1 fase aansluiting, de 2 fasen werkt verwarring :cry: daar in een 1 fasige meterkast maar 1 fase benut kan worden met 2 gekoppelde groepen i.p.v 2 fasen de 'hack' zoals je al beschreef is een duidelijk verhaal.
Voor de rest is het nu geheel duidelijk dat een echte 2 fasen kookgroep (ook de ABB :!: ) ook is een 3 fasen systeem toepasbaar is, vroeger kon men alleen de krachtgroep voor elektrisch koken, maar dat nu ook een waarde van 7.4KW ook over 2 fasen verdeeld kan worden met een kookgroep, in de gaten houdende dat de fasenverdeling in orde is en de gelijktijdigheid.

Bedankt voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu