Kookgroep of toch 3-fasen?

Blof-fan

  • #1
Ter voorbereiding op de nieuwe keuken ben ik me alvast in het een en ander aan het verdiepen.
En daarbij kom ik iets tegen wat wellicht een probleem zou kunnen gaan vormen en dat wil ik graag voor zijn. Graag zou ik jullie mening en/of advies ook eens willen weten.

Wat is de situatie:

Wij wonen in een woning uit 1983 waarbij er geen kruipruimtes zijn (massief betonnen vloer gehele begane grond).
Alle plafonds bestaan uit breedplaat vloeren. De meterkast zit zoals gewoonlijk naast de voordeur. De keuken zit echter aan de achterzijde van het huis.
Extra leidingen van de meterkast naar de keuken brengen is dus erg lastig en we zitten een beetje vast aan wat er al aan leidingen zit.
Momenteel ligt er een aparte leiding naar de keuken voor de vaatwasser en een aparte leiding voor de oven en uiteraard een centraaldoos in het plafond voor de WCD's en verlichting etc. (dit is echter geen aparte groep voor alleen de keuken en wordt gedeeld met andere delen van het huis)

Omdat de meterkast nog de originele van de bouw was, hebben we met de verbouwing van de badkamer en keuken meteen ervoor gekozen om de meterkast ook eens te laten moderniseren voor de nieuwe situatie.
Hierbij heb ik de situatie voor de meterkast en de keuken ook reeds met de elektricien doorgenomen. Alleen afgezien van de aansluitwaarde van de kookplaat, was hier verder nog niets van bekend.

Omdat er wat extra elektrische zware verbruikers in de nieuwe keuken komen die er eerst niet zaten (In de nieuwe keuken komen nu: inductie kookplaat, afzuigkap, Quooker, vaatwasser, elektrische oven, koel/vries combinatie) heeft de elektricien geopperd om via een van de bestaande leidingen een zwaardere kabel naar de keuken te brengen een daar een onderverdeelkast te maken specifiek voor de verbruikers in de keuken.
Ik had nog niet eerder gehoord dat zoiets ook een optie was, maar het leek de beste oplossing voor onze situatie.

Aangezien ik zelf alle elektra aanleg in de ruimtes zelf en de badkamer eerder dan de keuken aan de beurt was hebben we besloten om de elektra modernisatie in 2 stappen te doen. Eerst de meterkast moderniseren, zodat ik daar de badkamer netjes en veilig aan kan sluiten en zodra de keuken aan de beurt is komen ze terug om de onderverdeelkast in de keuken aan te leggen en de boel aan te sluiten.

Dit is nu de situatie in de meterkast na de modernisatie:

20220109_131850.jpg


20220109_131902.jpg


20220109_131931.jpg


Ik heb de elektricien niet meer gesproken tijdens of na de ombouw (er moet immers ook gewoon gewerkt worden om het allemaal te kunnen bekostigen).
Maar ik neem aan dat de groepen 9 en 10 bedoeld zijn voor de keuken. Die zijn nog nergens aan toegewezen.

Tot dusver gaat het volgens mij allemaal goed.

Nu is de verbouwing van de keuken pas half februari pas voorzien. De keuken is reeds ingemeten en zal nu wel zo'n beetje in productie zijn vermoed ik. We krijgen de keuken en alle onderdelen pas bij de verbouwing aangeleverd.

Tot ik me eens wat verder ging verdiepen in de inductie kookplaat.
Dit zal een AEG IKB8443SFB worden. Een 80cm inductiekookplaat met 4 kookzones en een aansluitwaarde van 7350W.
Er is op de website van AEG helaas geen aansluitschema of iets dergelijks terug te vinden, die zal gewoon op de kookplaat zelf staan. Maar ik kom na een zoektocht op het internet eigenlijk steeds hetzelfde aansluitschema tegen voor AEG kookplaten:

AEG aansluitschema.jpg


En na dit topic op dit forum doorgelezen te hebben begrijp ik dat deze AEG kookplaten eigenlijk niet echt geschikt zijn voor onze 'Nederlandse' kookgroep, waarbij je geen 2 aparte fasen gebruikt, maar 2 verschillende groepen van dezelfde fase gebruikt?

Aangezien onze meterkast zo te zien maar 1 fase gebruikt en de elektricien een kookgroep wil maken in de onderverdeelkast zal ik de kookplaat aan moeten sluiten op een manier die niet door de fabrikant aangeraden wordt.
Het zal in de praktijk misschien best werken, maar liever sluit ik de boel natuurlijk aan zoals het door de fabrikant bedoeld is.

Uiteraard ga ik het hierover ook met onze elektricien hebben die uiteindelijk de boel aan moet gaan sluiten op de meterkast. Maar ik kom dan graag goed beslagen ten ijs en het leek me zinnig om ook eens op dit forum te rade te gaan zodat ik een beetje weet wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn nu mijn opties?

- Gewoon via de kookgroep aansluiten omdat we weinig andere opties hebben en ervanuit gaan dat het goed gaat?
- Er zal toch via 3 fasen aangesloten moeten worden, maar hoe ga ik die dan in de keuken krijgen?
- Een andere kookplaat aanschaffen die wel geschikt is voor een kookgroep? Wellicht problematisch omdat de keuken nu voorbereid is op deze kookplaat?
- Andere opties waarvan ik niets weet?

Wat is jullie gedachte hierin?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hoe zwaar is je hoofdzekering? Ik kan ook als ik inzoom niet zien of deze 25A (geel) of 35A (zwart) is. Waarschijnlijk zal het 1x35A zijn?

In een 1x35A installatie kun je een onderverdeler plaatsen en nog enigszins selectieve beveiligingen toepassen, maar bedenk wel dat dit niet meer lukt als je de aansluiting zou wijzigen naar 3-fasen 3x25A. Die C25 automaat die geplaatst is is dan even zwaar als de hoofdzekering. Deze oplossing klinkt nu misschien leuk maar als je om wat voor reden dan ook in de toekomst naar 3x25A wilt heb je er misschien spijt van.

Ik ken aansluitschema's van AEG inderdaad ook zoals degene op jouw afbeelding, maar ik heb me laten vertellen dat AEG tegenwoordig ook modellen met twee nulklemmen maakt. Jammer dat deze schema's bij sommige fabrikanten gewoon niet online te vinden zijn. Ik heb dus geen idee hoe het zit bij jouw exemplaar.

Als ik het zo eens lees is je grootste probleem de kookplaat. Voor de Quooker zijn er wel alternatieven (bijvoorbeeld een Quooker energieverdeler op de aansluiting van de vaatwasser). Vaatwasser en oven hebben al netjes een aparte groep.

Weet je zeker dat er geen loze leiding ligt voor elektrisch koken? Dat werd vaak wel gedaan maar wellicht is jouw woning daar net te oud voor. En kun je anders echt niet verzinnen hoe je 1 leiding van de meterkast in de keuken krijgt? Desnoods door de tuin ofzo?
 

Blof-fan

  • #3
Bedankt voor je reactie!

XanderH schreef:
Hoe zwaar is je hoofdzekering? Ik kan ook als ik inzoom niet zien of deze 25A (geel) of 35A (zwart) is. Waarschijnlijk zal het 1x35A zijn?
Toen de elektricien destijds kwam bespreken en inventariseren had hij al een opmerking dat het vreemd was dat er nog een hele ouderwetse lichte hoofdzekering inzat ofzo. Is intussen alweer enkele maanden geleden, dus weet niet meer precies wat er eerst in zat. Ze hebben bij het vervangen van de zekeringenkast ook die hoofdzekering vervangen door een zwaardere, ik neem dan dus aan door 35A. Maar kan eigenlijk ook geen kleur zien bij die zekering.

XanderH schreef:
Als ik het zo eens lees is je grootste probleem de kookplaat. Voor de Quooker zijn er wel alternatieven (bijvoorbeeld een Quooker energieverdeler op de aansluiting van de vaatwasser). Vaatwasser en oven hebben al netjes een aparte groep.
Als ik het goed begrepen heb van de elektricien was het de bedoeling om een soort eigen groepenkastje is de keuken te plaatsen waar vervolgens alle groepen voor de keuken in zouden komen te zitten. Zowel Quooker als kookplaat en daar zou dan die kookgroep in moeten komen.
Dus een energieverdeler zou dan niet nodig moeten zijn.
Of het nu de bedoeling was om de oven en vaatwasser daar ook nog in te plaatsen weet ik eigenlijk niet zo zeker meer :-|. Dat de vaatwasser en oven nu nog een eigen groep hebben is wellicht om ze gewoon werkend te houden tot de verbouwing?

Aan de ene kant wel logisch om alles van de keuken in dat ene kastje te plaatsen en 2 groepen over te hebben in de hoofdkast. Aan de andere kant, hoe minder je in zo'n sub kastje hoeft te zetten, hoe beter wellicht?

XanderH schreef:
Weet je zeker dat er geen loze leiding ligt voor elektrisch koken? Dat werd vaak wel gedaan maar wellicht is jouw woning daar net te oud voor. En kun je anders echt niet verzinnen hoe je 1 leiding van de meterkast in de keuken krijgt? Desnoods door de tuin ofzo?
Er is wel een 19mm leiding die naar de keuken gaat en die zal in het verleden denk ik wel loos zijn geweest. Maar die is bij de vorige verbouwing door de vorige bewoners gebruikt voor de vaatwasser.
Ik denk dat de elektricien die nu ook wil gebruiken voor die zwaardere leiding voor de verdeler. De rest zijn allemaal 16mm leidingen die je daar volgens mij niet voor kan gebruiken?

De enige manier om van de ene kant van het huis naar de andere kant te komen is onderdoor of er overheen (het is een rijtjeshuis). Dus dat wordt denk ik lastig :roll:.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou zo'n onderverdeler proberen te vermijden, vandaar mijn suggestie voor de energieverdeler. Maar dan moet er natuurlijk wel een oplossing zijn voor de kookplaat. En die lijkt lastig tenzij je toevallig aan een nieuwe vloer toe bent op de begane grond of eerste verdieping. :wink:

Je hebt nog wel 1 loze leiding zo te zien staat daar "Grote slaapkamer" ? Dat is niet toevallig recht boven de keuken ofzo?
 

Blof-fan

  • #5
Helemaal ideaal is het ook niet. Ik heb ook liever alles gewoon in de meterkast. Maar de situatie laat het helaas niet echt anders toe als we toch alles van elektra willen voorzien in de keuken.
3 fasen zou met het oog op de toekomst (je weet immers maar nooit) nog meer mijn voorkeur hebben, maar dat wordt nog problematischer.

En nee helaas, onze grote slaapkamer zit ook aan de voorzijde van het huis. Daar hebben vroeger de PTT draden in gezeten volgens de tekst bij het gat. Telefoons verplaatsen gaat tegenwoordig wel een stuk makkelijker.

En ook die nieuwe vloer wou ik voorlopig maar even vermijden. Zo'n badkamer en keuken en nieuwe meterkast kosten al genoeg, dus het budget voor komende verbouwingen is even redelijk stuk geslagen :roll:

Kunnen ze ook niet gewoon draadloze elektra ofzo uitvinden? Zou alles zoveel makkelijker maken :mrgreen::lol::P
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als er echt geen mogelijkheid is om een nieuwe leiding te trekken, dan zit je vast aan de onderverdeler en aan enkelfase en dus kookgroep. Dan zou ik adviseren om een kookplaat te kiezen die geschikt is voor 2 x 230 V.
 
  • Like
Waarderingen: Blof-fan

Blof-fan

  • #7
Om hier nog even op terug te komen...

Vandaag (telefonisch) contact gehad met AEG met de vraag of deze kookplaat toch geschikt is voor de 'Nederlandse' kookgroep.

Dat was volgens de man aan de telefoon (die toch echt wel klonk alsof hij wist waar hij het over had) geen enkel probleem. Enkel moesten de 2 nul geleiders dan wel juist voorzien worden van aderhulzen en samen op die ene nul aangesloten worden en dan moest het zonder problemen werken.

Dus het wordt vanuit AEG zelf ook aangegeven dat het (ondanks het gebrek aan een dubbele nul aansluiting) zo aangesloten moet worden...:-|
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Werken gaat het inderdaad. Het probleem is meer dat het zal blijven werken zelfs als er een nuldraad niet goed aangesloten zit of losraakt. En dan overbelast je dus de tweede...

Ook wel typisch dat AEG dit zegt maar niet een dergelijk aansluitschema op de plaat zet. Kleine moeite toch als dit één van de beoogde aansluitwijzen is? Wellicht denkt de fabrikant er anders over dan de importeur die je hebt gesproken.

Je zou de elektricien kunnen vragen om een 4-polige automaat te plaatsen welke ook de nulgeleiders beveiligt. Dan heb je de mogelijke risico's van deze aansluitmethode mijnsinzienz wel afgedekt.
 

Blof-fan

  • #9
Bedankt voor je reactie weer @XanderH

Ja, ik vond het ook nogal typisch.

Ik zal dat van die 4-polige automaat eens voorleggen aan de elektricien. Heb ook liever die extra gemoedsrust voor de zeldzame keer dat het fout zou kunnen gaan :wink:
 

Blof-fan

  • #10
Nog even een kleine follow-up voor degene die er misschien een keer iets aan hebben:

De zorgen bleken achteraf ongegrond te zijn. Toen de kookplaat eenmaal geleverd was samen met de rest van de keuken, bleek er toch een aansluitschema onderop te staan voor de Nederlandse kookgroep.
Sterker nog, dat was de enige aansluitmethode!
Dus wellicht worden ze toch ook speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt?

20220303_134200.jpg


Dus is de Perilex stekker netjes aangesloten zoals voorgeschreven:

20220307_124209.jpg


20220303_135117.jpg


20220303_144245.jpg


En alles werkt dus netjes naar behoren en alles is veilig.
Wellicht heeft iemand die hier een keer naar zoekt nog wat aan de uiteindelijke oplossing :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Zoals ik al schreef:

XanderH schreef:
Ik ken aansluitschema's van AEG inderdaad ook zoals degene op jouw afbeelding, maar ik heb me laten vertellen dat AEG tegenwoordig ook modellen met twee nulklemmen maakt. Jammer dat deze schema's bij sommige fabrikanten gewoon niet online te vinden zijn. Ik heb dus geen idee hoe het zit bij jouw exemplaar.
Het zou fijn zijn als dit gewoon vooraf te vinden was!

Maar mooi opgelost zo dus.
 

Blof-fan

  • #12
XanderH schreef:
Het zou fijn zijn als dit gewoon vooraf te vinden was!
Dat zou zeker fijn zijn. (uitgebreide) technische documentatie zou wat mij betreft altijd op de website van de fabrikant beschikbaar moeten zijn. Maar goed, dar denken ze dus zelf anders over schijnbaar...

Maar alles werkt, klopt, is volgens de voorschriften en veilig zo. Dus ik ben blij :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu