Kookgroep met soepel draad

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #1
Ik wil een kookgroep aansluiting maken, en heb nog een stuk 5 aderige kabel met soepele kern. Hoe sluit ik dit aan op de kookgroep? In het verleden ben ik er wel eens tegenaan gelopen dat het met adereindhuls niet in de kookgroep patste.

Mag dit zonder adereindhuls? Zijn er speciale adereindhulzen die langer zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Welke kabel is het precies? Is deze wel geschikt voor deze toepassing?

En welke kookgroep heb je precies? Heeft deze schroefklemmen, kooiklemmen, steekcontacten? In een kooiklem past natuurlijk prima een soepele draad met adereindhuls, in een steekcontact wordt dat vaak lastig.

De fabrikant van het component geeft normaalgesproken aan welk type draad er aangesloten mag worden en of dat dan met adereindhuls moet of niet.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Kabel komt uit de machinebouw, uit de bak met reststukjes gevist. Is 5 aderig, 2,5mm^2. Wat er precies voor kookgroep gebruikt wordt kan ik nu nog niet zeggen, ga dit weekend een vriend helpen met zijn nieuwe keuken. Zal dan even de documentatie opzoeken.

Thuis kwam ik met een gewone groep in de knel in een ABB meterkast. Was inderdaad een steekcontact en kreeg de eindhuls er niet diep genoeg in.

Als de kookgroep geschikt is moet dit in principe toch kunnen zo volgens de regels?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Op een automaat met steek contacten krijg je dat inderdaad niet ingevoerd. Beter een stugge kabel pakken of desnoods een lasdoos net boven de groepenkast plaatsen waarin je de overgang maakt van soepel naar stug. Wel lasklemmen met hendels toepassen dan.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Zat ook aan die lasdoos oplossing te denken, maar in dit geval koop ik mochten het steekklemmen zijn wel een nieuwe kabel voor die paar meter. Vind zo weinig mogenlijk verbindingen dan wel zo netjes.

bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Job_04 schreef:
Thuis kwam ik met een gewone groep in de knel in een ABB meterkast. Was inderdaad een steekcontact en kreeg de eindhuls er niet diep genoeg in.
Naar mijn idee kun je in een flexomaat wel soepele draad aansluiten. Zonder adereindhuls en dan met een schroevendraaiertje de klem openen voordat je de draad erin schuift.

Maar dergelijke info zou eigenlijk van de fabrikant moeten komen en daar vind ik niets zinvols... :roll:

Verbindingscapaciteit:
Flexible 0 ... 10 mm²
Rigid 0 ... 16 mm²
Uhh... succes om 10mm² in die steekcontacten te krijgen. :lol:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Starter01

  • #7
aderhulzen zijn in verschillende lengten verkrijgbaar. Niet alles wordt door een fabrikant beschreven hoe aan te sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu