Kookgroep anders gebruiken

Ronald70

  • #1
Kunnen jullie mij met het volgende helpen. Ik ben mijn zolder aan het verbouwen, en de bedoeling is dat de wasmachine + wasdroger van de badkamer naar de zolder verhuizen. Op dit moment kan ik ze niet tegelijk gebruiken en daar wil ik graag vanaf. Nu wilde ik eerst gewoon de wasmachinegroep naar zolder doortrekken, maar ik heb een ander idee gekregen. Ik heb nog een dubbele groep over, de vorige bewoners gebruikten die om te koken, maar nu is daar niets meer op aangesloten. Deze kan ik naar zolder doortrekken, en dan natuurlijk met 2 setjes draden in gescheiden pijpen, en ieder setje op een enkele wcd in de inbouwkast van de wasmachine en wasdroger.

Is dit toegestaan?

En zo ja.. Er komt ook een sfeerhaard op zolder met electrische verwarming (2 kW), waar ik ook over zit te puzzelen waar ik die op aan ga sluiten. De verwarming gaat toch niet gebruikt worden, maar ik moet toch met de 2kW rekening houden. Is het toegestaan deze sfeerhaard dan ook op de groep van de wasdroger aan te sluiten? Mag dat via een wcd achter/bij de haard of moet ik hem rechtstreeks aansluiten?
 

Fiesiekus

  • #2
Die kookgroep is gekoppeld; die moet vervangen worden door 2 "losse" groepen; dan kan je ze apart naar de zolder toe leiden.

Er kan maximaal 3680 Watt op een groep; vanaf 3 kW moet een toestel een eigen groep hebben (nieuwe regelgeving: wordt vanaf 2 kW). Het samen gebruiken hangt dus af van de vermogen droger
 

Gerrit

  • #3
Die haard hoeft niet op een aparte groep. Beter is wel, maar je moet even kijken hoe zwaar de zoldergroep is belast. Meestal kan zo'n kacheltje er wel bij op. Dan kun je de 2 aparte groepen voor de wasmachine en de droger gebruiken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou die kookgroep gewoon laten zitten en er twee nieuwe groepen bij (laten zetten) als dit in de kast past.
per saldo zal je niet meer kwijt zijn en mischien wil je toch nog eens op electra gaan koken
 

Fiesiekus

  • #5
Als die kast-ruimte er is, is het zeker beter om de kookgroep intact te laten. Bijkomend punt is dan wel het maximaal aantal groepen per ALS (max.4) als je daar over heen gaat moet er een ALS bijgeplaatst gaan worden.
 

Ronald70

  • #6
Ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat ik nooit electrisch zal gaan koken, ik vind dat zo onhandig. :mrgreen: Maar goed, misschien bewoners na mij weer wel. Ik zou het wel zonde vinden om die groep daarom te elimineren, alleen zit de groepenkast helemaal vol en ik heb totaal geen ruimte meer om er iets naast te plaatsen. Ik zou hooguit die dubbele groep naar een enkele groep kunnen omzetten, en de wasmachinegroep gewoon naar zolder doortrekken. Dan is het maar jammer van die dubbele groep.
De sfeerhaard op de (enige) wcd op zolder aansluiten is geen goed plan vrees ik. Op diezelfde groep zit de helft van de woonkamer (de helft waar een tv en pc staat), 1 wcd van de keuken (waterkoker), de vriezer in de hal, en een slaapkamer aangesloten. Bovendien wil ik ook wel eens wat electrische gereedschappen op zolder kunnen gebruiken. Nog eens 2 kW erbij wordt een beetje veel...
En met de ALS'en zit het allemaal goed..

Bedankt voor antwoorden.
 

Toon

  • #7
Fiesiekus schreef:
Die kookgroep is gekoppeld; die moet vervangen worden door 2 "losse" groepen;
Soms is het mogelijk de mechanische koppeling te verwijderen, dan heb je twee aparte groepen.
 

Appeltje

  • #8
Je schrijft zelf dat je die haard niet gaat gebruiken... waarom zou je dan zo moeilijk doen voor die haard? Dan gebruikt ie een 2kW en dus:probleem (deels) opgelost!

Gr. Ries.
 

Ronald70

  • #9
Ik moet hem wel aansluiten anders doet de verlichting etc het niet. :) En dan hoeft er maar iemand met zijn vingers aan de thermostaatknop te zitten en het wordt donker in huis. Ik heb ook zitten overwegen om gewoon dat ding open te schroeven en het verwarmingsgedeelte los te koppelen. Maar dan durf ik te wedden dat ik op de eerste de beste koude winteravond het dringende verzoek ga krijgen om dat ding toch maar weer te kunnen laten verwarmen. Mijn vriendin is nogal een koukleum.. :roll: :)
Ik doe het liever nu goed nu de hele boel nog open ligt.
 

Swtkc

  • #10
Waarschijnlijk zitten er twee verwarmingselementen in je haard.
Eentje afkoppelen?
 

Gerrit

  • #11
Als je toch leidingen naar de zolder gaat leggen, doe er dan eentje extra bij voor de kachel.
Vaak is er naast de groepenkast nog wel een beetje ruimte voor een aanbouwkast.
Dat is een smalle kast als uitbreiding van je groepenkast.

Laat het aansluiten liever wel over aan een vakman.
 

Ronald70

  • #12
Mijn probleem is opgelost. Ik ben de rest van de groepen vanmiddag eens gaan onderzoeken, ik had me in eerste instantie alleen beperkt tot wat met de zolder te maken had. Het blijkt dat 1 groep totaal niet gebruikt wordt. De vorige bewoners hadden de boel flink uit laten breiden voor hun keuken, met veel inbouwapparatuur. Zij hadden bijvoorbeeld 2 inbouwovens, en die hadden ze dus ieder een eigen groep gegeven. Bij het plaatsen van mijn keuken hebben we alle wcd's kunnen hergebruiken omdat mijn apparatuur op dezelfde plaats zit. Maar ik heb in mijn keuken maar 1 combi-oven. Ik zie onder mijn keukenkasten de 2e ongebruikte wcd hangen..

:D

Hier gaat de sfeerhaard dus gewoon aan. (niet aan die wcd, maar aan die groep :cool: ) Ik trek dus 2 leidingen, eentje voor alleen de sfeerhaard en eentje voor de wasmachine. De wasdroger sluit ik daar ook op aan via een combischakelaar.


En nog even ter vermaeck.. Ik zag bij het openmaken van de groepenkast dat de wcd voor de vriezer op de wasmachinegroep zit aangesloten.. met een lampensnoertje. En de wcd is van het geaarde soort alleen is de aarde dus niet aangesloten..
:? :x

Bedankt voor het meedenken!
 

Fiesiekus

  • #13
Ik zou toch droger en haard combineren (niet droger en wasmachine, zo'n combi-switch ertussen is geen elegante oplossing): als de droger aanstaat komt er misschien al genoeg warmte vanaf?
 

Ronald70

  • #14
Ik ben het met je eens dat het geen elegante oplossing is. Ik heb zo'n ding er nu ook tussen zitten, en mijn wasdroger is helaas van het soort die niet automatisch weer doorgaat als ie uitgeschakeld is geweest.
Maar de wasdroger blijkt 2,4 kw te trekken, en die samen met de sfeerhaard op 1 groep wordt dan weer te veel.
Ik kan hooguit de haard met de wasdroger op een combischakelaar zetten. :cool: Springt de haard aan dan gaat de wasdroger uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu