Koof om verwarmingsbuizen te verbergen

Paauwer

  • #1
Hallo,


Op mijn kamer heb ik in een hoek verwarmingsbuizen zitten, waar ook een verwarming aan gekoppeld zit. Deze kamer willen we opknappen, maar we weten niet goed wat we met de verwarmingsbuizen moeten doen. Voor de verwarming hebben we (nog niet vast) radiatorbekleding gemaakt. Nu zat ik zelf te denken aan een koof. Als we een koof maken en deze voor de buizen monteren kan daar de radiatorbekleding aan bevestigd worden en dan is alles netjes weggewerkt. Maar er is een probleem. Als ik er een koof voor plaats dan valt het stopcontact en de knop van de verwarming er ook in. En kan ik dus de stroom niet meer gebruiken en kan ik de verwarming niet hoger of lager zetten. Weet iemand hier een oplossing voor. Kan het stopcontact op de koof gezet worden en hoe zit het dan met die draden. die zitten dan toch onbeschermd in de koof. Hoop dat jullie ideeën hebben.

mvg. francis

]
 

Kanterz

  • #2
Je kan een afstandbedienbare thermostaatknop aanschaffen, deze kan je dan simpelweg op bijna 1mtr van de huidige knop installeren!
dat stopcontact lijkt me dat dat zoieso wel in het koofje kan!
 

Paauwer

  • #3
Wat die automatisch knop betreft werkt dt ook met hele oude verwarmingsknoppen. dit is geen thermostaatknop iig. de knop is nog van het bouwjaar en dat was 1978. wat het stopcontact betreft is eigenlijk de vraag of het erg is dat die draden dan vanaf de muur tot de koof hangen aangezien het stopcontact toch een kwart slag / 90 graden gedraaid komt.

gr.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat u wilt mag niet, de draden zijn tekort om het stopcontact in de koof te bouwen, bovendien moeten alle plaatsen waar draden gelast worden bereikbaar zijn en blijven.
 

Paauwer

  • #5
Ok. heeft u ook een oplossing. mag het aan de andere kant van de koof wel. dus zeg maar tegenover het stopcontact. maar ook dan hangen de draden in de koof.

mvg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De draden mogen nooit los hangen.
Een mogelijkheid is de doos waar nu het stopcontact in zit weg te hakken, de buis verlengen tot in de nieuwe doos en nieuwe draden trekken vanaf de centraaldoos, die zit (meestal) in het plafond waar een lamp hangt.
 

Paauwer

  • #7
En dan kunnen de draden ook in een pvc pijp aan de koof gemonteerd worden?

Bedenk me trouwens net dat mijn rolluik via een stekker op dat stopcontact is aangesloten. Deze draad valt door de koof ook in de koof. Kan het rolluik dan ook direct op de stroom aangesloten worden?
 

Chathanky

  • #8
Er zijn afdekkappen met een uitloop om met een 5/8 buis verder te gaan.
De inbouwdoos kun je dan gebruiken als lasdoos en met de buis je aansluitpunt verplaatsen. Draden mogen zeker niet los in de koof zitten. Met een holle wanddoos op de koof te monteren kun je daar je wandcontactdoos afmonteren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De bestaande inbouwdoos komt dan in de koof te zitten, er wordt in gelast en is onbereikbaar, dat mag toch niet ?
Of zit ik nu helemaal mis ?
 

Chathanky

  • #10
Er wordt wel meer installatiematerieel onbereikbaar gemonteerd.
Denk aan wandcontactdozen met keukenapparatuur.
Probeer het zovaal mogelijk te voorkomen lijkt me, maar als er geen andere mogelijkheid is.
De optie van jou om nieuw draad te trekken verdient wel de voorkeur.
 

Paauwer

  • #11
Is het dan misschien een optie om de koof te monteren via magneten zodat het nog weg te halen is. Bedenk me nu dat ik anders misschien ook wel een deurtje (via pianoscharnier of kleine scharniertjes) in de koof kan maken zodat het stopcontact en de verwarmingsknop bereikbaar blijven. Dan blijft het probleem nog wel het deurtje maken, maar waarschijnlijk is dat voor mij iets simpeler dan al dat electra gebeuren...

gr.
 

Chathanky

  • #12
Dat is een heel goed idee Paauwer.
 

Gerrit

  • #13
Jan heeft gewoon gelijk.
Chathankey ook, er wordt zeker veel weggewerkt in de praktijk, maar vroeg of laat krijg je de rekening hiervoor gepresenteerd.
Houdt de boel bereikbaar; belangrijker (en goedkoper) dan je denkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu