Elektra door koof icm gas en waterleidingen?

Michel7319

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag over elektra. Is het verstandig/toegestaan om elektra, dus de doorvoor ervan te combineren met gas en waterleidingen in 1 en dezelfde koof?

De zolder is/wordt verbouwd tot slaapkamer en hier staat dus ook de CV in het bijkamertje er naast. Vandaar dat het het makkelijkst en mooist is als ik de flexibele pijp of gewoon pijp tegen de binnenkant van de koof aan kant schroeven, maar ik weet niet of dit mag?

Bedankt alvast!

Vriendelijke groet,
Michel
 

@$T

  • #2
Daar is geen bezwaar tegen. in de meterkast komt dit toch ook bij elkaar?
 

Michel7319

  • #3
Beste $T,

Daar zit wat in natuurlijk, waar ik een beetje mee zat was dat er ook spotjes in de koof komen en er vaak bij schakelaars of iets ook wel een licht vonkoverslag kan zijn, dus dat in combinatie met een eventueel gaslek in een koof die vrij afgesloten is, deed me afvragen of het wel mocht.

Kans is waarschijnlijk erg klein, maar ik wil gewoon geen enkel risico lopen..

Groet,
 

@$T

  • #4
Als de leiding goed is gelegd zal er niet gauw een lek in komen.Dan zou half Nederland al in de lucht zijn gevlogen. Maar het is bv niet slim om veel verbindingen/aftakkingen in de gasleiding te maken in de koof. Alleen het hoognodige en even de gasleiding afpersen dan is er geen vuiltje aan de lucht :P
 

Michel7319

  • #5
De gasleiding ligt er al jaren, geen idee hoelang, maar het ziet goed uit. In het koofje zit 1 verbindingstuk, denk ook wel dat het goed komt!

Thanks in ieder geval!
Groet
 

Sharky

  • #6
En een gasleiding staat niet onder hoge druk. :wink:
 

Wilklus

  • #7
Ik weet niet precies hoe het bij jou zit en hoe je alles laat lopen en of dit voor jouw situatie van toepassing is.... maar even een opmerking. Als je een koud drinkwaterleiding samen in een koof doet met warmte-afgevende leidingen dan kan je ongewilde opwarming van het koude water krijgen...waardoor je het risico loopt op legionella.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Kijk even bij de topic legionella
komt voor in stilstaand dood water.
 

Tiho

  • #9
Koudwater, warmwater en cv leidingen hebben toch echt minimale tussenafstanden ivm legionella. In dat topic wordt het dood water ook aangehaald als stilstaand water, dat kan hier toch ook?
 

Wilklus

  • #10
Rene de klusser schreef:
Kijk even bij de topic legionella
komt voor in stilstaand dood water.
Ik weet niet helemaal zeker of je reactie op mij of op topic starter is. Er zijn regels voor de afstanden tussen leidingen, warm en koud, kruisen, evenwijdig..etc. Wat wat als je bijvoorbeeld een bepaalde koudwaterleiding die wordt opgewarmd door dichtbij gelegen warmwaterleidingen niet vaak gebruikt, of een paar dagen bent weggeweest.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
In dood water komt geen legionella voor, die kan daar niet in overleven.
Is het verstandig/toegestaan om elektra, dus de doorvoor ervan te combineren met gas en waterleidingen in 1 en dezelfde koof?
Lezen is schijnbaar toch moeilijker dan het lijkt, TS heeft het over een elektra leiding in een bestaande koof waar de andere leidingen al in zitten.
 

Tiho

  • #12
Is gewoon een goedbedoelt advies van wilklus en het neemt ook niet meer dan drie regels van het forum in.

Een beetje lezen leert ook dat het niet om echt dood water gaat jan beetje jammer wel commentaar en zelf niet lezen :mrgreen:
 

Wilklus

  • #13
Jan, verkeerde been uit bed? Er staat "de zolder wordt verbouwd", jij neemt voetstoots aan dat de koof al bestond terwijl TS dit nergens zegt. Misschien heeft topicstarter die koof er net zelf omheen gezet of heeft een vorige eigenaar/klusser de leidingen weg willen werken en warm, koud en gas in een heel klein koofje gestopt zich niet bewust van de risico's?
TS zegt ook"er komen spotjes in koof" ik heb geen idee wat voor spotjes maar ook dat kan een warmtebron zijn.
Zoals Tiho zegt, het was een goed bedoelde opmerking en ik lees wel degelijk...jij ook?
 

Michel7319

  • #14
Goede middag,

Ik had al even niet meer gekeken op m'n topic, maar dacht net ik kijk nog even.. En zie daar, nieuw leven..!

Wel interessant, want ik had bij de mogelijkheid nog niet stilgestaan..

Ik zal het een en ander nog wat verder toelichten. Het gaat om bestaande leidingen, (flexibele waterleidingen warm/koud en de gasleiding), deze zijn dus door de woningbouwvereniging aangebracht, deels op de muur en deels over de grond naar de CV toe.

De zolder is eigenlijk aan geschikt als hobby ruimte, gezien de enigsinds beperkte hoogte, maar we hebben er toch een slaapkamer van gemaakt, wat goed te doen is. De zolder is in tweeen gedeeld, een slaapkamertje en voorkamer met zelfgebouwde kledingkast en schotten met opbergruimte.

Het netste is dan natuurlijk om ook de leidingen weg te werken, vandaar de koofjes.. Makkelijkste was dan ook weer om daar dan weer de elektriciteitsleiding gelijk door te laten lopen.

Ik zal de topic over legionella ook eens doorlezen, maar voor zover ik het begrijp nu, is de conclusie dat het wel meevalt met de invloed van warm op koud in een koof en de kans legionella..?

Worden dit soort leidingen warm/koud niet vaker weggewerkt dmv koofjes?

Groet
 

Michel7319

  • #15
Ik heb nog wel een extra vraag..

Wat zouden jullie doen met het aanleggen van de nieuwe CV leidingen..(zie foto)

Er komt een schot te staan vanaf de koof naar de dakbalk, nu kan ik de leidingen voor het schot houden, wat een krappe bedoeling wordt(rode omcirkeling) of ik kan de leidingen nog een stuk verder met de muur mee laten lopen door het schot heen om dan pas de bocht de muur in te maken..(groene omcirceling)

Tips?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu