Koof aanpassen, heteluchtleidingen en centrale afzuiging vraag

Longdude

  • #1
Beste klussers en specialisten,

Project keuken vervangen staat op stapel, om hoge kasten (totaal 228cm inclusief plint) te plaatsen zal de koof waarin een buis van de hetelucht verwarming ligt en tevens een buis voor de centrale afzuiging aangepast moeten worden. Dit is de situatie, met aan het einde van de koof het rooster van de hete lucht verwarming:




Op deze foto zie je de plek waar nu de centrale afzuiging zit:



Ik heb wat alternatieven gevonden, speciaal voor kleine ruimtes, maar waar moet zo'n buis eigenlijk aan voldoen. Als ik boven bij de ketel kijk zijn deze buizen allemaal geïsoleerd, en dat maakt ze ook meteen fors dikker. Kan ik bijvoorbeeld een rechthoekig element nemen, zoiets als dit:

Ik ben alleen bang dat met de overgebleven ruimte er geen plek is om deze rechthoekige leiding knap te isoleren, wat kan op termijn het gevolg zijn? Vocht problemen?

Iemand nog goede tips?

Ik schat in dat ik netto zo'n 160mm inbouwhoogte overhoud, rekening houden met de (nieuwe)gipsplaten en het stucwerk.

Dank alvast!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Functioneert die hete luchtverwarming een beetje?

Wat wil je precies veranderen aan de buizen? Het isoleren van de buizen is alleen maar om de warmte sneller bij het rooster te brengen. Heeft niets met condens te maken.
 

Longdude

  • #3
Verwarming werkt top, koof moet alleen minder hoog worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je kan de koof open maken, kijken wat je aantreft. Aanpassen en weer dichtmaken. Risico is wel dat je dan allerlei ongewenste dingen tegenkomt waardoor de klus véél langer duurt dan gepland :mrgreen:

Een getrapte koof kan ook prima werken. Bij mij wordt de koof iets groter op de plek waar de afzuigkapbuis erbij komt:

IMG_20220211_090641.jpg
 

Longdude

  • #5
Dank!

Maandag gaat de sloopkogel in de koof, even kijken hoe dat eruit ziet. Ik post wel even een foto

Hier ben ik in ieder geval mee geholpen. Getrapt zou ook kunnen bij ons, de centrale ventilatie zit rechts van de nieuw te plaatsen hoge kasten
 

Longdude

  • #6
In hoeverre kan ik ook kunststof voor de verwarming gebruiken? Ik hang het op, ik stort het niet in dus qua sterkte is het ook niet nodig. Luchttemperatuur van de kachel is ook niet hoog. Enigste wat van toepassing zou kunnen zijn is de brandklasse, die heeft een stalen koker wel maar een kunststof uiteraard niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bv. PVC wordt zacht als je het verwarmd. Dus ik kan me voorstellen dat dit niet verstandig is. Afhankelijk van het soort kunststof. Maar anderen weten hier wellicht meer over te vertellen. Wat voor kunststof heb je in gedachte?
 

Longdude

  • #8
Het zouden kokers worden die normaal gesproken geschikt zijn voor afvoeren van lucht. Ik heb de vraag ook gesteld aan Brink, en die gaven aan dat ik beter staal zou kunnen gebruiken i.v.m. de isolatie. Dat vond ik nogal een bijzonder antwoord omdat staal veel beter warmte geleid dan kunststof.

Enfin, ik ga gewoon voor staal. De hele koof aanpassen gaat wel, maar is een forse klus omdat 2 leidingen te dicht op elkaar zitten om een lepelstuk te monteren. Het wordt dus een aanpassing voor het deel alleen voor de hoge kasten (een soort inham zeg maar. En dat schoot redelijk op deze week, echter is mijn bestelling niet compleet geleverd, dus ik loop vast nu. Maar goed, het begin is er:
 

Longdude

  • #9


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Controleer meteen even of het tocht via de gaten in het betonplafond. :idea:
 

Longdude

  • #11
Oh ja, een terugkoppeling hierop is wel zo netjes.

Nee geen tocht, zat goed dichtgestopt met isolatie, dat heb ik later ook weer netjes teruggestopt en de koker zo goed als mogelijk geïsoleerd. Nu wachten op de stukadoor en kan de keuken erin

d0v7ikb.jpeg


cxbJ2QS.jpeg


Afbeeldingen graag via klusidee plaatsen - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Longdude

  • #12
Uiteindelijk heel netjes geworden al zeg ik het zelf :prima:

20220418_171726.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Walker

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Keurig zo! Zet je de spleet (iets verdiept) nog dicht?
 

Longdude

  • #14
Nee dat was ik niet van plan, het zit zo hoog dat je de achterwand ook niet ziet. En daarnaast is het voor de ventilatie van de koelkast ook wel lekker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu