Kokend water kraan - NL klep op ingang nodig ?

Arnoldl

  • #1
Hallo all ,

Bij mijn kokend waterkraan (grohe) zit , volgens de handleiding speciaal voor nederland , een klep/ventiel op de water invoer.

Deze voorkomt dat door het uitzetten water terugstroom de leiding in , en dump dit uit een druppel kraan.

Is deze echt nodig ?

Deze kan ik namelijk erg lastig aansluiten op mijn afvoer.

Als ik een volle wasbak laat leeglopen , dan spuit het water er bij deze open druppelkraan uit , omdat er een klein beetje druk op de afvoer komt te staan.

Thnks
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je niet wilt dat je boiler uit elkaar knalt (of op z'n minst defect raakt) dan is die inlaatcombinatie inderdaad beslist nodig.

Die moet namelijk de druk die in de ketel van de boiler ontstaat afvoeren. En met de hoge drukken die ontstaan in zo'n ketel valt niet te spotten!

Indien er water uit de afvoer van de inlaatcombinatie komt doordat er water in de wasbak wegloopt, dan is er óf iets niet goed met de keukenfvoer, óf de zaak is niet goed aangesloten.

Plaats eens wat foto's van de situatie in het keukenkastje, misschien heeft iemand een goede raad... :wink:
 

Arnoldl

  • #3
Inlaatcombinatie , dat was het juiste woord :-)

Ik snap dat de druk oploopt in de boiler wat problemen zou kunnen geven...
Maar is het niet zo dat het water dan gewoon teruggeduwd wordt evt zelf via de meter terug naar het net..
(0,3 l per dag hebben het over he..niet veel)

de afvoer doet het prima op zich , enkel het hoogteverschil is klein..waardoor hij er toch uit loopt.
(helpt ook niet dat er een grinder in de afvoer zit , die pompt het water er een beetje uit bij gebruik)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Arnoldl schreef:
Maar is het niet zo dat het water dan gewoon teruggeduwd wordt evt zelf via de meter terug naar het net.. (0,3 l per dag hebben het over he..niet veel)
Nee. In elke moderne watermeter zit een terugslagklep die dat voorkomt. En dat is niet voor niets. Een belangrijke reden is dat daarmee voorkomen wordt dat eventueel met legionella besmet water in het openbare waternet tercht zou kunnen komen.

Ook al is het 0,3 liter, de druk in je waterleiding kan daardoor fors oplopen. Een dergelijke inlaatcombinatie is verplicht! Indien er door het weglaten van dit voorgeschreven 'hulpmiddel' ongelukken onstaan of schade door lekkages, zullen verzekereringen ongetwijfeld weigeren om de schade te vergoeden. Dat kan je duur komen te staan!

Je kunt beter een betere oplossing voor de afvoer proberen te zoeken dan die inlaatcombinatie maar gewoon weg te laten.

Er bestaan trouwens ook kranen die de functie van overdrukventiel in zich hebben. Dan druppelt het overtollige water uit de kraan. Of dat ook voor een kokend water systeem bestaat weet ik niet. Je zou het eens bij Grohe kunnen informeren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Er is een natuurkundige wet die zegt dat een vloeistof niet samendrukbaar is, dit betekend dat die 0,3l een belachelijk hoge drukverhoging geeft.
Dat zou kunnen resulteren dat je ipv kokend water puur stoom met een zeer hoge druk uit je kraan komt met alle brandwonden tot gevolg.Als de boiler niet eerst barst.
Dat dfing moet er dus gewoon tussen en je moet zorgen dat je afvoer voldoet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu