Koelstop zorgt ervoor dat badkamer niet mee verwarmt

Betreft een nieuwbouw woning opgeleverd in 2023. Voorzien van vloerverwarming op de begane grond en de 1e verdieping aangestuurd vanuit een Mitsubishi warmtepomp. De ruimtes hebben afzonderlijk van elkaar een thermostaat met uitzondering van de badkamer. Het zou de bedoeling moeten zijn dat de badkamer automatisch mee verwarmt zodra een willekeurige ruimte warmte vraagt. In theorie zou het mogelijk moeten zijn dat wanneer de kamers boven geen warmte vragen maar de begane grond wel, de badkamer hierop mee gaat. Voor bijverwarming is er een elektrische radiator geplaatst.

Afgelopen winter lukte dat niet en liep de badkamer niet mee op de warmte aanvraag van de begane vloer. Advies was om de koelstop om te wikkelen met een deken of een doek.Omdat er op de 1e verdieping geen warmte wordt gevraagd is de temperatuur van de koelstop 19°c of lager en wordt de koelstop actief. Ging ik niet in mee dus ze hebben 'iets' aangepast. Wat weet ik alleen niet precies, uiteindelijk werkte het weer.

Nu heb ik de vloerkoeling geactiveerd, wat overigens alleen beneden werkt en niet boven (ander probleem) met uitzondering van de badkamer, die juist niet zou moeten koelen. Het lijkt er dus op dat het oplossen van het verwarmen in de winter een probleem heeft veroorzaakt met koelen in de zomer.

Er staat een storing uit bij de aannemer maar het lijkt erop dat ze niet weten hoe dit op te lossen en derhalve radiostilte. iemand een idee?

Foto's van de situatie zijn bijgevoegd. De badkamer zit helemaal rechts.



tempImageLRRLcl.png

tempImageZeWm5h.png
 
Nee, helaas.
Als de ruimte bij de verdeler inderdaad lager wordt als de temperatuur waarbij de koelstop gaat blokkeren
dan zal deze ook niet doorlaten als de verwarming voor de benedenverdieping wel aan is.
Ik ga er even van uit dat beide verdelers gelijktijdig warm- of koudwater krijgen, zonder extra zone ventielen er tussen.

Eigenlijk zou je hier beter een elektrische oplossing kunnen toepassen.
Het thermisch ventiel van de badkamer daarmee alleen open zetten als er ergens warmtevraag is en geen koelvraag.
Andersom kan ook, het ventiel staat altijd open behalve als er koelvraag is.

En daarvoor dus een oplossing verzinnen.
Heeft de regeling b.v. aparte contacten om een verwarming- en koelsysteem in te schakelen?
 
Meestal zit er op de zoneregeling een ingang waar een warmye of koude melding op komt vanaf de WP Osat de regeling weet of hij gaat verwarmen of koelen als er een venriel gestuurd word.
Dit commando kan je dan ook gebruiken om ongewenst koelen te voorkomen.
 
Bedankt, jullie reacties bevestigen mijn vermoeden. Er zit inderdaad een aansluiting 'CO' die op de regeling beneden wel is aangesloten (waarvan bij koeling ook een blauw LED gaat branden) en op de regeling boven niet. Hier gaat ook geen blauwe LED branden. Uitgelegd was door de installateur dat de verdeler boven, de koeling instellingen mee krijgt van de ''master' beneden. Conclusie, de verdeler boven is defect en moet vervangen worden. Dit betwijfel ik, ik denk dat de verdeler niet goed is aangesloten dan wel geconfigureerd. Bovendien is bij oplevering door de installateur aangegeven dat beide regelingen in master/master configuratie zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan