Knel, flex, draad wat kan wel en wat niet waterdicht?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Allereerst hartelijk dank aan alle beantwoorders, ik heb veel mogen leren via dit forum. Echter nu schiet mijn zoekwerk te kort.

Ik heb een boilertje aangesloten. Op zich werkt het allemaal prima, mijn vraag betreft het gebruik van knelfittingen en de flexibele slangen aan kranen.

De onderdelen met knelfittingen hebben geen platte einden, de flexibele verbindingen met de kraan wel. Plat tegen plat met een plat ringetje werkt goed.
knel middels knelring op buis werkt ook goed (lees: geen lekkage).
maar hoe combineer ik de twee? soms werkt het wel (tape over de schroefdraad) maar niet altijd.

Nou heb ik op twee plaatsen een mof (binnenzijde schroefdraad) om van de boiler op een T-stuk knelfitting te komen (waaraan weer een flexibele aansluiting naar de kraan zit en een kogelkraantje met tape op draad)
Die mof kan dus niet goed vast aangedraaid worden en zal z'n waterdichtheid moeten hebben van z'n schroefdraad.
Dit lekt wat, heb ik te weinig tape gebruikt?

Ander pijnpuntje is de verbinding flexbuis (naar kraan) aan draadeind van waar normaal een knelfitting op komt. Oftewel: plat tegen niet plat. Bij de ene lukt het (met tape) maar niet overal. Een plat ringetje wordt netjes aan de binnenkant gedrukt en heeft m.i. geen functie meer. dus moet het (ook hier) van de tape komen.

Hoofdvraag: ben ik nou dom bezig door niet knel aan knel te zetten? Moet ik gewoon buisjes maken van knel naar knel. Maar dan blijft: hoe krijg ik nou die flex plat aan knel niet plat?
stukje afvijlen?

Of ben ik te voorzichtig met tape en aandraaikracht?

Het is me te knullig om te wachten tot het vanzelf dichtslibt met kalk. Liever alles er weer uit en opnieuw dan een halfslachtige knutselarij.
 
Bij een knel koppeling moet je nooit geen tape gebruiken om de schroefdraad.

Bij een normale knel koppeling zit een scherpe rand.
Als je daar dus een flexibele slang op aansluit met een rubber pakking, en je draait die te vast aan, snij je de rubber pakking kapot.
Er zijn speciale knel koppelingen, met aan de ene kant een knel koppeling, en aan de andere kant een schroefdraad met een platte kant.
Dit zijn zogenaamde knel punt stukken.
Die zijn zowel in een rechte als in een haakse vorm verkrijgbaar, in verschillende afmetingen.
 
Dank voor je snelle (in de zin van reactietijd) late (in de zin van tijdstip) reactie,

ik begin m'n fout in te zien; ben meteen de kelder ingedoken en vond nog een paar stukjes koperbuis. Daarmee kan ik i.i.g. de knelkoppelingen gebruiken zoals ze horen: knel - buisje - knel (zonder tape) dan is dat klaar.

Heb ik alleen nog die verloop nodig van knel naar punt. ik hoop dat ik die kan vinden, de bouwmarkt waar ik was heeft me netjes, beleefd doch compleet de verkeerde kant op geholpen. Ergens wist ik het wel maar toch, m'n geheugen moest wat opgefrist worden kennelijk.

Bij sommige kranen (en los verkrijgbaar) zit ipv flexstukjes met schroefdraad aan de einden een buisje met een omgewalst eindje aan de ene kant. Is dat ook om op een knelkoppeling te kunnen aansluiten?
 
Bedoel je zoeen ene kant knel en andere kant een flensje

12496_imagesCAZ46VD8_1.jpg
 
Nee, ik bedoel een buisje met aan een kant een uitlopend stukje, als een trompet zeg maar.

Overigens blijken de verbindingen op een na nu waterdicht. Ondanks het niet gebruiken van een puntstuk.

Een zoektochtje leverde een flexbuisje op dat op het plaatje staat van Henk, dat vervult dezelfde functie als het puntstuk en kan de risicovolle sok vervangen. Plek zat dus dat maakt niet uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan