Knal of tik bij afkoelen Siemens inbouwoven

Willem52

  • #1
Bij het afkoelen van onze Siemens inbouwoven geeft deze 1 luide knal. Lijkt wel alsof er iets krimpt. Maar op het moment dat dit gebeurt is de oven al voor 90% afgekoeld. Dit gebeurt dus als het afkoelen bijna klaar is.
Is dit verontrustend.
 

Willem52

  • #2
Met Siemens gebeld en volgens hun is dit een relais dat afslaat.
Geeft dit altijd zo'n tik ? Ervaring van andere gebruikers welkom
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een relais geeft een heel ander geluid dan materialen die vanwege krimpen ineens een knal geven; dat lijkt me over de telefoon (en over dit forum) redelijk lastig te beoordelen. Verandert er iets in het gedrag van de oven net na de knal/tik? Als het een relais is, dan wordt er elektrisch immers iets geschakeld wat je dan direct zou moeten merken. Denk aan een compressor van een koelkast of vriezer die aan- of uitschakelt.

Het kunnen ook materialen zijn rondom de oven die niet genoeg ruimte hebben om vrijuit te werken. Zo geeft mijn eettafel (die tegen de radiator staat) een luide knal als de verwarming ruwweg een uurtje af heeft gestaan.

In principe kan geen van beide (relais of krimp) echt kwaad zolang je er niets van merkt (qua kromtrekken van je keukenkast bijvoorbeeld).
 
  • Like
Waarderingen: Willem52

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu