Klus stofzuiger hoe doen jullie dat?

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Na de nodige huis tuin en keuken stofzuigers te hebben versleten (ook een van een bekend merk is na 1 verbouwing aan gort) heb ik een aantal jaren geleden een alles ketelstofzuiger gekocht, helemaal ziet zo duur (toen nog iets van 150 gulden), maar dit beestje trekt zich niets aan van stof, houtkrullen boor/slijpstof of noem maar op hij doet het altijd.

Enige nadeel een gedeelte van wat hij opzuigt blaast hij er aan de andere kant ook weer uit.
Op zich vindt ik dat nog niet zo'n probleem, maar ik betaal me scheel aan de stofzuigerzakken.
3 zakken voor 8 euro en als je dan een beetje zaagt en schaaft dan is zo'n 8 literzak heel snel vol en wordt het toch flink prijzig.
Ik ben al op zoek geweest naar een stofzak die je kunt hergebruiken, maar die vind ik alleen maar voor de gewone stofzuigers in huis.

Hoe doen jullie dat?
Want als ik zonder zak ga werken dan spuugt hij er nog veel meer fijn stof uit en gaat het motor filter binnen de korste keren dicht zitten.

suc6

Gerrit
 

Muxje

  • #2
Heb je het ook wel eens geprobeerd met een stofzuigerzak-loze stofzuiger? Ik ben wel benieuwd hoe die werken met het stof van bijvoorbeeld schuurwerk of sleuvenslijpers.

Ik heb voor de afzuiging in mijn hobbyruimte op iemands aanraden eens een "cyclone" kast gebouwd die voor de stofzuiger komt. Deze heeft een beetje dezelfde werking als die zakloze stofzuigers, en dat werkt erg goed. Het is alleen nogal onpraktisch voor mobiele toepassing.
 

Gerrit

  • #3
Wij hebben professionele stofzuigers en wij moeten vooral veel stofzakken kopen. Helaas, want ze zijn prijzig maar een defecte stofzuiger is nog veel duurder :cry:
 

H@ns

  • #4
Een goeie stofzuiger voor schuurwerk en verspaanwerk heeft een microfilter (hetzij in de zak, danwel los)
Volgens de arbo norm is dit ook verplicht geworden meen ik. Kijk eens bij de grote elektrisch-gereedschapmerken op de betreffende site's en kijk dan naar stofafzuiging.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Laat ik het dan anders uitleggen.

Volgens de arbo wet kan zoiets wel kloppen, maar ik ben een beveiligingsmonteur met 2 rechterhanden maw. wat mijn ogen zien kunnen mijn handen maken.

Dus als er even een deur afgehangen moet worden dan wordt deze precies op maat gemaakt, als mijn zoontje een houten vliegtuigje wil dan zagen we zo'n ding en als ik denk verrek daar mis ik een stopkontakt dan wordt wordt de haakse slijper gepakt, ondanks dat dat volgens de Arbo bedrijfmatig verboden is, en een paar sleuven in de muur gezaagd.

Bij dat alles heb je een stofzuiger nodig niet een vast gemonteerd apparaat, maar eentje die ik overal mee naar toe kan nemen.

Dus een cylone kast er bij zetten wordt dan een probleem, ik zoek een goedkoop alternatief voor de stofzakken. Dus gewoon zo'n stoffen stofzak die vroeger veel gebruikt werd en even naast het huis "uitgeklopt" werd.
Ik ben al een paar avonden aan het zoeken geweest op het internet, maar kan daar nog niet wat vinden.

Dus ik hoop dat jullie een tip hebben, desnoods naai ik hem zelf in elkaar, als ik maar weet van welk spul ik hem dan het beste kan maken.

suc6

gerrit
 

H@ns

  • #6
Die verwijzing naar arbo heeft niets te maken met hoe jij de dingen doet of de rest van de wereld wat mij betreft, het geeft alleen maar aan dat een microfiltersysteem tegenwoordig verplicht is bij (semi)professionele stofzuigmachines.
Waarmee je dus in het betere segment stofzuigers automatisch een gefilterde te pakken hebt.
Of je hieraan geld wilt uitgeven is een vraag voor jezelf.

Ik heb het hier over stofzuigers die bedoeld zijn om een aparaat op aan te sluiten t.b.v. stofafzuiging tijdens de werkzaamheden. Dus zo'n ding met een stopcontact er op waar de machine in gaat en die aangaat zodra je je machine in werking zet.

Meestal is het probleem bij stofzuigers in combinatie met een aparaat dat net niet alle stof wordt afgezogen. Stof dat blijft liggen wordt vervolgens weer lekker de ruimte in geblazen door de ventilatie opening van de stofzuiger zelf.
Hele professionele machines houden hier ook rekening mee maar dan gaat je budget nog harder aangetast worden!

Kortom het is het één of het ander; stof happen of geld uitgeven, c'est la vie.
 

Pepjo

  • #7
En als je zo handig bent met naald en draad : probeer gewoon eens een zak te naaien van drie lagen "kaasdoek" (verkrijgbaar op elke markt bij de stoffenkraam) over elkaar heen. Wel her en der doorstikken, anders wordt het een rommeltje.

Kaasdoek is een dunne katoensoort, vrij goedkoop, en laat wel genoeg lucht door om de afzuigfunctie te laten werken terwijl de textuur vrij dicht is. Ik denk dat je voor 10 euro een proefzak in elkaar kan naaien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Dat is een goed idee, kaasdoek is inderdaad vrij dicht geweven.
Maandag is hier weer markt en aangezien mijn vrouw het hier toch altijd uren vol kan houden, kan ze dat ook wel even opzoeken. :mrgreen:

Want al het stof tegenhouden hoeft voor mij niet, ik ben er per slot van rekening niet altijd mee aan het werk, maar hooguit 1 x per week een maximaal een half uurtje.
Als dan 80% van het stof in de stofzak blijft dan ben ik al een heel stuk verder dan helemaal zonder.
Ik denk nl. altijd zo; op het werk moet je een goedgekeurde trap gebruiken maar thuis staan de meesten toch gewoon op een huishoudtrapje of op een stoel.

Ik hou jullie op de hoogte

Gerrit
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er is een type stofzuiger dat ook zonder zakken perfect zuigt. Ook de test in de consumentenbond wijst dat uit. Voor uitstoot van stof aan de uitlaat scoort hij ++.
Ik mag hier geen merken noemen, maar als je geinteresseerd bent kan ik je wel een pb'tje sturen.
(ik heb geen aandelen in die fabriek!)

Groeten. Hein
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Mijn vrouw had op de markt mooi stevig doek gevonden en gisteravond even flink met de naaimachine aan het werk geweest en het is gelukt.
Van een oude papierenzak heb ik de afmetingen overgenomen en een soortgelijk model in elkaar genaaid.

De aansluiting naar de stofzuiger heb ik gemaakt van een stuk oude binnenband van een fiets. Hier heb ik een gat in geknipt wat iets kleiner was dan de invoer en dit op de stofzak genaaid.
Het moeilijkste (voor mij tenminste) was het om de stofzak te voorzien van een rits die ook nog open en dicht wilde terwijl hij het stof ook nog aardig tegenhield.

Omdat bij de 1e proef er toch nog aardig wat stof weer uit de stofzuiger vandaar dat ik er een extra laag stof omheen heb gezet.
Maar meerdere lagen stof gebruiken werkt niet want dan blijft het fijn stof tussen de lagen zitten en dat krijg je er niet weer uit. Vandaar dat ik een 2e zak heb gemaakt die precies om het motorfilter past.

Gewoon een zak die eruit ziet als een schepnetje, alleen heb ik er aan de bovenkant elastiek op genaaid zodat hij goed om het filter blijft zitten.
Vergeleken met de papieren stofzak heb ik nu nauwelijks aan zuigkracht ingeleverd terwijl ik de zak gewoon weer leeg kan schudden.

Loopt de zuigkracht toch terug dan is het eenvoudig de stofzuiger even uit zetten even flink rammelen en hij doet het weer.
Ik heb er al ruim 10 Kg steengruis en zand mee opgezogen en het werkt tot nu toe perfect.


Totale kosten 3,50 euro en een avondje werk.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu