Bouwstofzuiger

Hebeentuin

  • #1
Beste lezer,

Ik probeer tot een keuze te komen voor een bouwstofzuiger maar er blijven een aantal vraagtekens open staan. Misschien dat jullie deze kunnen beantwoorden. Bij voorbaat dank.

beginsituatie:
-Ik ga voor een L-klasse en hoop voor max €200 klaar te zijn, als dit te verenigen is met mijn wensen. Om even aan te geven dat het niet de meest luxe zuiger wordt die er te vinden is.
-Hoofdzakelijk houtbewerking
-Ik hoef maar een plank te zagen en ik heb een dag lang last van mijn keel.
-Ik werk in een schuur met veel ventilatie tussen de dakpannen en muren, opening van 10 cm, rondom de gehele schuur. Anders zaag ik buiten.
- Vooralsnog is het een aantal zaagsnedes per keer. Veel wisselingen van apparaten, enzovoort.

1. Wat bedoelen ze hiermee? Let op: deze stofzuiger en slang zijn NIET antistatisch en daarom ongeschikt in combinatie met een sleuvenzaag, haakse slijper, schaaf, bovenfrees, breekhamer en langnek schuurmachine.
Ik lees enkel dat antistatisch betekent dat het stof zich niet hecht aan de buis, in dat geval begrijp ik niet waarom het dan ongeschikt is voor bovenstaande machines.

2. Ik zie dat de inhoud van stofzuiges soms wel 25 liter of meer is. De stofzakken zijn dan bijvoorbeeld maar 10 liter. Hoe zit dit? Natuurlijk kijk ik naar een zak(volume) prijsverhouding.

3. Hoe belangrijk is de diameter van de slang? Zijn daar stelregels in?

4. Hoe belangrijk is regelbare zuigkracht? Is het niet zo dat het altijd hard moet zuigen? Hoe harder hoe beter?

5. Is een zelfreinigende filter handig? Ik kan me daar weinig bij voorstellen.

Omdat ik hoop een verstandige keuze te maken wat ook betekent dat de zuiger betrouwbaar is, fijn werkt en ook lang meegaat. (alles in verhouding). zoek ik naar een aspect dat in dat opzicht wel erg belangrijk is. Als iets echt van meerwaarde is wil ik best meer uitgeven. Maar ik heb geen ervaring met het werken met bouwstofzuiger dus weet niet waar ik eigenlijk meer aandacht aan moet schenken. Ik zou het fijn vinden als ik dan geattendeerd kan worden op iets.

dankjewel
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1) Statisch: Fijn stof kan blijven hangen in de leidingen.
2) Zegt denk ik iets over de verhouding filtergrootte / zakinhoud
3) Kleine slangen zorgen voor exponentieel meer weerstand, meer herrie en minder capaciteit. Wel is de luchtsnelheid in de slangen hoger, waardoor er minder vuil in de slang achterblijft.
4) Als de toevoer (vanuit het electrisch gereedschap) beperkt is, zorgt een hoog vast toerental vooral voor veel herrie, maar niet voor meer afzuigcapaciteit.
5) Ja. Een filter heeft de neiging om dicht te slibben met fijn stof, waardoor de capaciteit beperkt wordt. Zelfreinigend (is nooit 100%) zorgt ervoor dat je in ieder geval altijd voldoende restcapaciteit hebt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
1 dacht dat dit ging over de kans op een stofexplosie. Hier zijn hele forums over volgeschreven, iedereen denkt het er zijne van.
2 veel stofzuigers kan je ook zonder zak gebruiken.
4 Als je er een vlakschuurmachine aan wilt hangen, heb je dit nodig. Anders is de kans groot dat de schuurmachine zich vast zuigt op het oppervlak.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Kijk ook eens naar een spaanderzuiger
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
3 ik heb mijn slang van 36 vervangen door een slang van 42mm en vooral met grote krullen bij het schaven een flinke verbetering, maar desondanks gaat hij toch nog wel eens dicht zitten en moet ik er even met een elektrapijp doorheen.
5 is zeker handig, mijn alto gaat om de zoveel tijd staan kloppen om het fijne stof/zaagsel uit het filter te kloppen, blijft hij staan kloppen dan stop maar even en maak eerst het filter goed schoon want dat merk je flink in de zuigkracht.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Zoek ook eens op voorafscheider met cycloon. Dat scheelt een hoop stofzakken.
dust cyclone.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Rigave3

  • #7
Ik heb er zelf een van minder dan E150.
Ik ben er super tevreden over, maar hij heeft ook geen antistatische slang.
Daarmee wordt bedoelt dat de eventuele elektriciteit die wordt opgewekt door wrijving bij sleuven, slijpen ed. niet weg wordt geleid via het aardnet. Dat kan soms een behoorlijke schok veroorzaken of zelfs apparatuur beschadigen.
(daarom is een miele stofzuigermond veel duurder dan namaak door de stalen pin die er onder bevestigd zit oa).
De fijnstof wordt zover ik weet tegen gehouden door de kwaliteit van de zakken die je gebruikt. De neppe laten wel iets door (staat i d kleine lettertjes). Ze voldoen wel uitstekend voor jouw doel. Zelfs gips stof houden ze tegen bij mij. 5 voor E9 als ik het goed herinner.
Hij is groen wit en eindigd op 12 en geloof mij als ik zeg dat hij een zolder en een badkamer op zijn naam heeft staan en geeft geen krimp na uren draaien per dag voor een paar maanden. Als ik professional zou zijn dan voldoet alleen 1 merk beginnend met F en eindigend met ool. Veel minder lawaai Er is geen betere dan dat. Is ook de duurste, maar dan heb je wel wat.
Wat je ook kiest; succes.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
3. hoe groot is de afzuigopening van je machines?
Zolang de slang groter is, maakt het verder weinig uit. Let vooral op de aansluiting op ketel, daar verstopt mijn sterrenmikser het vaakst en dan moet je dus naar je zuiger toe om de slang eraf te halen.
Een andere zuiger met ongeveer dezelfde slang diameter heeft die aansluiting slimmer gemaakt, met nauweljks een vernauwing.

5. Dat is vooral bedoeld voor het zuigen van veel fijn bouwstof, bijvoorbeeld bij sloop, boor en slijpwerkzaamheden, daarbij loopt een filter (of zak) snel vol.
Even laten kloppen, het (zware) stof valt naar beneden en weer verder. Zonder zou je veel zakken of filters blijven vervangen.
Zo'n zelfreinigende filter werkt (meestal) zonder zakken. Anders zou het stof dat door de zak komt bij het uitkloppen weer tussen de filter en de zak vallen.

ps. Heb je de mogelijkheid om de stofzuiger buiten te plaatsen? Kastje bouwen o.i.d.?
Een kast binnen met een gat naar buiten kan ook. Zo gaat het stof wat door de filter gaat naar buiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ik heb hier ook zo'n niet antistatisch apparaat, daar krijg je af en toe gewoon een schok van door de lading die het kan opbouwen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Het lijkt mij niet dat je een goede bouwzuiger kunt krijgen voor dat bedrag.
Als je €75,- meer uit zou kunnen geven dan kan ik wel een goed type aanraden, maar dat mag helaas niet.
 

Hebeentuin

  • #11
bedankt voor de reacties.

Ik ben aan de hand van de reacties weer verder gaan zoeken en een aantal conclusies die ik hier uit trek:

Als je het 'goed' wilt doen zou het wel prettig zijn variabele zuigkracht te hebben en een anti-statische slang. In dat geval voorkom je in ieder geval dat je later teleurgesteld raakt omdat je tegen beperking aan loopt. Anti-statisch is ook veiliger.

Zo'n (automatische) filterreiniging is ook handig en helpt met de duurzaamheid.

Ik wil wel een bouwzuiger en geen spaanderzuiger. Eventueel kan ik hem buiten zetten. Gewoon door de deur, maar misschien kan ik aan de buitenzijde van de schuur wel een hokje bouwen waar ik hem in kan zetten. I.v.m. de ontsnappende fijne stof. Eerst maar eens wat ervaring mee opdoen.

Voor iets meer geld ben je er dan wel. De inhoud van de zakken worden wel een stuk kleiner, gaat naar 13 liter. De gene waar ik nu naar kijk heeft een buisdiameter van 38 mm. Ik heb allerlei verschillende apparaten met verschillende diameters. Als ik in de toekomst apparaten vervang dan heb ik al een merk op het oog. Lijkt me handig.

Vraag: is 3,5 meter of 2,5 meter slang niet veel te kort? Het leek mij dat 5 meter wel nodig is voor wat mobiliteit.

Aanvullende vraag: zijn er ook 'betere' mondkapjes. Ik dacht dat ik nu al fatsoenlijke had, maar daar komt die rommel ook gewoon door heen.
 
Laatst bewerkt:

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #12
Ik gebruik een halfgelaatsmasker in combinatie met een spaanderzuiger met fijnstoffilter en er hangt ook nog een fijnstoffilter aan het plafond.
Als je denkt 5 m nodig te hebben, neem dan 5 m.
Inkorten als dat nodig blijkt, kan altijd
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ik gebruikte altijd de FPP3 maskers en die werkten goed.
Echter nu met Corona de prijzen daarvan zo explosief zijn gestegen gebruik ik gewoon zelf gemaakte maskers en moet zeggen dat die net zo goed werken met als voordeel dat ze na gebruik gewoon uitgewassen kunnen worden.
Het was wel even zoeken om de juiste stof te vinden die stevig genoeg was, goed aan kon sluiten, goed filterde en ook goed vocht opnam, maar uiteindelijk gewoon wat oude joggingbroeken aan stukken geknipt en dat werkt nog wel zo goed als de FPP3 maskers

Hou er wel rekening mee dat hoe langer je de slang maakt hoe minder krachtig de zuigkracht is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Google eens op spa1200, ik heb zo'n machine ook gehad, weinig lawaai, een afvoer van 100 mm.
Verplaatsbaar en laat geen fijnstof door.
 

Hebeentuin

  • #15
Ik ben even benieuwd of dit bekend voor komt.

MIjn 'dure' nieuwe bouwstofzuiger heeft wat problemen met de afvoer van het zaagsel. Zowel met de 28 mm en 38 mm slang verstopt deze bijna direct, net als de bocht die de stofzuiger ingaat. Gevolg is dat hij niet goed zuigt uiteraard. Eigenlijk kan ik hem helemaal niet gebruiken op deze manier.

De producent gaat het even overleggen maar gaven al aan dat ze eigenlijk nooit problemen horen over deze stofzuiger van toch al €300 +.

Het is fijn zaagsel van een schaaf, geen krullen ofzo. En het hout en de slang is droog.

Jullie een idee?

processed(2).jpeg
 

ABCDE

  • #16
Die bocht in de machine is gewoon veel te lang en te scherp.

Schaven produceert juist wel langere deeltjes die graag in elkaar haken. Geen idee welke schaafmachine je gebruikt, maar die van mij kan ik de slang zowel links als rechts bevestigen. Maar de machine heeft een inherente voorkeur om het stof naar rechts uit te werpen. Bij gebruik van de slang naar links is de afzuiging dus veel beroerder.

Als je geen anti-statische slang hebt en in een droog klimaat bepaalde stoffen verwerkt (bijv. muren sleuven) dan blijft dat allemaal aan die slang plakken en krijg je zelf ook op een optater als je de slang aanrijkt.

Hetzelfde zie je al bij huis-tuin-keuken stofzuigers. Daar zit dan vaak nog een metalen strip in het handvat. Houdt je die niet vast dan laad hij op.

Anti-statisch wil zeggen dat de slang licht elektrisch geleidend is zodat de statische spanning afgevoerd kan worden. Wel gebruiken op stopcontact met randaarde (die zonder zouden ondertussen echt eens uitgestorven moeten zijn...).

Niet-anti-statisch is dus 'niet' geschikt voor de stoftypes zoals genoemd. Let wel dat de mate waarin het een probleem is ook afhangt van temperatuur en luchtvochtigheid. In Amerika hebben ze hele gebieden waar het altijd droog is. Hier in Nederland is het voornamelijk erg vochtig, dan speelt het probleem van de statische elektriciteit niet zo veel.

De tank is altijd groter dan de zak. Meer geoptimaliseerde ontwerpen zit dit wat dichter bij elkaar. Je hebt altijd wat ruimte nodig.

Grotere slang is beter.
Grotere diameter = minder weerstand = minder drukval = hoger debiet.

Maar als hij zo dik wordt dat het in de weg gaat zitten en je hem dan helemaal niet gebruikt... dan heeft het natuurlijk geen zin. Ik heb D27 slangen die ik voor bijna alles gebruik. Op de grote frees, de schaafmachine etc. gebruik ik vaker een D36 slang.

Nee. Bij schuurmachines gaat bij volle zuigkracht de zool aan je werkstuk plakken en gaat je machine rondjes draaien boven je zool. Bij niet-regelbare zuigers kun je nog wel een 'lek' aanbrengen wat dat voorkomt.

Beter gewoon de fleece zakken gebruiken.

Jan,
100mm slang heb je niks aan in combinatie met elektrisch handgereedschap.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik heb de quotes verwijderd, het was een onleesbaar verhaal geworden.
Het merk van je machine en het reclamefilmpje van een bekend merk heb ik ook verwijderd, beiden zijn niet nodig te noemen voor advies.
 

ABCDE

  • #18
Nu is het een onleesbare brij ja.

Dat filmpje was geen reclamefilmpje, dat is gewoon een uitleg. Als het een reclamefilmpje was hadden ze overal de artikelnummers bij vermeld. Maargoed, als het groen-zwarte merk iets uit legt over afzuigslangen is dat "reclame" maar als Dyka een handleiding binnenriolering heeft... dat is dan weer geen reclame?
 

Hebeentuin

  • #19
Ik heb het allemaal begrepen hoor, bedankt voor de info. Ik had een tijdje terug al de keuze gemaakt waarvoor ik ook de eerdere input wel gebruikt heb. Mij verbaasd het gewoon dat ik tegen dit probleem aanloop met deze machine en met zulk fijn zaagsel. Dat die bocht erg haaks is dat is wel duidelijk, maar dan nog. Het is een professionele stofzuiger, en ook niet de goedkoopste. Ik heb helaas geen ervaring met die apparaten dus weet niet goed wat 'normaal' is.

Is dit normaal?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Is de het lucht volume wel groot genoeg?
Gebruik je toevallig een koppeling op de schaaf met een nogal kleine doorgang?

Test: gooi de stofzuiger leeg op de grond en zuig het dan nogmaals op zonder koppeling op de slang. Heb je dan hetzelfde probleem?

Of de schaaf produceert gewoon teveel tegelijk. (of een combi van deze twee)
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu