Waarop letten bij aanschaf bouwstofzuiger?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Al een tijd lees ik mee met alle handige tips, maar nu heb ik zelf een vraag waarop ik niet direct het antwoord vind. Ik hoop op enkele goede tips.

Omdat mijn werkplaats vaak één groot stofnest is, wil ik een bouwstofzuiger aanschaffen om direct op mijn gereedschap aan te sluiten en om de werkplaats ook gewoon schoon te zuigen. Ik heb het idee om een bouwstofzuiger te kopen met stopcontact voor de machine (start-stop functie), maar kom er niet helemaal uit waarop te letten.

Sommige stofzuigers hebben een universele aansluiting en andere alleen één aansluitmaat. Is zo'n universele aansluitmond echt geschikt voor alle gereedschappen? Is op een andere maat zuigmond eenvoudig een verloop verkrijgbaar voor niet passende machines?

Is het handig om een stofzuiger te kiezen met een stofzak of zonder stofzak? Sommige zuigers zijn te gebruiken met en zonder stofzak, wil dit nog iets zeggen?

Sommige zuigers hebben een zelfreinigend filter, anderen hebben een filter dat je met een knop kunt reinigen en weer andere hebben geen reinigbaar filter (anders dan met de hand). Is dit een ding om op te letten?

Zijn er nog andere belangrijke aspecten om op te letten?
 

Millew

  • #2
Met stofzak is vooral nuttig als je veel fijn stof gaat zuigen, b.v. MDF zaagsel en steenstof. Zonder stofzak zit het filter snel dicht. Bij stofzuigers met filterreiniging, al dan niet automatisch, wordt dat wel een stuk beperkt omdat dan het filter wordt uitgeklopt. Als dat automatisch gaat is dat makkelijker.
Met stofzak is het legen ook niet zo'n stoffig klusje.

Volgens mij bestaat er geen universele aansluiting, tenzij het een conische pijp is, waar je verschillende diameters slangen op kan schuiven. Zo heb ik dat opgelost.
Als er al adapters verkrijgbaar zijn, dan zijn die vaak vrij prijzig.

Waar je verder nog op moet letten is de prijs van de stofzakken, als je die ten minste gaat gebruiken. Dat kan in de loop der jaren flink gaan aantikken.

En als je stofzuigers op zuigkracht wil vergelijken, dan moet je er rekening mee houden dat hoe lager het vacuüm is, hoe beter de stofzuiger presteert. Ook de luchtverplaatsing per minuut of uur is van belang.

Bij de keuze van een bepaald merk kan je je laten leiden door de machines die je nu hebt en veel gebruikt. Maar als dat oude machines zijn, dan kan het zijn dat de adapter van de nieuwe stofzuiger van dat merk dan toch niet past.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wij geven hier geen advies over merken. Waarschijnlijk haalt een mod de merken uit je vraag weg.

Ik heb een stofzuiger waarvan de aansluiting past op het dure gereedschap wat ik heb, en meestal niet op het goedkope. Ik heb wel wat verloopstukjes, maar dat past vaak toch niet. Als je dit belangrijk vind, kan je er rekening mee houden, door je gereedschap mee te nemen naar de winkel en te passen.

Die van mij heeft zo'n rond filter en is niet zelfreinigend. Hetzelfde merk heeft er wel een die schoon trilt, maar ik vond toen het prijsverschil te groot. Als het goed genoeg werkt zou ik hem nu wel gekocht hebben.

Ik maak het filter schoon met een borstel. Dat moet vaak gebeuren, maar werkt prima.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Inderdaad, merkadviezen doen we niet aan.
Ik heb je bericht aangepast door merknamen te verwijderen.
Met de huidige info is de vraag ook goed te beantwoorden.
Eventuele merkadviezen kunnen door individuele beantwoorders altijd nog via PB gestuurd worden.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Dank voor de tips.

In de forumregels vond ik over merken slechts de volgende regel:

"De beantwoorders geven geen positief of negatief verkoopadvies. Bij te nadrukkelijk merkgerichte adviezen of suggesties of vragen daarover kunnen de merk- of bedrijfsnamen verwijderd worden."
Daarnaast geldt een verbod voor het maken van reclame voor een bepaald merk. Aan beide heb ik mijns inziens niet gezondigd.

Het advies wat ik vroeg was geenszins merkgerelateerd maar functiegerelateerd en het valt mijns inziens dan ook niet onder deze regel. Ik heb hier bij het opstellen van de vraag juist uitdrukkelijk op gelet, dus ik ben verbaasd dat de regel anders wordt toegepast dan gesteld. Als de regel blijkbaar zo wordt uitgelegd, dan in de forumregels ook expliciet opnemen dat merken niet mogen worden genoemd, of iets dergelijks.

Neemt niet weg dat een deel van mijn vraag inderdaad te beantwoorden is zonder de betreffende modellen te benoemen, maar het gaat mij om de functionaliteit, merk zal me wat dat betreft een zorg zijn.

Het noemen van een model kan wel degelijk handig zijn, als een bepaalde uitvoering bijvoorbeeld niet geschikt is voor afzuiging van spaanders maar alleen voor stof, zou iemand dat op kunnen merken. Het topic verliest dus wel degelijk kracht door deze wijziging van de moderator.

Desalniettemin dank aan degenen die wel inhoudelijk hebben gereageerd.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Juist omdat het functie gerelateerd is is het noemen van merken niet echt nodig.
Iedere klusser die hierover advies kan geven weet dat de diverse merken diverse aansluitingen hebben en dat dat een probleem kan opleveren.

De tip van IJkenhout om je spullen mee te nemen naar de winkel om te kijken of het past of passend te maken is is een goede tip.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu