Stofzuiger aansluiten gereedschap

BasRonin

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds kort ben ik gegrepen door het klusvirus. Ik heb sinds 2 maanden een nieuwe koopwoning en ben lekker bezig. Als eerste heb ik een mooie klusbasis gemaakt in de garage, van waaruit ik kan werken. Ik heb de meeste basis (electrische) gereedschappen ondertussen binnen.

Nu kan ik op mijn schuurmachine, alswel decoupeerzaag, alswel afkortzaag een stofzuiger implenteren, nu heb ik eens staan kijken naar mijn oude Numatic stofzuiger (hoofdstofzuiger in huis is nu een Miele en deze mag kapot gaan), welke overigens officieel geen alleszuiger is, gewoon een regular stofzuiger zeg maar. Maar hoe krijg ik in hemelsnaam de stofzuiger in de invoer van de electrische gereedschappen.

Is dit speciaal bedoeld voor bouwstofzuigers, of moet er een adapter op ofzo? Ik ben echt nog nieuw in deze wereld, en kan er verder niets over vinden, maar ben voornemens een groot stuk muur te schuren en wil de stof flink verminderen door een stofzuiger aan mijn schuurmachine te hangen.

Help please ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vaak lukt het met een stuk stofzuigerslang, die ontdaan is van de hulpstukken, op de aansluiting van de machine en de andere kant over het handvat van uw stofzuiger.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Of gewoon ertegen aan en een rol ductttape
Groeten b
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Fijn schuurstof van een (gips)wand is wel de doodsteek voor je stofzuiger. Je kunt beter 50 Euro investeren in een goedkope bouwstofzuiger. Vaak is dat meteen een nat/droogzuiger.
 

BasRonin

  • #5
Hmm,

@Jan, gek genoeg past de stofzuiger zonder hulpstukken niet op de afkortzaag.

Bij opmeten zag ik ook dat de stofzuigeraansluiting van mijn afkortzaag en bv mijn decoupeerzaag totaal andere maten hebben (3,2cm diameter decoupeerzaag tegen 3,9 afkortzaag zoiets).

@Boudewijn, wss is dat nog de beste oplossing.

@Walker, misschien heb je gelijk. Moet ik dan nog ergens op letten. Zag bij * toevallig vandaag nat/droogzuigers staan, zijn deze altijd geschikt als bouwstofzuiger of moet het ook echt de titel bouwstofzuiger hebben?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Een tip.
Zet tussen je stofzuiger en je gereedschap een stofzuigercyclone
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Probeer het eens met een mof 32 mm pvc en een mof 40 mm pvc, mogen ook (flauwe) bochten zijn als dat beter uit komt.
Van daaruit kunt u dan verder met een stuk stofzuigerslang.
 

Poster

  • #8
Ts

Ik heb bij mijn afkortzaag een 32 mm pvc pijpje ingezaagt, dan past hij over de zaag, en in de slang van de bouwzuiger

Grt.
 

BasRonin

  • #9
Ok duidelijk, mooie tips mannen.

Al kom ik er ff niet uit wat een cyclone precies is (bij googlen vind ik volledige cyclone stofzuigers), maar de pvc moffen kan werkbaar zijn.

Echter, ik kom nog even terug op mijn vraag over bouwstofzuigers, is een nat droog zuiger genoeg of moet het echt de titel bouwstofzuiger hebben?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #10

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Er zijn ook universelen (verloop)moffen te koop, zoals deze:



Mijn ervaring is dat merkmachines meestal wel de correcte aansluiting hebben, maar goedkopere hebben vaak afwijkende maten.

Je oude stofzuiger gaat van fijn stof erg hard achteruit, en kan mogelijk gevaarlijk worden. Stof kan immers brandgevaarlijk zijn. Een goede cyclone ertussen zou kunnen helpen.

Ik heb inmiddels een goede bouwzuiger met automatische filterreiniging. Wil niet meer zonder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu