Klein lek in nieuwe leiding

Ic3

  • #1
Nog geen jaar geleden hebben we tijdens de verbouwing alle leidingen opnieuw laten aanleggen. Kort na oplevering bleek er een lek te zitten in één van de leidingen die verbonden was met de nieuwe aangelegde radiatoren op de bovenverdieping (er was immers geen verwarming aanwezig). De loodgieter die alles geïnstalleerd heeft, heeft dit toen gerepareerd.

Een half jaar later zagen we echter weer een natte plek in het plafond. De leiding was wederom aan het lekken. Mogelijkerwijs is dit lek weer 'op gang' gekomen omdat de radiatoren boven aangezet werden. Die hebben altijd uitgestaan, maar deze week vonden de kinderen het toch wat fris boven.

Er lekt ongeveer 250 ml per week uit. Niet bijster veel, maar voldoende om ellende te veroorzaken. Ik wil dit graag fixen, maar kan lastig beoordelen of ik dit zelf kan of dat ik hier een loodgieter voor moet laten komen, wat mij waarschijnlijk weer een paar honderd euro gaat kosten. Ik ben op zich vrij handig, echter heb nul ervaring met leidingen. Ik zou nooit zomaar met gas en / of electra klooien, maar zo'n klein waterlek (waar ik goed bij kan) lijkt op zich goed te doen (zeg ik als leek op dit gebied).

Ik heb uiteraard gegoogled en vindt van alles over perstangen, koppelingen, etc. maar weet nou niet precies wat voor het huidige materiaal (zie foto) de beste middelen zouden zijn. Kortom, wat moet ik huren en wat zouden de stappen zijn?

Dank voor de moeite!

 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Code:
Nog geen jaar geleden
Garantie!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Lijkt me dat de loodgieter dit nog wel voor je oplost als het nog geen jaar oud is.
 

Ic3

  • #4
Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte. Ik had dit in de startpost moeten melden, maar het bedrijf bestaat (klaarblijkelijke al enige tijd) niet meer. Contactpogingen leiden tot niets, ondanks dat het contact tijdens de werkzaamheden altijd goed was. Ik zou een juridisch traject kunnen starten, maar voel daar in dit stadium nog niet veel voor.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Als er wat rek in de leidingen zit, gewoon deze verloopsok eruit en een nieuwe erin.
 

Marcn88

  • #6
Dit is leiding en koppelingen van comap.
deze koppeling moet u ook weer hebben, het betreft een verloopsok 16-20
voor montage hebt u ook een persttang nodig met de bekken 16 en 20, oude sok ertussen uit knippen leidingen opfrezen en nieuwe sok plaatsen en aanpersen
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Dit is een verloop 25x20, geen 20x16!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Voor de doe-het-zelver zijn er ook knelkoppelingen te krijgen voor deze buis. als er geen rek in de buis zit zou je dan bijvoorbeeld het volgende kunnen toepassen:
- verloop 25x22
- stukje buis 22
- verloop 22x20

Op die manier heb je geen perstang nodig.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Zou het niet voordeliger zijn om te vragen of een loodgieter nog ergens een kwartiertje over heeft dit wil doen, ipv zelf allerlei materiaal en gereedschap aan te schaffen?
 

Ic3

  • #10
Dank voor de tips! Ik twijfel nog een klein beetje of ik het aandurf. Heb inmiddels wel redelijk wat gelezen, maar ben natuurlijk compleet onwetend op dit gebied. Heb weinig trek in eventuele gevolgschade.

Toch bedankt voor de moeite iedereen. Ik laat weten of ik het zelf opgelost heb en zo ja hoe.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als er schade is.
die is meestal wel verzekerd
 

Ic3

  • #12
Lange tijd geleden. Ik heb destijds de desbetreffende loodgieter te pakken gekregen en na erg lang wachten heeft ie het 'gemaakt' door de koppeling opnieuw te persen. Helaas nu enkele jaren later is exact dezelfde plek weer aan het lekken, maar nu veel en veel harder. Ik laat een andere loodgieter nu komen, maar die kan pas einde van de week. Ik heb onderhand het hele telefoonboek gehad om nog een alternatief te vinden, maar niemand die er eerder kan.

Ondertussen ben ik elke paar uur opvangbakjes aan het leeggooien (anders heb ik een nat plafond) en de CV aan het bijvullen (anders heb ik een kapotte ketel en/of geen warmte. Dit is erg irritant natuurlijk. Het lek zit precies bij de koppeling. Ik vroeg mij af of er een tijdelijke oplossing is om het lekken te minderen of te stoppen tot de loodgieter komt. Ik had ergens 'rubber seal tape' (zal geen merk noemen) gevonden die voor waterleidingen zou zijn en 12 bar aan zou kunnen. Ik wil dit best aanschaffen, maar de levertijd is 3 dagen en anders moet ik er een flink stuk voor rijden. Uiteraard stap ik meteen in als het enig effect heeft, maar ik heb geen idee omdat het lek precies bij de koppeling zit en dus geen egale gladde ondergrond is. Of zijn er wellicht alternatieven? Het gaat echt om een tijdelijke oplossing tot de loodgieter langs komt.

Ik heb overigens nu geprobeerd met isolatietape, maar dat geeft geen enkel verschil. Het lekt er gewoon langs. Ik heb het ook geprobeerd met van die tape die bij een opzet zwembad zit. Die heeft een lek gerepareerd in een bad van 10m3, maar is helaas veel te stug voor de leiding.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Zal niet meevallen om dit met huis/tuin/keuken middelen dicht te krijgen.

Je kunt natuurlijk ook nog de oplossing uit reactie #8 proberen.

Of anders: a la Pico Bello BV: is er een afvoer in de buurt?
Trechter onder het lek plaatsen (bovenzijde met tape of tie wraps aan de leiding vast zetten) en dan de tuit van de trechter in een tuinslang steken. Tuinslang dan in een afvoer hangen ergens verderop. Zo hoef je in ieder geval geen bakjes meer te legen. Maar CV bijvullen blijft dan wel nodig.
 

Kluskoppel

  • #14
Tot hoever vul je de ketel bij? Hij hoeft niet strak op 2 bar te staan natuurlijk, met een wat lagere druk blijft de verwarming eerst ook nog wel werken. Met minder druk lekt er ook minder water uit.
 

Ic3

  • #15
Dank voor de reacties!

@Vonken_trekker Ben inderdaad aan het kijken naar reactie8 en de vraag of ik dit aandurf. Het is net de koudste tijd van het jaar(zul je altijd zien) en ik ben bang het te verpesten waardoor we helemaal zonder zitten. Helaas geen afvoer in de buurt.

@Kluskoppel
Voor nu vul ik het bij tot 1.2 - 1.4 bar. Ergens daar in de buurt. Ik wil het net boven de 1 bar houden om de rede die jij noemt. Na een uur of 8 zakt ie onder de 1 bar.
 

Kluskoppel

  • #16
Ik zou, hoe vervelend het ook is met steeds bakjes legen, gewoon afwachten. Nu aan de koppelingen gaan zitten rommelen is garantie voor problemen als je er geen held mee bent. Misschien kun je idd iets met een trechter ofzo verzinnen om het voor jezelf wat gemakkelijker te maken.

Hoe is het vorige keer opgelost eigenlijk, vind het vreemd dat het op exact dezelfde plek is gaan lekken. Klinkt alsof hij de koppeling alleen nog even een keer opnieuw heeft geperst. Ik zou op safe spelen en nu nieuwe koppelingen/stukje buis laten plaatsen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #17
wat betreft de PicoBellobv opmerking, inplaats van een afvoer kun je er ook zo'n grote zwarte specie emmer bijzetten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ic3

  • #18
Dank weer voor de reacties!

@Kluskoppel dat ga ik doen. Ik durf iets "groots" ook niet aan. Geen zin om met de kinderen straks in de kou te zitten. De vorige loodgieter heeft inderdaad opnieuw geperst. Ik vermoed dat het nooit 100% is geweest. De leiding ligt op een bergzolder en daar wordt het (op de winter na) eigenlijk altijd heel warm door de zon die er pal op staat. Ik denk dat het weinige druppelen wat het deed gewoon telkens verdampte en dat het gaandeweg weer meer is gaan lekken.

@Heammertime dat is wellicht een optie, maar de buis zit tegen als het ware tegen het plafond van de verdieping daaronder aan. Ik kan er net een klein bakje onder friemelen maar een kleine trechter is al te veel. Ik zou dan het plafond moeten open maken. Dat ga ik doen als het lek nog groter wordt. Ik zet nu 's nachts de wekker en overdag werk ik (door Corona) thuis dus kan ik het elke 4 uur blijven legen.
 

Kluskoppel

  • #19
Je kunt ook voordat je gaat slapen de druk van het systeem af halen door wat water weg te laten lopen in een emmer/teiltje via aftapkraantje van een radiator. Dan kun je iig 's nachts doorslapen. Maar dan zul je wel 's ochtends de boel eerst weer op druk moeten brengen voordat de verwarming aan kan.
 

Ic3

  • #20
Is inderdaad een optie, dank voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu