Kieren opvullen?

Sandersmit

 • #1
Hallo,

Ik ben op kierenjacht in mijn huis en kwam de volgende twee dingen tegen:
1. aan de zijkant van het huis zijn twee dilatatievoegen (denk ik) die vrij ver open staan vind ik (zie foto's). Ik kan met een saté-prikker de isolatie aanraken.
2. de raamkozijnen sluiten op sommige plekken vrij slecht aan tegen de bakstenen (met name door de vorm van de bakstenen maar ook hoe er gevoegd is). Op sommige plekken kan er bijna een pen insteken.

Kan ik beide plekken ongestoord dicht kitten (met gevelkit)?

De reden dat ik het wil dichten is vanwege eventueel ongedierte (mieren met name) maar ook qua isolatie lijkt het me beter. Ons verbruik is vrij hoog vind ik. Als het hard waait klappert de binnendeur, dat lijkt me niet normaal, dus ergens komt er tocht vandaan. (Huis is van begin jaren 90).

Alvast bedankt voor jullie reactie!
foto3.jpg
foto1.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Open houden is beter.
   

  ABCDE

  • #3
  Dat ziet er niet bepaald uit als een dilatatievoeg maar meer als iets wat lager uitgebouwd is. Die voeg houdt ook zomaar op...

  Er bestaat speciale kit voor dilatatievoegen. Maar qua energie gaat dat je niks brengen...

  Langs kozijn; kozijn staat dwars op de muur?? Is er wel aan koudebrug onderbreking gedaan?
   

  Sandersmit

  • #4
  Buurman heeft precies dezelfde spleten en is dus al zo sinds de bouw. Er zijn voor het hele huis twee soorten bakstenen en 2 kleuren cement gebruikt (voor het uiterlijk) Maar jullie zeggen dus niks aan doen? Kozijn staat inderdaad haaks op de buitenmuur waar de foto is genomen. Is een soort serre achtige constructie, maar wel met bakstenen en gewone houten kozijnen.
   

  ABCDE

  • #5
  Aansluiting isolatie op stelkozijn en binnenmuur moet goed zijn. De getoonde kieren doen dan verder afgerond niks qua energieverlies.
   

  Sandersmit

  • #6
  Bedankt voor je reactie. Ik weet niet of de isolatie in die hoek goed is, is wel 1 van de koudere plekken in de woonkamer.
   

  ABCDE

  • #7
  Heb je nog het originele glas? Weet je vanuit de bouwtekeningen of technische omschrijving wat er verondersteld is te zitten qua isolatie?

  Eind jaren '80/begin '90 zijn de minimumeisen qua isolatie in een aantal stappen flink verhoogd namelijk.

  Het verkeerd aanbrengen van isolatie tijdens de bouw kan enorm afbreuk doen aan de werking er van.
   

  Sandersmit

  • #8
  Het is gewoon dubbel glas nog vanaf de bouw vermoed ik. Die ruit op de foto is toevallig wel vervangen omdat het dubbel glas lek was. Er zit steenwol in de spouwmuur, al vanaf de bouw. Zou ik anders die gaten opkunnen vullen met pur schuim?
   

  Sander 1972

  • #9
  Gewoon een beetje kit er langs trekken
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Kieren dichten doe je aan de binnenkant. De buitenkant niets aan doen.

  Als de isolatie niet goed zit helpt het dichten van de kieren aan de buitenkant sowieso niets. Je kan bv. een thermografisch onderzoek laten doen om dit te controleren. Oplossen is echter meer werk, soms tot slopershoogte. Bijvullen van de spouw kan soms ook helpen.
   

  Sandersmit

  • #11
  Bedankt IJkenhout. Is Purschuim dan niet een makkelijke manier om de spouw lokaal bij te vullen?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
  Moet die kier langs het kozijn aan de buitenkant niet gewoon open blijven zodat het kan ventileren ?
  Gaat het kozijn anders niet rotten?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Vullen van de spouw doe je niet zelf met een purbus (is veel te duur en onregelmatig), maar laat je doen door een gecertificeerd bedrijf. Die doen bijvoorbeeld eerst een spouwinspectie.

  De kier bij het kozijn maakt voor de levensduur van het kozijn niet uit. het kozijn zit als het goed is rondom goed in de grondverf.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu