Keukenafvoer: twee 90 graden bochten onderaan

Hiburg

 • #1
Hallo,

Ik had last van een verstopping in de keukenafvoer. Daar zit op aangesloten een vaatwasser en de afvoer van de inlaatcombinatie omdat er ook gebruik wordt gemaakt van een close-in boiler.

Nu vraag ik me af aangezien ik alles weer in elkaar aan het zetten was nadat de ontstopping was opgelost door de ontstoppingsdienst, of de twee 90 graden bochten die onderaan zitten wel aan te raden zijn. Er komt een buis van PP 50 mm uit het beton, daar zit een 90 graden bocht, dan weer een stukje PP buis van 50 mm, dan weer een 90 graden bocht PP omhoog en uiteindelijk een overgang van PP 50 naar 40 mm zodat ik daar met PVC verder kan.

Kunnen die 90 graden bochten ervoor zorgen dat daar toch altijd water in blijft staan onderin het zwarte gedeelte ?
Is het wellicht beter om het te veranderen en de pvc constructie rechtstreeks op de buis uit de grond aan te sluiten ?

Het andere probleem dat ik heb (maar daar hebben meer mensen last van heb ik al gelezen) is dat doordat de afvoerslang van de inlaatcombinatie altijd een open verbinding is (nl bovenin bij het afvoertuitje) , het water bij een verstopping je keukenkast instroomt en dat het dan niet via de gootsteen omhoog komt. Zo merk je een verstopping dus altijd iets te laat...

Graag uw commentaar op de foto’s, alvast hartelijk dank.

Groeten,

Herman
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Ik denk dat het wel mogelijk is om de sifon rechtstreeks op de afvoer te zetten zonder de twee bochten.
De vraag is even of die twee ballofixen dan niet in de weg zitten en nog bereikbaar zijn.

Minder bochten is altijd beter. Of die twee bochten de oorzaak van een verstopping zijn lijkt me stug.
Belangrijker om verstopping te voorkomen is kritisch te zijn op wat er allemaal door de afvoer wordt gespoeld en of er verderop in het traject belemmeringen zitten.

Heeft de ontstoppingsdienst duidelijk gemaakt waar de verstopping zat?
 

Hiburg

 • #3
Dat kan inderdaad een probleem zijn die twee ballofixen.

De verstopping zat een paar meter verderop, nog in mijn afvoer voordat die op de centrale standleiding komt. Ik woon in een appartement op de derde etage. Waarschijnlijk ook door vet etc van de vaatwasser is de boel verstop geraakt. Met zo’n ontstoppingsveer , machinaal, was het zo verholpen gelukkig.

Ik hoorde wel dat je geen ontstoppingsmiddel moet gebruiken , ook geen HG etc maar dat een of twee keer in de week doorspoelen met soda opgelost in heet water het beste is.

Ik laat die twee bochten dan maar zitten want anders moet ik ook nog wat meer veranderen ivm de hoogte van het sifon etc. Als dat voor het doorstromen niet zoveel uitmaakt dan geloof ik het wel.

Ik begreep dat 90 graden eigenlijk niet echt 90 graden is maar bijv. 87 graden waardoor er altijd een klein afschot gecreeerd wordt.
 

Hiburg

 • #4
Nog een vraagje: op dit sifon zit een beluchter bovenin, voegt die in deze situatie iets toe eigenlijk ? Of kun je net zo goed een sifon zonder beluchter nemen ?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #5
Zo'n beluchter is best nuttig, niet weghalen.

Met heet sodawater doorspoelen is ook een goed idee.
Het dikste vet van serviesgoed afvegen voordat je het in de vaatwasser zet helpt ook. Vette pannen met afwasmiddel schoonmaken en de warme kraan even door laten lopen is ook goed om te voorkomen dat vetresten meteen neerslaan in de afvoer.
 

Hiburg

 • #6
Ok, maar wat is het dan precies het verschil van een sifon met beluchter en zonder beluchter ?
Ik laat het zeker ook zitten want hij zit bij mijn sifon.

Dat dikste vet weghalen etc, doorspoelen met warm water etc dat deed ik eigenlijk al. Ondanks dat is het toch verstopt geraakt. De laatste keer was ongeveer 10 jaar geleden, ook toen is de loodgieter langsgeweest.

Ik zal het voortaan vaker met sodawater doorspoelen. Ik begreep van de loodgieter dat de soda ervoor zorgt dat er een soort filmlaagje op de binnenkant van de buizen komt waardoor vet etc zich er amper aan kan hechten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #7
De beluchter voorkomt dat er onderdruk ontstaat, hij laat dan lucht toe. Bij geen gebruik is hij dicht.
 

Hiburg

 • #8
Ok, dank voor de info. Kan zo’n beluchter ook nog verstopt raken of blijft die altijd goed ? Ik zag dat er een schroefdop opzat die normaal dicht is. Moet je die eens in de zoveel tijd eraf halen en hem dan schoonmaken of hoeft dat niet ?

Zorgt zo’n beluchter er nou ook voor dat je bijv. het afpompen van de vaatwasser niet hoort (dat borrelen in de gootsteen) of heeft dat dan altijd met een beginnende verstopping te maken als je hem hoort borrelen ?

Ik had namelijk al begrepen dat als je de vaatwasser bovenin op het sifon , dus vlakbij de spoelbak , aansluit dat je dan de vaatwasser altijd hoort. Maar is dat eigenlijk wel zo ? Is dat dan niet een kwestie van een beluchting / verstoppingprobleem ?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #9
Nee, raakt niet verstopt en in principe hoef je die niet schoon te maken. Hij voorkomt inderdaad dat borrelen van de afvoer als de afwasmachine afpompt.
 

Hiburg

 • #10
Ok, dank voor de info. Dus als je een sifon hebt met een beluchter dan maakt het niet uit of je de vaatwasser aansluit bij de spoelbak, dus voor de beluchter of apart onderaan met een t-stuk zoals ik het heb gedaan , dus na de beluchter ?

Waarom worden er dan eigenlijk nog sifons verkocht met een vaatwasser of wasmachine aansluiting maar dan zonder beluchter ? Want die geven dan toch altijd bijgeluiden.
 

Robertoep

 • #11
Hallo Herman,
je schreef:
Het andere probleem dat ik heb (maar daar hebben meer mensen last van heb ik al gelezen) is dat doordat de afvoerslang van de inlaatcombinatie altijd een open verbinding is (nl bovenin bij het afvoertuitje) , het water bij een verstopping je keukenkast instroomt en dat het dan niet via de gootsteen omhoog komt. Zo merk je een verstopping dus altijd iets te laat...
Door de vaatwasser boven de sifon aan te sluiten, krijg je bij verstopping eerder een signaal omdat het water dan, ook als de verstopping nog deels is, in je spoelbak stroomt.
Bovendien is de verstopping dan zelf goed op te lossen...

Het geluid van de afvoer van de vaatwasser is er natuurlijk wel, maar valt erg mee....
 

Hiburg

 • #12
Hallo Robert,

Ja, dat klinkt logisch wat je zegt. Ik laat het nu maar even voor wat het is, ben al blij dat niet meer lekt en dat de verstopping voorbij is. Ik zal tzt eens de vaatwasser bovenin aansluiten, ik heb ergens nog zo’n vaatwasseraansluiting liggen die ik dan direct onder de spoelbak kan zetten.

En dan eens kijken naar het geluid van het afpompen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu