Keukenafvoer is traag, niet verstopt(?)

Dennuz

 • #1
Na (letterlijk) jaren ben ik er dan eens ingedoken. Het extreem trage leeglopen van de gootsteen in de keuken. Ik ben een ontzettende no-know op dit gebied dus vergeef mij eventuele denk- en doe-fouten etc.

Ik heb eerst ontstoppen geprobeerd met van alles en nog wat wat er maar te krijgen is (hele fles Dreft, Mr. Muscle, HG, soda etc.). Niets helpt wat dat betreft. Wordt niet beter of slechter.

Ik kwam tot de ontdekking dat ik ongeveer 1 á 1,5 liter water in de bak kan gooien, dat er dan al een laagje blijft liggen dat langzaam wegloopt. Mijn logica zegt dus dat de 'verstopping' of wat dan ook niet ver weg kan zijn. Dus de kunststof leidingen dan maar.

Een plaatje ter ondersteuning:


Mijn eerste pogingen waren punten A, B óf C losschroeven en de kraan open zetten. Het water liep netjes weg in de emmer.

De volgende poging was om water via C direct in de (grijze) afvoerpijp te gieten (deze komt uit de grond). Een bak water van 1,5 liter verdween alsof er een bodemloze put onder de vloer ligt :wink:

En toen hield het voor mij direct op. Als ik Punt C losdraai en ik giet water in de bak stroomt het in de emmer, en water direct in C gooien vliegt daadwerkelijk de afvoer in.

Het enige dat ik kan verzinnen is een constructiefout in de kunststof leidingen, dat er ergens een lucthbel ontstaat oid waardoor het water niet meer wegkan.

Het ziet er in mijn ogen best redelijk netjes uit, al vind ik zelf de bult omhoog ná de zwanenhals een beetje hoog. Ik hoop met de foto en jullie expertise iets te kunnen ontdekken waardoor ik mijn wasbak gewoon leeg kan laten lopen ipv dat ik minuten moet wachten voordat ie eindelijk leeg is.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Detroitsteel

  • #2
  Klinkt als een geval van luchtdruk opbouw in de leiding stelsel.

  Vooral als je een lengte horizontale leiding hebt waardoor het water heen moet, kan dit optreden. Het niveau in de buis stijgt waardoor er luchtdruk ontstaat. En als dit niet richting het hoofd riool weg kan (bvb door dat de leiding ergens oploopt en dus als het ware een sifon effect creëert)

  Ik zou kijken hoe de leiding er bij staat helemaal tot aan de hoofd afvoer buis. Welicht loopt die niet helemaal juist.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ik denk als je een sifon met beluchter neemt want dan zit de beluchting op hoogste punt en dat dan het probleem over is

  zie voorbeeld:
  op deze foto zie je de boven stuk uit gevoerd met moer en tule deze kan je gewoon verwijderen.

  Evt kan je de 90° bocht er uit halen en daar een T-stuk te plaatsen en dan daar een beluchter op te zetten

   

  Dennuz

  • #4
  Superbedankt voor beide berichten. Ik had al zo'n idee maar twijfelde over be- of ontluchting (na meerdere verhalen op dit forum gelezen te hebben). Ik ga hier mee aan de slag, al zal dat wel pas volgend weekend worden maar ik laat zeker weten hoe het gegaan is.
   

  Kacheltje

  • #5
  Het groentebakje werkt in deze toch als beluchting?

  Ik vermoed dat er verderop in het liggende deel het probleem zit. Het sifon belemerd de beluchting achter punt c. nu je deze hebt losgehaald vul je de liggende leiding. Bij veelvuldig water af laten voeren zal je op een punt komen dat de afvoer alsnog niet voldoende afvoert. Niet de 1,5 liter maar bij grotere hoeveelheden. (de inhoud van het liggende deel)
  Voor het siffon een beluchter plaatsen heeft geen zin, het groentebakje belucht het deel voor het sifon al en het probleem is opgelost als punt c belucht wordt. Het passtuk getoont waar je wel achter het sifon belucht zal mijn inziens tijdelijk werken en slechts bij kleine hoeveelheden afvoerwater.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Het groentebakje zit boven de sifon en kan dus niet zorgen voor de beluchting.
  Daarnaast is het geen zaak van beluchting maar van ontluchting, een verzakking in de leiding of een verstopping niet zover van de sifon, anders zou er wel direct water weglopen en pas na een aantal liters vertraging opleveren in het weglopen van het water.

  Laat de afvoer eens doorspuiten door een ontstoppingsbedrijf of een camera inspectie uitvoeren.
   

  Coolpixl11

  • #7
  Als je het afwasmachine afkoppelt en dan het water uit de spoelbak laat lopen is het dan beter of slechter?
   

  Kanterz

  • #8
  Wel raar wat je omschrijft in je pogingen.

  als je daadwerkelijk denkt dat het aan de sifon ligt.
  draai A B & C los, en laat het stukje van de vaatwasser aan de gootsteen zitten. dan haal je een "P-Sifon" en dan zet je die ertussen.
  daar waar de rode krassen staan haal je eruit en zo draai je hem aan je bestaande afvoer.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #9
  Ik heb hier hetzelfde gehad, de wasbak loopt slecht weg.
  Bij afkoppelen lijkt er niets loos.
  Na onderzoek zat bij mij de afgaande buis bijna dicht, de opening was nog maar 0,5cm.
  Hierdoor loopt het water langzaam weg omdat je een luchtslot krijgt, g aje beluchten dan loopt het wel goed, even met een hogedruk ontstopper erdoor en het was weer als nieuw.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu