Keteldruk valt weg; probleem voor CV ketel?

GKlus

  • #1
Beste klussers,

We hebben een Nefit V 26SE CV ketel uit 1997 in onze schuur staan. De leidingen lopen door de tuin en komen bij de keuken de kruipruimte binnen (~10 meter ertussen). We hebben in huis nog een eenbuis systeem voor de (oude) radiatoren.

Nu gaf de drukmeter van de ketel 0 bar aan (waarschijnlijk al geruime tijd want dit heb ik nooit eerder gecontroleerd :oops: ). Daarom heb ik vandaag de ketel met water bijgevuld tot 1.5 bar en ontlucht. Daarna heb ik de CV laten draaien en weer ontlucht na een paar uur. Hierna was de druk alweer 0 bar :shock:

Blijkbaar kan ik het systeem niet meer op druk houden en zit er ergens een lek. In huis en onder de kruipruimte heb ik de leidingen in het zicht en ik kan daar nergens een waterlek zien. Het lek zit dus meest waarschijnlijk in de leidingen onder de grond in de tuin (zit zouden stalen leidingen zijn met isolatie eromheen maar die liggen dus al weet ik hoe lang).

De CV ketel draait wel (veel geluid met luchtbellen in de radiatoren) en de leidingen en radiatoren beneden worden wel goed warm. Kan het kwaad voor de CV ketel als hij met 0 bar blijft draaien?

We willen wel de radiatoren/leidingen vervangen door een dubbelleiding systeem maar wilden wel nog even gebruik maken van de CV omdat deze nog wel een 4 jaar meekan. Daarna zou eventueel een combiketel in de keukenkast geplaatst kunnen worden. Zouden we hiervoor de leidingen in de tuin moeten opgraven en vervangen of kunnen we dan beter gelijk de combiketel in de keuken plaatsen.

Graag hoor ik jullie ideeën hierover :idea:

Groet Geert
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Als u dit zo laat zitten, komt u mogelijk de winter niet eens door.

De pomp wordt gesmeerd door het cv water, komt deze droog te staan (door bv teveel lucht in de installatie) dan kan deze vast lopen, of de lagers lopen eruit.

De kosten van met regelmaat een nieuwe pomp te moeten aanschaffen zijn niet leuk.

advies in deze is dus, toch het lek op te sporen en zo op een redelijk goedkope manier het systeem toch draaiende te houden, tot de ombouw.

groet
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heel vreemd dat je ketel op 0 bar aangaat. Ik zou de ketel niet laten branden.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #4
Kan ook zijn dat je expansievat lek is. Heb je lekkage bij je overstortventiel.

Anyway, doordraaien op 0 bar is geen goed of veilig idee. Misschien zit er een droogkookbeveiliging (o.i.d.) op de ketel, maar als die aanspreekt zit je ook in de kou; zie bovenstaande berichten.
 

GKlus

  • #5
Sja, het zou kunnen dat afgelopen zomer het lek is ontstaan. Het kan ook goed zijn dat hij al een winterseizoen heeft gelopen met (bijna) 0 bar. Maar als ik het goed begrijp moet hij dan eigenlijk al stuk zijn. Als hij in een paar uur van 1,5 naar 0 bar terugloopt dan moet er toch een stevig lek zitten.

Waarschijnlijk zal het lek in de leiding onder de grond zitten (daar staat de leiding het meest bloot aan de elementen). Hebben jullie nog tips voor het opsporen of mag ik het terras deels oppakken en een geul gaan graven van 10 meter :roll: Ik ga natuurlijk wel eerst de rest van de leidingen heel goed controleren.

Als ik het goed begrijp moet bij het lek een heleboel water vrijgekomen zijn. Kan het zo zijn dat er ergens alleen een lucht lek zit wat het probleem geeft?
 

GKlus

  • #6
Fiesiekus schreef:
Kan ook zijn dat je expansievat lek is. Heb je lekkage bij je overstortventiel.

Anyway, doordraaien op 0 bar is geen goed of veilig idee. Misschien zit er een droogkookbeveiliging (o.i.d.) op de ketel, maar als die aanspreekt zit je ook in de kou; zie bovenstaande berichten.
Er zit volgens mij wel een droogkook beveiliging op. Maar die wil ik idd niet aanspreken.

Ik heb volgens mij nergens lekkage bij de CV installatie zelf. Zit het overstortventiel bij het expansievat?
 

Fiesiekus

  • #7
Meestal in de buurt van de ketel. Maar controleer ook het expansievat.
 

GKlus

  • #8
Moet er dan een "waterlek" zitten of kan het ook een "luchtlek" zijn?
 

Fiesiekus

  • #9
Water. Maar misschien is er zoveel lucht in het systeem dat het gecombineerd vullen & ontluchten, een aantal keren herhaald moet worden. Probeer dat en houd de overstort in de gaten.
 

GKlus

  • #10
Bedankt, ik ga het morgen een paar keer vullen en ontluchten.
 

GKlus

  • #11
Beste klussers,

Zondag heb ik de CV weer 2 keer bijgevuld en ontlucht. De eerste keer tot 1,5 bar. Na een paar uur stond die weer op 0 bar en heb ik hem weer bijgevuld tot 2 bar. Vanmorgen (maandag) stond ie nog op 0,2 bar.

Het overstortventiel is kurkdroog, daar is zeker geen water uitgekomen anders had ik een natte plek moeten zien tegen de wand bij de uitlaat.

Het expansievat klinkt in het onderste deel holler dan bovenin. Ik weet dat dit geen betrouwbare methode is om te controleren of die stuk is (heb ik immers gelezen op dit forum ;-) ) maar ik wilde hem nog niet demonteren.

Ik heb alle zichtbare CV leidingen (in huis, onder de kruipruimte en bij de CV) visueel gecontroleerd en daar lekt het niet. Ik kan hieruit concluderen dat als het ergens lekt dat dit in het gedeelte moet zijn wat onder de grond ligt in de tuin (de rest van de leidingen liggen allemaal in het zicht).

Nu vraag ik met het volgende af. Kan het zijn dat de hoeveelheid water in het systeem zo laag stond/staat dat ik meerdere keren moet bijvullen/ontluchten om tot een stabiele druk te komen (is dit wat jij bedoelt Fiesiekus)?
Ik kan me voorstellen dat wanneer je bijvult, de druk bij de meter direct toeneemt (de meter zit direct boven de bijvulaanlsuiting). Als je dan de CV weer laat draaien verdeelt het water zich weer en neemt de druk af bij de meter. Dit zou zich in een gesloten systeem uiteindelijk moeten stabiliseren. Ook als het expansievat stuk is, deze kan nl. maar een bepaalde hoeveelheid water bevatten. Als de druk dan bovenmatig toeneemt en blijft zou ik water uit het overdrukventiel moeten zien komen. Als dit het geval zou zijn, na hoeveel keer bijvullen zou je dan effect zien ( CV capaciteit voor tussenwoning, enkelbuis systeem, 7 radiatoren, 10m leiding tussen huis en CV in schuur)?

Ik hoop dat de CV vanavond (na werktijd ;-) ) nog op 0,2 bar staat. Dan kan ik hem weer bijvullen en dan zou de druk toch weer langzaam moeten stabiliseren. Als de druk nu weer 0 bar is, moet ik dan toch heel sterk aan een lek denken in de tuin of kan ik nog een paar keer proberen bij te vullen?

Alvast bedankt voor jullie ideeën hierover!

Groet Geert
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
De druk verdeeld zich onmiddelijk, daar heeft het zeer weinig tijd voor nodig. Zoals je het nu steld is het dus niet. Het moet ergens lekker, anders krijg je zulke verschillen niet.(zeker niet als de overdruk droog is)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik weet dit niet zeker maar. De Nefit ketel is dit een HR ketel deze zou inwendig kunnen lekken en dat water loopt weg in de condenswater afvoer van de ketel.
Dat is het enige wat overblijft als je alle buizen hebt gecontroleerd en je weet zeker dat daar geen lekkage is.
*wgb*
 

GKlus

  • #14
@Wgb: we hebben een VR ketel en die heeft geen condensafvoer dus dat zou volgens mij geen optie zijn. Als de ketel lekt dan moet er een plas water onderstaan denk ik.

Ik ga steeds meer denken dat het terras open moet en ik mag gaan graven :cry:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
N.v.t., VR ketel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Dan zit er niets anders op. Vandaag is het droog. Succes.
*wgb*
 

GKlus

  • #17
Zijn er nog "slimme methodes" om een eventueel lek in de tuin te traceren of mag ik de hele leiding opgraven?

Zoals ik al eerder schreef willen we de CV leidingen/radiatoren in huis vervangen en wilden nog een paar jaar van deze CV ketel gebruik maken.

Loont het zich (als er een lek zit in de tuin) om een nieuwe leiding in de tuin aan te leggen voor die paar jaar of zou een HR combiketel in een keuken kastje een financieel "slimmere" oplossing zijn? Hierbij denk ik aan het energieverlies wat je behoudt met de leidingen in de grond.
 

GKlus

  • #18
Ik heb maandagavond na thuiskomst te keteldruk bekeken en die stond nog steeds op 0,2 bar. Toen heb ik de ketel weer bijgevuld tot 2 bar en ontlucht. Na een paar keer gestookt te hebben heb ik weer ontlucht en nu staat ie nog steeds netjes op 1,7 bar druk. :D

Hopelijk blijft dit zo en hoef ik niet mijn tuin op te graven op zoek naar "een lek". :D

Iedereen bedankt voor de tips, ik heb weer veel geleerd over mijn Cv installatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu