Keteldruk en volumestroom beginnersvragen

MartijnJS

  • #1
Ik wil mijn CV installatie beter afstellen omdat niet alle radiatoren goed warm worden. De CV-ketel staat beneden en het gros van de radiatoren boven.

Ik vermoed dat er onvoldoende pompkracht is om het water rond te pompen. Klopt het dat de leidingdruk van belang is voor de veiligheid van de ketel, en dat de pomp de doorvoersnelheid van het water bepaalt? Is er nog een relatie tussen die twee?

Klopt het verder dat de volumestroom in een systeem als volgt te berekenen is?
Totaal vermogen in W / Temperatuursverschil

Bedankt!
 

Xr8

  • #2
Leiding druk is niet van toepassing op veiligheid.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je onder 'leidingdruk' de druk verstaat tot hoe ver je de installatie vult, zo'n 1 1/2 a 2 bar, dan moet die druk hoog genoeg zijn om te voorkomen dat de boel droog gaat staan en/of gaat koken, en laag genoeg om te zorgen dat de leidingen e.d. heel blijven.
De pomp in de CV ketel zorgt voor een drukverschil tussen de aanvoer en de retour op de CV ketel, zo'n 300 mbar. Dit drukverschil zorgt er voor dat er water stroomt door de leidingen, kranen en radiatoren.
Uiteraard neemt bij een enorme waterdoorstroming dit drukverschil af, en als er maar één radiator open staat zal dit drukverschil wat toenemen. In je ketelboekje staat misschien wel een pompgrafiek, en gebruiken ze de kreet 'restopvoerhoogte'
Er is geen relatie tussen die vuldruk (of die 1 1/2 of 2 bar is) en het werken van de pomp. Op de pomp zit wel vaak een schakelaar of is er een andere instelmogelijkheid.
Je berekening klopt niet, je vergeet de warmtecapaciteit van water. Om 1 Kg water 1 graad warmer of kouder te krijgen, is 4,2KJ nodig. Om 1 Kg water per seconde 1 graad warmer te krijgen, is 4,2 KW nodig.
Tot zo ver theoretisch geleuter.
Om je klacht/probleem op te lossen moet je eens zoeken op waterzijdig inregelen. Kort en simpel komt dit er op neer dat je er naar streeft dat elke radiator op z'n retour even warm is. Bij een grote radiator betekent dit veel doorstroming, bij een kleine betekent dit weinig doorstroming ofwel zo nodig 'afknijpen'.
Het kan zomaar dat één kleine radiator vlak bij de ketel een enorme doorstroming heeft, en hierdoor de pomp onvoldoende druk geeft om voldoende stroming te geven op de andere radiatoren die verder weg zitten. Als je de temperatuur gaat meten zie je dat die ene radiator dan op z'n retour veel warmer is dan de rest.
Is er vloerverwarming? Dan kan het ook zomaar dat de pomp daarvan invloed op de doorstroming van het radiatoren-systeem.

'k hoop je hiermee iets verder te hebben geholpen.
 

MartijnJS

  • #4
Bedankt! Ik ga er mee aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu