Keramische kookplaat zonder fut

J.Wanders

  • #1
L.S.
Ik heb een vrijwel ongebruikte keramische plaat van Pelgrim (AM754, aansluitwaarde 5,8 kW) op de kop getikt en bij mijn dochter geïnstalleerd, inclusief 2 nieuwe 16Amp. groepen 230Volt. De plaat is aangesloten af groepenkast via 5 draden ( 4mm2 draad,± 8 meter lang)en een perilex stekker/doos, alles volgens de regels en het aansluitschema voor 2*230Volt onderop de plaat.
Bij de vorige eigenaar had de kookplaat kennelijk op 360Volt gewerkt, maar of dat goed ging, weet ik niet.
Het ding werkt ogenschijnlijk ook wel goed, maar presteert op alle 4 platen gewoon te weinig. Water koken gaat nog wel goed, een eitje bakken duurt al wat langer, maar vlees braden is helemaal te hoog gegrepen. Dat worden sudderlappen.
Op alle platen ( 2 x 1200 en 2 x 1800 Watt) dezelfde futloosheid. Of er nou eentje brandt of alle 4, dat maakt niks uit.
Ra, ra, hoe kan dat? Wie kan mij helpen of een hint geven?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt hem of verkeerd aangesloten of je bent achter de reden dat hij verkocht werd.of je gebruikt verkeerde pannen.

4 mm² is wel erg dik voor 2x230v,maar maak voor de werking niet uit.

Overigens maak het niet uit of de vorige eigenaar 400v had aangesloten de elementen werken dan nogsteeds op 230v, dat is de magie van krachtstroom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zijn de pannen wel geschikt voor een keramische plaat ?
Wanneer de pannen gebruikt zijn op gas zit er niets anders op dan een nieuwe set te kopen, ze zijn dan niet goed vlak meer en het duurt erg lang voor het gaar is c.q. kookt.
 

J.Wanders

  • #4
L.S.
Bedankt al voor jullie snelle reactie.
Helaas nog niet blij.
Wij koken zelf al meer dan 40 jaar electrisch en de laatste 10 jaar op keramische plaat. Mijn dochter heeft goede nieuwe pannen en voor de zekerheid hebben we nog getest met onze pannen op de kookplaat van mijn dochter. De platen worden heet, schakelen af, worden weer heet, etc. Of ze nu niet heet genoeg worden of dat ze te lang "uit" zijn, dat weet ik niet. Het resultaat is in ieder geval dat kennelijk de kooktemperatuur te laag blijft.
Of dat de reden van verkoop was voor de vorige eigenaar?
Dat zou kunnen, maar er zal toch ook wel een technische reden zijn?
Ik geeft het nog niet op.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als ze alle 4 afzondelijk warm kunnen worden is het een probleem in de thermostaten/ regeling van de plaat en niet de aansluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu