Pitten keramische kookplaat te warm

Martin_123

  • #1
Omdat ik alleen andere problemen kan vinden post ik hier mijn "probleem":

Alle pitten van de keramische kookplaat blijven in de laagste stand te heet. Op stand 1 borrelt kokend water onafgebroken heel hard, vlees moet je regelmatig draaien anders wordt het zwart. Sudderen van iets kun je vergeten. Dit is bij alle pitten het geval. Het is een kookplaat welke aan de oven gekoppeld is met de knoppen op de oven en het geheel is op 3 fasen correct aangesloten.

Dit is volgens mij niet normaal omdat de keramische kookplaat mijn vorige woning (eenzelfde combinatie ook op 3 fasen aangesloten) perfect terug te regelen was.

Het is een set van Siemens uit 94/95. Overige gegevens heb ik niet bij hand maar kan ik indien nodig thuis wel weer aflezen.

Iemand een goede tip/idee waar ik dit zoeken moet?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Correct aangesloten hoe wat je dat zo zeker?
Als de pitten direct voluit gaan bij het inschakelen van de zone staan ze op 400 volt te werken.
 

Martin_123

  • #3
Dat het correct is aangesloten maak ik op uit het feit dat ik de 3e huiseigenaar ben die sinds 1994 van deze apparatuur gebruik maakt. Als het niet correct aangesloten zou zijn werd het of in het geheel niet warm genoeg om er iets mee te kunnen of was alles allang doorgebrand. Maar ik kan het voor de zekerheid meten. Op het apparaat is de 3 fase configuratie gekozen en zijn er 5 draden (incl randaarde) aangesloten.

Ik heb 2 pitten op stand 1 (er zijn standen 0 t/m 9 beschikbaar) getimed met een stopwatch en kom tot de volgende tijden:
- Pit 1 (14 cm): 16 a 17 seconden aan, 19 a 20 seconden uit.
- Pit 2 (17 cm): 14 a 15 seconden aan, 22 a 23 seconden uit.

Ik heb pit 2 ook op stand 4 gemeten: 15 a 16 seconden aan, 20 a 21 seconden uit.

Ik heb alle metingen meerdere keren gedaan om er een beetje betrouwbare resultaten uit te krijgen. Als afdrukmoment op de stopwatch heb ik het tikken van(bimetaal?) gebruikt. Het oplichten van de pit leek me niet nauwkeurig genoeg omdat dit na-ijlt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Als je een pit aanzet , gaat deze meteen voluit branden of komt deze langzaam op?
Normaal zou het zo'n 5 tot 10 seconde nodig hebben tot voluit gloeien.
Het kan dan wel goed op de oven aangesloten zijn maar de kookplaat is verbonden met de oven.
Een pit op 400 volt kan heel lang goed gaan zeker de oudere type's.
Een verkleurde glasplaat kan meestal al een teken zijn.
Toestel wordt waarschijnlijk geregeld door energieschakelaars , deze alle 4 vervangen zou een dure reparatie worden.
Heeft het ook nog een typenummer?
 

Martin_123

  • #5
Voordat ze echt lekker gloeien vanuit koude toestand hebben ze bijna 15 seconden nodig. De glasplaat is nog heel mooi dat vind ik kunstig voor zo'n leeftijd.

De kookplaat zit ook goed op de oven volgens mij. De pitaanduiding bij de knop komt overeen met de locatie op de kookplaat. Bovendien zijn er nokjes en kun je daardoor de stekkers er niet verkeerd insteken.

De kookplaat: Type: EKT710SE, E-nr: EK71053
De oven: Type: HET250, E-nr: HE25050
 

Martin_123

  • #6
Ik heb even lopen zoeken en het is nog als vervangingsonderdeel verkrijgbaar: een blok van 4 energieschakelaars aan elkaar voor €200,-. Dat is inderdaad wel (te) duur (vind ik).
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
00020943 is het BI-metaal daar zitter er 4 in.


Daar zou de fout in kunnen zitten , wat ik me afvraag is of deze af te stellen zijn , met name omdat ik daar een bout op zie zitten met een draaimoer.Op deze foto vermoed ik dat ze onder de schakelaars zitten, en zie ik ook een moer zitten.
Of je hiermee het bi-metaal later kan laten afvallen weet ik niet zeker , of dat het alleen een bevestigingsbout is.
 

Martin_123

  • #8
Ze zijn af te stellen!

Maar kan ook zijn dat je daarmee alleen het daadwerkelijk aan of uit gedrag beïnvloed. Dus dat in te stellen is dat op 0 de kookplaat ook uit is en niet het schakelgedrag bij 1-9.

Ik zal van het weekend eens kijken of afstellen helpt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Ja dat zou kunnen , echter kan ik me ook voorstellen als daar ooit eens iemand aan gezeten heeft en deze heel hard aangedraaid heeft het schakeltijd heeft beinvloed.
 

Martin_123

  • #10
Er volgens de beschrijving aan draaien (naar rechts tot het contact opent en daarna naar links tot het contact sluit) maakt een wereld van verschil. Nu kookt en bakt iets rustig op stand 4 in plaats van moeten jongleren met de gehaktballen op stand 1.

De aan en uit tijden van alle pitten wijken ook totaal af van hoe het was. Van eentje weet ik het niet de andere drie zaten er een halve tot hele slag naast in de afstelling. Ze zaten te los waarbij het contact dan "te straf" afgesteld is. Ik heb ze meerdere keren heen en weer gedraaid en kwam daarbij steeds weer bij hetzelfde punt uit. Tussen de twee schakelmomenten zit ongeveer 3/4 omwenteling / 270 graden.

Of dit altijd niet goed afgesteld is geweest of verloop door verandering van het bimetaal weet ik niet.

Maar voorlopig kan ik er weer prima mee vooruit denk ik. Waarbij bij deze dank voor de hulp voor het aanduiden van de mogelijke oorzaak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu