Keldermuur, damp-dicht of damp-open

Coen17st

  • #21
Je adviezen zijn een jaar te laat :) en bovendien niet van toepassing in mijn situatie, maar toch bedankt.

FJB,

Klopt inderdaad, ik heb me suf gezocht naar producten in Nederland, en je stuit al snel op websites in duitsland, de belgen kunnen er ook wat van trouwens. Ditzelfde geld voor stucen met kalk, een heel klein deel stucadoors in nederland doet dit en zijn niet goedkoop, daarom heb ik uiteindelijk besloten het zelf te doen.
Die Dichtungsschlämmen horen eigenlijk afgewerkt te worden met een saneerpleister die een heel open structuur heeft om zouten te bufferen en dampopen zijn. Hoop dat jouw laag uiteindelijk niet van de muur gedrukt wordt door de dichte laag tegellijm die vocht tegenhoudt.
Sanneerpleisters die als vocht- en zoutbuffer dienen zijn helaas tijdlijk, als de pleister verzadigd is verliest het zijn functie je zal dit om de x aantal jaar moeten vervangen.

De tegellijm is gekamt he niet dicht gestuct, bovendien zit deze laag boven op S#ka laag en tegellijm op cementbasis is vanzichtzelf dampopen en kan ademen. je moet volgens mij ook nooit een laag insluiten met een dampdichte pleister oid.

Voorstrijken had niet gehoeven volgens mij, wel moet je muur vochtig zijn bij aanbrengen. Volgens mij zitten in dit soort producten een waterglas achtige substantie die voor een deel uit je vochtige mortel in de ondergrond trekt en zo voor dichting zorgt.
Voorstrijk met fixeer had in mijn geval wel degelijk gemoeten gezien door het schoonmaken van de stenen sommige stukken poederend waren en dus geen goede hechting.
Injecteren bovenaan binnen in de kelder tegen opstijgend vocht heeft geen zin tenzij je geen spouwmuur hebt. Het binnenblad staat nl op je beton vloer en niet op je kelder stenen.
3/4 van mijn kelder muur heeft geen spauw. Injecteren zou dus wel zin hebben als de stenen zich vol zouden zuigen. Ik verwacht dit niet en is puur preventie bonvendien was ik toch bezig en kost niet veel.

Weet je of er buiten nog iets tegen je kalkzandsteen zit onder de grond, zoals een pleister of (te dunne) bitumen laag? Meestal wel. Wat nog wel loont is om een stukje op te graven waar je buiten spouwblad op de kalk zandsteen staat
Bij mij geen optie. Kelder van buitenaf dichten is sowieso het beste wat je kan doen. Ik heb helaas een uitbouw op BG. Ik zou dan onder de fundering van de uitbouw moeten graven. geen goed idee :)
De binnenkant ga ik bij mij laten schoon stralen , zelf doen is geen optie want kelder is 120 m2. Dan ga ik ook iets van die sika 107 of barraseal aanbrengen. Dan voorzetwandje met diamondboard platen waarachter polystyreen isolatie platen. Zo hoop ik de koude muren en dus het probleem van condensatie te voorkomen in de zomer als je warme lucht naar binnen trekt met de ventilatie. En scheelt een enorme hoop pleisterwerk. Alleen de interne wanden ga ik stuccen . Wel rvs stucprofielen gebruikt hoop ik ?
Zandstraal machine huren en zelf doen geen optie? Ik zou nog eens goed nadenken over een voorzet wanden in kelders, je moet 100% zeker weten dat er geen lucht tegen de orignele kelder muur achter je voorzet wand komt, je zal met dampschermen aan de haal moeten en lastig 100% gegarandeerd luchtdicht te krijgen want is dat het niet dan gaat het vroeg of laat condenseren op de koude kelder en sluit je vocht op. Ja inderdaad RVS profielen gebruikt
 

Coen17st

  • #23
Dankjewel! jij erg bedankt voor je adviezen destijds, erg veel aan gehad!
 

FJB

  • #24
Bedankt voor de reaktie. Hangt ook veel af van de bouwwijze van je huis en ligging. Woon gelukkig hoog op een grote zandheuvel, 30 meter boven grondwater niveau. Dus alleen last van bodemvocht, geen drukkend water. De buitenzijde van kelderwand is bij mij wel gepleisterd met een harde cement achtige pleister. Maar de details zoals de aansluiting kelderwand met buiten spouwblad net onder maaiveld zijn slecht. Gelukkig wel betonnen vloer in de kelder, waar ik nu op de kim de cementdeklaag heb verwijderd. Maar dat ziet er goed droog en dicht uit.

Bij heel veel regen als het echt over de oprit stroomt lekt het in de spouw, en komt bij plafond aansluiting kelder naar binnen. Opgelegde broodjes vloer op de begane.
Als je buiten een stukje opgraaft zie je al hoe slecht sommige voegen gevuld zijn tussen die kalkzandsteen blokken juist op het bovenste horizontale randje wat uitsteekt buiten het buitenspouwblad. Niet gek dat daar water tussendoor komt. Daarom graag ik zelf rondom de bovenste 30cm op, dat is wel te doen en goed te dichten.

@coen17: Wat is die verdikking in je kelder muren eigenlijk ? Is dat het enige deel wat onder het maaiveld zit ? Bij mij zit ik volledig (250 cm hoog) onder de grond
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #25
@FJB: Als je jouw situatie wilt bespreken graag een nieuw topic openen. We houden het hier graag overzichtelijk en dus gescheiden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu