Kelder niet koel en muffe geur

Pigion

  • #21
Een "kelder" van 1 M diep kan je nauwelijks een kelder noemen. Dan ligt het er ook nog aan uit wat voor materiaal de vloer erboven is, grondsoort, grondwaterstand.
Wees zeer voorzichtig met ventlatie naar de kelder. Als je in de zomer warme lucht toelaat, heb je gerede kans op condens aan de koude vlakken. OVERDAG BLIJVEN BESLIST NIET VENTILEREN, DOCH ALLEEN 's-NACHTS. Dit is een veel gemaakte fot door mensen, die onbekend zijn met kelders. Een goede kelder is bovendien aan de N. zijde van het huis.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Het maakt heel weinig uit aan welke kant de kelder ligt, de temperatuur wordt hoofdzakelijk bepaald door de temperatuur van de omliggende grond en niet door de ligging.
 

Pigion

  • #23
Het maakt zeker wel uit aan welke zijde van het huis de kelder ligt. Wat denk je waarom de kelders bij oude huizen vrijwel altijd op het noorden liggen??? Juist, omdat er vaak lage ramen in zijn geplaatst en het stuk muur dat door de zon wordt beschenen lekker de warmte doorgeeft naar de kelder. Nogmaals, ik praat over kelders, niet over 2 M2 uitgespaard in de kruipruimte.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
Bij ons in het oosten wordt er gewoon een klein raampje gebruikt dat zo weinig zonlicht doorlaat dat de invloed op de temperatuur te verwaarlozen is.
Er moet wel een fors raam in een kelder zitten wil het zonlicht veel invloed hebben.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #25
Een goede kelder is altijd op het noorden gebouwd immers daar komt in iedergeval geen zon en is de lucht die gebruikt wordt voor ventilatie altijd het koudste.

Overdag niet ventileren en 'savonds niet zou kunnen helpen maar de meesten zijn niet van plan om elke avond het raampje open te zetten en 's morgens weer dicht te doen.
Voor condens hoef je in het algemeen niet zo bang te zijn immers warme lucht gaat naar boven en koude lucht naar beneden.

Heb je echter betegelde wanden en vloeistof dichte vloer dan kan er bij hoge luchtvochtigheid wel condens ontstaan als de warme lucht afkoeld omdat dat vocht dan niet in de wanden en vloer kan trekken.

Omdat ik hier de kelder lekker koel heb krijg ik wel condens op de vloertegels in de gang (dus juist aan de buitenkant van de kelder) en dat kan soms knap lastig (glad zijn)

suc6

Gerrit
 

Fiesiekus

  • #26
Laten we even naar de situatie van Rakker kijken: nauwelijks een meter diep en geen openingen/ventilatie.

Daar doe je weinig aan; ik zou het zelfs geen kelder noemen, meer een verdiepte bergruimte. Best handig trouwens@!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu