Keamische kookplaat barmhartig 1 fasedraad over

Rvdbosch

  • #1
Beste heren/dames,

Ik wil de ker kookplaat van mijn schoonmoeder vervangen. Mijn wijlen schoonvader (elektricien) had een kookgroep/vaatwasser gemaakt in de meterkast met drie groepen (stoppen) welke aan elkaar zitten (drie groepen worden tegelijk ingeschakeld of uitgeschakeld).

De oude kookplaat had een drie fase aansluiting met een N en aarde. De nieuwe (ikea barmhartig) heeft maar een twee fase aansluiting met N en aarde.
Hierdoor hou ik dus 1 fasedraad over. 2 vragen:
1: Kan ik die fasedraad die ik over heb gewoon afdoppen/ aftapen oid en de nieuwe plaat aansluiten met 2x fase, N en aarde?
2: Moet ik van de overgebleven draad de stop uit de stoppenkast halen of gewoon laten zitten?

Alvast bedankt voor jullie hulp.
MvG Richard
 

Rvdbosch

  • #2
Zo ongeduldig als ik ben heb ik de nieuwe kookplaat aangesloten met twee fasen. de derde fasedraad netjes afgeknipt, ingetaped en in een leeg vakje gelegd zodat deze niet in aanraking kan komen met ijzeren delen.
De kookplaat doet het en de drie gekoppelde stoppen in de meterkast zijn weer aan (ivm vaatwasser die ook op 1 van die groepen is geschakeld).

Mocht iemand (elektricien) toch twijfels hebben of constateerd dat ik het niet goed heb gedaan of dit bijv. een brandgevaarlijke situatie kan opleveren, zou ik het op prijs stellen als degene een reactie geeft.

Gr Richard
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Die draden van de kookgroep horen te eindigen in een Perilex contactdoos. Aan de kookplaat hoort een snoer met een Perilex stekker te zitten. Opzich klopt het elektrisch gezien wel maar een ader waar spaning op staat aftapen is niet bepaald een voorbeeld van vakmanschap :(
Ook de oplossing met de vaatwasser voldoet niet. Deze hoort op een afzonderlijke eindgroep en dus niet gecombineerd met de kookplaat.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je mag (en moet) de kookplaat inderdaad aansluiten op 2 van de 3 fases. De vaatwasser op de 3e fase koppelen mag echter niet. Technisch gezien is er geen enkel bezwaar, maar het wekt verwarring en is dus gevaarlijk voor een volgende monteur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu