Kookplaat doet het niet meer

Dorien88

  • #1
Mijn vraag
Momenteel hebben wij een (hele oude) Pelgrim IDK 825 inductiekookplaat. Dit is een kookplaat van 5600W die in de meterkast op een kookgroep zit aangesloten. Nu werkt alleen één kant nog maar nauwelijks en zijn wij dus aan het kijken naar een andere inductiekookplaat. Het aansluiten lijkt mij niet bijzonder ingewikkeld, maar ik kom er toch niet helemaal uit. Ik heb namelijk mijn twijfels over hoe het nu zit aangesloten en of dat veilig is.

De kookgroep in de meterkast
IMG_0344.png


IMG_0345.png

IMG_0346.png

Huidige aansluiting
IMG_0347.png
IMG_0348.png

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb

Ik heb gekeken in de handleidingen van inductiekookplaten van o.a. IKEA en Bosch. En ik denk dat ik daar dan de 2L-1N aansluitschema's van moet gebruiken. Klopt dat? Althans zo zit volgens mij mijn huidige plaat aangesloten. Of moet er toch het e.e.a. aan de installatie aangepast worden?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt een 1 fase groepenkast.
Een kookgroep, alleen kan ik niet zien of er 1 of 2 blauwe draden vertrekken uit de kookgroep aan de bovenkant.
Dat één kant het niet doet kan kloppen, want de linker kant van de kookgroep is niet aangesloten op de fase (bruine draad) aan de onderkant. (de blauwe is wel doorverbonden met die brug)

2L-1N is niet ok. Het lijkt inderdaad dat het nu zo aangesloten zit. Dat zal goed gegaan zijn doordat je in de praktijk nooit vier pannen vol water tegelijk vol hebt aangezet.

Wat nodig is, is een kookplaat die op 2L+2N kan (dit wordt ook wel als 2L/2N of 2L-2N geschreven)

Hoe ziet het stopcontact eruit waar de kookplaat op aangesloten is?

ps Hier mag ook best een 2e aardlekschakelaar bij, daar is ruimte genoeg voor.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kun je ook de perilex stekker en het stopcontact openmaken, en hiervan foto's nemen.

Want zo te zien is de kookplaat wel met een dubbele nul aangesloten.
 

Dorien88

  • #4
@Jackd bedankt voor jouw reactie. Wij waren er eigenlijk ook al uit dat het e.e.a. niet correct zit aangesloten. De inductiekookplaat heeft het jaren gewoon gedaan, maar de rechterkant lijkt de pannen niet meer goed te detecteren waardoor deze zones niet aangaan.

Zover we kunnen zien zit de plaat nu 2L-1N aangesloten vanaf de meterkast naar het perilex stopcontact. De plaat lijkt wel 2L-2N aangesloten te zitten, maar we hebben de stekker nog niet open gehad. Deze zitten nogal onhandig onder de keuken.

Ander puntje van aandacht is dat de plaat begrensd lijkt te zijn op 3600W. Als ik op de linkerzone twee pannen op 10 (max, zonder boost) aanzet kom ik op 1800W uit. Een pan met boost komt op 1400W uit. Vandaar dat het waarschijnlijk altijd goed is gegaan.

Aardlekschakelaar heb je gelijk in, maar aangezien ik mijn huis niet spanningsloos kan maken, wil ik dat liever door een vakman laten doen.
 

Kaajee

  • #5
Off topic: Die vakman zal toch ook je huis spanningsloos gaan maken, vrees ik ;)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het zou kunnen dat de zone detecties allemaal op dezelfde aansluiting zitten en de twee 2 zones aan die kans op de andere aansluiting.
Ik zou bijna denken dat een brug die onder aan de kookgroep de bruine draad doorverbind verdwenen is.
Er zou gemeten kunnen worden of er wel spanning staat op beide aansluitpunten, maar doe hier extra voorzichtig mee, want het zit niet achter een aardlekschakelaar.

Als het gewerkt heeft zoals het nu zit, dan denk ik dat het 1L-1N aangesloten zit. En dat zou inderdaad veilig kunnen als de kookplaat begrensd is op 3600 Watt.

In het kort:
De kookgroep zit in de groepenkast niet aangesloten als een standaard kookgroep.

Ik zou adviseren de complete groepenkast te vervangen, maar dat is niet het goedkoopste advies.
 

HenkL14

  • #7
Als ik de foto bekijk, zitten alle draden gewoon aangesloten. De nullen dubbel onder de tweede klem en rechts twee keer fase. Het losse stukje kabel is alleen de extra vul-'draad' die in de kabel is verwerkt.

Makkelijkste en in principe prima oplossing is hier een extra nul vanuit de groepenkast naar de perilex te trekken, dan heb je een 2L-2N aansluiting en dan kunnen veel kookplaten daarop aangesloten worden.
 

Dorien88

  • #8
Dankjewel voor jullie input!

Ik krijg morgen een nieuwe kookplaat en die is te begrenzen op 3600 Watt. Dan kunnen we gelukkig weer normaal koken en een goede elektricien zoeken om de groepenkast na te kijken en zo nodig aan te passen.

Als iemand nog andere ideeën heeft, altijd welkom!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu