Kan mijn schakelplan?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga mijn tuin voorzien van stroom en verlichting.
Vanuit een kast in huis wil ik alles kunnen aan/uitschakelen.

Ik wil gebruik gaan maken van XMVK kabel, daar de kabel in de tuin veilig onder tegels zal komen te liggen.

Als het op deze wijze (zie tekening) wordt aangesloten, is dat goed??

Tevens vroeg ik me af: de zwarte schakeldraad is 1,5mm2, de rest van de kabels zijn 2,5mm2, kan dat kwaad??

29311_stroom_1.jpg



Fabian
 
De zwarte draad in installatie kabel heeft altijd dezelfde doorsnede als de rest. Kies dus gewoon 2,5mm2. Echter voor in de grond is XmvK niet geschikt, je zult YmvK-as (grondkabel met aardscherm) moeten toepassen, ook onder tegels. De litze in de stalen mantel sluit je als aarde aan. Je gebruikt dus geen gekleurde binnen ader als aarde.
Verder lijkt het schema me correct (ik neem aan dat je met wissel schakelaar bedoelt?)
 
Die 1,5 mm2 is het probleem niet. Kabels onder de grond mogen hoger belast worden dan aders in PVC buizen door de muur vanwege de betere koeling naar de grond toe en de constante lagere grondtemperatuur.

Mijn lijstje uit mijn (ietwat gedateerde uit 1990) polytechnisch zakboekje geeft 24 Ampere belastbaarheid voor PVC kabels onder de grond met 2 belaste aders van 1,5 mm2 bij PVC kabels, zelfs 30 Ampere voor XLPE of EPR.

Leg je de kabel in buis of koker, dan geldt wel de lagere stroom omdat de lucht om de kabel heen als thermische isolator werkt. Dan ben je beperkt tot 15,5 Ampere over 1,5 mm2 bij 2 belaste aders. In dat geval moet je dus een 2,5 mm2 leggen als je tenminste wilt afzekeren op 16 Ampere.

De zwakke schakel in jouw schema zijn de schakelaars voor de WCDs. Er zijn maar weinig schakelaars die het veelvuldig schakelen van 16 Ampere overleven.
 
@ Sxnder

Wissel staat idd voor wisselschakelaar.
Jij adviseert dus voor de kabel 4x2,5mm2 YmvK of 3x2,5mm2 YmvK of 2x2,5mm2 YmvK? (voor de duidelijkheid :mrgreen: )

@ Krunnie

quote: De zwakke schakel in jouw schema zijn de schakelaars voor de WCDs. Er zijn maar weinig schakelaars die het veelvuldig schakelen van 16 Ampere overleven.

Hoe kan ik dit oplossen?
Normale lichtpunten zijn toch ook 16Ampere die veelvuldig worden geschakeld, of zeg ik nu iets heel doms? :mrgreen:

Alvast bedankt voor jullie reacties
 
Zoals in het schema loopt er per schakelaar één kabel naar de verbruiker. In dat geval zou je 2 aderige YmvK-as kunnen gebruiken, waarbij je de litze in de aardmantel op de aarde aansluit. Eventueel zou je ook een Ymvk-as kabel met meerdere schakeldraden kunnen toepassen, waarbij één kabel langs meerdere gebruikers loopt. Als je verder geen terras verwarmers van 3500watt iod gaat aansluiten lijkt het mij geen probleem normale schakelaars te gebruiken.
 
Lichtpunten zijn 16 Ampere afgezekerd, maar normaliter verbruiken ze niet veel meer dan 200 Watt, ofwel één Ampere. Bij een stopcontact in de tuin kan er van alles aangesloten worden: lampjes, maar ook heggescharen, elektrische grasmaaiers of terrasverwarmers. De contactpunten in een schakelaar worden dan veel zwaarder belast dan bij een lichtpunt.
 
Er komt idd geen terrasverwarmer op te staan.

1 wcd zal gebruikt worden om de trafo van de tuinverlichting op aan te sluiten.

de andere wcd is voor algemeen gebruik. Af en toe een laptopje of een enkele keer een lampje aansluiten.
(deze wcd wil ik kunnen schakelen, voor het geval ik bijv. op vakantie ben, dat niet heel de buurt kan genieten van gratis stroom :wink: )

Toch nog ff vragen: Waarom kan ik de gekleurde binnen ader NIET als aarde gebruiken?

Greetz
 
In een grondkabel zit geen geel/groen gemarkeerde aarddraad, je moet dus de litze in de mantel op de aarde aansluiten. Dit is een extra beveiliging van de kabel in de grond.
 
Met een laptopje op zo'n WCD loopt het wel los met de levensduur van de schakelaar.

Die aarding is niet een kwestie van kunnen, maar een kwestie van mogen. Je mag een anders gekleurde ader niet als aarde gebruiken volgens de NEN1010 norm om te voorkomen dat als iemand anders later die installatie verandert of repareert er onbedoeld foute aansluitingen ontstaan.
 
Sxnder schreef:
In een grondkabel zit geen geel/groen gemarkeerde aarddraad, je moet dus de litze in de mantel op de aarde aansluiten. Dit is een extra beveiliging van de kabel in de grond.

Die litze past toch niet in een lasdop?
Kroonsteen gebruiken?

(ik ben leek sorry hahaha)

En bedankt voor de snelle reacties
 
Kroonsteen, maar wel eerst de losse draden in een adereindhulsje stoppen en aanknijpen. Bij het vastdraaien van losse litze in een kroonsteentje breken anders veel draadjes af waardoor het contactoppervlak minder wordt met slechtere aarding tot gevolg. Bovendien kunnen die kleine stukjes metaaldraad voor vervelende kortsluitingen zorgen als ze ergens tussen vallen.
 
Supertip,zeker voor de veiligheid een fijne toevoeging, bedankt.

Gekke vraag misschien, maar zijn er adereindhulsjes die in een lasdop gebruikt kunnen worden?
Lasdoppen vind ik veiliger dan kroonstenen vandaar.
 
Er zijn tegenwoordig klemmen in de (vak)handel waaronder je soepele en stugge aders kunt combineren.

De hendels omhoog, draad erin, en de hendels sluiten.

PS: Mag je hier ook merknamen noemen?

45477_222_1.gif
 
Merknamen mag je geloof ik niet noemen, maar wel pm'en. :wink:
Zijn dit geen kroonklemmen?

Nu we toch bezig zijn met vragen :mrgreen: :

De kabel die in de tuin gelegd wordt, moet YmvK-as zijn.
Als de kabel echter alleen door een kruipkelder gaat, en direct tegen een buitenwand geplaatst wordt, is het dan niet noodzakelijk om "-as" te gebruiken?

Als dat zo is dan kan ik vanuit mijn meterkast werken met XmvK, naar een wartel/centraaldoos, een daarin alles met elkaar verbinden.

Is het trouwens niet verstandig om de 2 schakelaars die naar een wcd's leiden, te schakelen met een dubbelpolige schakelaar (met controle lampje) ?
29311_stroom2_1.jpg


Greetz
 
Dat is inderdaad een goedkopere oplossing die is toegestaan.

Zolang je de kabel welke onder de vloer loopt maar vast monteerd en niet over de grond laat slingeren is dat geen probleem.

:arrow: Die PM heb je ondertussen ontvangen. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan