Kan ik aardmat achterwege laten?

VinnieTerranova

  • #1
Wij willen een extra badkamer realiseren (is nu een bijkeuken). Opbouw van de wanden is hsb, deze zullen worden betegeld.

In deze badkamer komen een wasmeubel met wastafel, inbouwtoilet en een douche (composiet douchebak). Plafond voorzien van inbouwverlichting. In de ruimte is ook (in een gesloten maar geventileerde kastruimte) de cv-ketel aanwezig.

Nu begrijp ik dat alle onderdelen die mogelijkerwijs onder stroom kunnen komen te staan hetzelfde potentiaal dienen te krijgen, middels aarding naar een centraal punt. De aarding van douchekraan, leidingwerk, toilet e.d. zal het punt niet zijn. Waar ik echter mee worstel is het feit of ik wel of geen aardmat dien te plaatsen.

Het plaatsen van een aardmat levert namelijk enorm veel werk op, omdat ik dan de bestaande dekvloer zou moeten openbreken zonder de reeds aanwezige vloerverwarming te vernielen.

Schematisch heb ik de huidige opbouw van de vloer bijgevoegd.
vloer 1.png


Voor de volledigheid een foto van de vloer voordat de afwerkvloer is aangebracht:
vloer 2.png


Is het per se nodig van veiligheidswege om een aardmat aan te gaan brengen in een nieuwe zandcementvloer? Ik vind het antwoord niet terug in de andere topics hier op het forum. Het gaat erom dat beton zou geleid en dat je daarom wil aarden. Echter is een dekvloer zandcement en geen beton, daarnaast is er geen wapening in de dekvloer aanwezig die zou kunnen geleiden en is de onderliggende betonvloer afgeschermd middels een 3cm XPS noppenvloer.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Er zal toch zeker wel ergens wapening in die vloer zitten? Vraag is alleen of die doorloopt in andere ruimtes.

Bij twijfel altijd een aardmat erin leggen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Of het perse moet weet ik niet, maar zoveel werk hoeft het niet te zijn:
Mat op de vloer leggen, aftekenen,sleuven slijpen, (sleuvenfrees?)
mat erin leggen. (de rest is afhankelijk van de afwerking_
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
In die broodjesvloer zit gewoon wapening. Dus ja de vloer moet vereffend worden.
 

VinnieTerranova

  • #5
Het is een betonnen broodjesvloer uit 1947, zonder wapening. Dat weet ik zeker, want ik heb op plekken een aantal van deze betonnen broodjes verwijderd en in de puincontainer stukgeslagen. Geen wapening. Ik vraag me uberhaupt af hoe het zou kunnen geleiden als er een 3cm xps tussen die betonvloer en zandcementvloer zit. Dat lijkt mij een prima isolator.

Ik had eerlijk gezegd nog niet gedacht aan de opmerking van Jackd om een mat alleen maar op maat in te slijpen ipv hele vloer eruit bikken (met schade aan de vloerverwarming) en een nieuw dekvloer erin te leggen.

Ik vraag me ook wel af (los van wettelijke normen) wat nou wijsheid is. In een keuken sta je ook regelmatig op een natte vloer door knoeien bij het aanrecht of je hebt gedweild. Daar ligt ook geen aardmat en ook daar zijn genoeg metalen objecten te vinden (kraan, oven, fornuis, vaatwasser). En ja, ik sta ook weleens in m'n blote kont in de keuken. ;)

Kern van de vraag is eigenlijk wat en hoeveel risico loop ik nu écht in mijn situatie. Het scheelt gewoon een bak werk. Als het risico nihil is, wil ik mezelf het werk besparen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
In de broodjes zit geen wapening, in de liggers wel.

Denk bijvoorbeeld wat er kan gebeuren bij een lekkage, dan is alles ineens met elkaar in verbinding door het water.
Ik vind het vaak ook wat ver gaan, maar aan de normen voldoen is wel verstandig.
 

VinnieTerranova

  • #7
Nog een vraag die ik daarbij dan heb: de hele vloer loopt over de hele benedenverdieping door. Als ik dus alleen 6 vierkante meter badkamer van een aardmat voorzie (overal waar je in de badkamer kan staan op de vloer), heeft dat dan uberhaupt wel zin?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja, het gaat erom dat er in een natte ruimte geen potentiaalverschil is.

In een keuken sta je normaal niet met blote voeten in een plas water te koken.
Als dat laatste normaal zou worden, dan hebben we straks een stuk meer te doen bij het aanleggen van een keuken...
 

VinnieTerranova

  • #9
Ik kwam hier eigenlijk om mezelf het werk te besparen, maar dankzij jouw tip vind ik het meerwerk eigenlijk nog wel meevallen. Ik bedoel dan gewoon de aardmat aftekenen en inslijpen met een schijf dikte 3mm en dan 2,5 a 3 cm diep. Zal dan alleen even spannend worden of alle verwarmingsleidingen op hun plek zijn blijven zitten tijdens het leggen van de dekvloer :shock: Dat ik er straks niet eentje stukslijp...

Ik neem overigens niet aan dat een composieten douchebak niet geaard hoeft te worden? De afvoer is van kunststof, maar ik vroeg me af of composietsteen nog iets 'geleidends' bevat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
VinnieTerranova schreef:
Kern van de vraag is eigenlijk wat en hoeveel risico loop ik nu écht in mijn situatie.
Het mooie is dat de NEN daarover al heeft nagedacht en heeft bepaald in welke gevallen je een aardmat moet plaatsen. Jij hoeft niks anders meer te doen dan opvolgen wat de NEN voorschrijft.

Dus inderdaad gewoon een aardmat aanbrengen want je wapening loopt door in andere ruimtes.

Composiet douche bak geleidt niet dus hoef je niet te vereffenen.
 

VinnieTerranova

  • #11
Dank voor de reacties, wordt gewaardeerd!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
3 cm diep, dan wel zeker weten dat de vloerverwarming diep genoeg ligt.

Op lastiger ondergronden wordt wel met een soort tussen / ondervloer gewerkt. Als dat van niet geleidend materiaal is, dan is vereffening niet meer nodig. (Nee bij de eerst vraag)

Ik zou trouwens nog een keer terug gaan naar je eerst post hier, met de vraag of 3 cm xps het veilig maakt. Ik denk eigenlijk dat je goeie kans hebt dat het niet nodig is.


vloer aardemat.jpg
 

ABCDE

  • #13
Let wel op de andere regeltjes.. zoals geen stopcontacten in de badkamer tenzij 30mA aardlekbeveiling. Gaat ook nog wel eens fout in particuliere renovaties
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu