Kamerthermostaat regeling vraag

FloduR

  • #1
Ik ben van plan een nieuwe kamerthermostaat te kopen, een programmeerbare. Dat is niet zo moeilijk, maar ik wil graag ook begrijpen hoe er precies geschakeld wordt in het systeem.

De verwarming wordt hier verzorgt door stadsverwarming, de thermostaat schakelt in principe alleen maar een servomotor die de leiding dicht zet als er geen warmte nodig is. (en daarnaast een hulp-pomp)

Bij mijn huidige 220volt kamerthermostaat hoort het volgende plaatje:


Uit de thermostaat komen drie aparte draden (nummers van plaatje):
1 = verbonden via een leiding-temperatuurmeter(beveiliging) met een (zwarte)schakel-draad van de servomotor
2 = verbonden met de nul van de servomotor
4 = verbonden met de nul van het stopcontact

De schakel-draad van de servomotor is verbonden met de fase van het stopcontact. Dus als de servomotor klaar is, komt er pas stroom te staan op de 1 van de thermostaat. (daarnaast schakelt de servomotor ook een pomp aan)

Kan iemand mij uitleggen hoe dit systeem precies schakelt?

En waarom zo complex? Zou er een reden zijn waarom de thermostaat niet direct de servomotor aanstuurt, maar dat er een terugkoppeling (zo lijkt het) plaatsvindt? Nu zijn er dus drie draden, waar volgens mij twee stuks ook wel volstaan (puur aan/uit schakelen, een simpelere kamerthermostaat dus)

Alvast bedankt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Uw verhaal hierboven is vrij wazig, en daarom heb ik maar even uw draad Belang van pomp in stadsverwarmingssysteem van een maandje geleden er bijgepakt waarin u over het kapot gaan van de thermostaat schreef. Daar spreekt u van:

Stopcontact --> 'apparaatje' --> kamerthermostaat --> servomotor

Dat apparaatje is een begrenzer op het water dat alles uitschakelt als de watertemperatuur buiten ingestelde grenzen komt.

Het schema is dan als volgt: Er komt stroom op de begrenzer en als de watertemperatuur binnen aanvaardbare grenzen ligt komt er ook stroom op de thermostaat. Die schakelt de servoklep open.



De weerstand Rf die tussen 2 en 4 zit wordt verwarmd zolang de thermostaat ingeschakeld is. Daarmee wordt het schakelelement in de thermostaat lichtelijk bijverwarmd zodat hij eerder uitschakelt dan puur op grond van de kamertemperatuur zou moeten. Dit is om te voorkomen dat de temperatuur teveel doorschiet. Na uitschakelen van de servoklep en circulatiepomp zit er immers nog heet water in de radiatoren dat doorverwarmt waardoor de kamertemperatuur verder oploopt.

Als het weerstandje weer afkoelt koelt ook het schakelelement weer af en schakelt de servomotor weer in, tot de weerstand weer voldoende warmte heeft uitgestraald of de kamertemperatuur is bereikt. Hierdoor pulst de thermostaat als het ware naar de juiste temperatuur. Dit is de eenvoudigste vorm van een modulerende kamerthermostaat. Je zou ook gewoon de draad naar klem 4 kunnen weghalen. Dan doet de thermostaat het nog steeds, je krijgt alleen grotere temperatuuruitschieters.

Moderne thermostaten hebben die modulerende regeling intern in elektronica of digitaal en hoeven dus niet meer zo'n hulpweerstandje. In principe kun je daarom elke thermostaat gebruiken die werkt met een aan/uit relais en die aansluiten op de draden die nu op 1 en 2 zitten. Als je een thermostaat op batterijtjes hebt kun je klem 4 vergeten. Als het een versie is die toch 220 volt nodig heeft om te werken moet je de nul uiteraard behouden.
 

FloduR

  • #3
Bedankt, dit maakt het één en ander duidelijk!

Echter nog niet helemaal.

Wat het geval is, door de kapotte servomotor (andere topic) heb ik nu tijdelijk een simpelere servomotor, zonder schakeldraden. Deze werkt niet in combinatie met de huidige kamerthermostaat:
- Als er warmtevraag is, blijft hij uit
- Als er geen warmtevraag is, dan gaat hij even aan, maar daarna uit (en niet weer aan)
- Er komt nooit stroom te staan op de begrenzer en op de fase [draad 1] van de thermostaat (blijkbaar gevolg van de missende schakel-draad, maar mogelijk meer)

Dit is het systeem zoals het eruit zag in de oude situatie (voordat de servomotor kapot ging):

(de pomp heb ik weggelaten, want die werd duidelijk geschakeld door de servomotor, met een aparte schakeldraad, maar die pomp gebruik ik nu niet meer, was niet nodig)

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom het met de andere servomotor (zonder schakel-draden) niet meer goed gaat. Maar dat is ook niet heel belangrijk, om het op te lossen kan ik natuurlijk gewoon een zelfde servomotor kopen als erop zat, maar aangezien ik toch een nieuw nieuwe kamerthermostaat wil (programmeerbare), vraag ik me af of ik niet gewoon met de huidige servomotor een geschikte kamerthermostaat kan kopen. Dus eentje die simpel aan en uit schakelt en eventueel intern pulseert:

Gaat dit werken? (met name m.b.t. de begrenzer, die in het oude systeem dus wat anders geschakeld werd)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Er zit geen verschil tussen je bovenste en onderste tekening wat betreft de aansluiting van de servomotor en begrenzer. De fout zit in je gedachtengang dat je denkt dat de servomotor via de schakeldraad de begrenzer stuurt. Het is echter andersom.

De fase spanning komt vanaf het stopcontact en gaat rechtstreeks naar de begrenzer. Daar staat altijd spanning. Ook gaat de fase spanning via de schakeldraad naar de eindschakelaar intern in de servoklep om vervolgens de (niet meer aangesloten) pomp te starten wanneer de servoklep volledig open staat. Omdat de circulatiepomp er niet meer is kun je die schakeldraad weghalen. Hij heeft geen functie meer.
 

FloduR

  • #5
Ok, bedankt. Ik heb niet heel veel kaas gegeten van stroomkringen e.d., vandaar.

Maar als er is feite geen veschil in aansluiting is, waarom wordt de servomotor dan in de huidige situatie niet correct aangestuurd door de kamerthermostaat?

Het kan zijn omdat de oude servomotor mogelijk stroomloos juist geopend was (de huidige is dan dicht), maar dat verklaart niet waarom hij ook in omgekeerde toestand (dus bij geen warmte-vraag) maar even aangaat (paar minuten) en dan weer uit.

De servomotor zelf werkt wel gewoon, die zet ik nu gewoon aan of uit met een schakelaar (en regel de temperatuur meer met de radiatoren zelf).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
De meeste servokleppen in dergelijke systemen zijn volgens mij standaard dicht als ze stroomloos zijn. Dan kun je 's zomers de stekker uit het stopcontact halen zonder dat er continu heet water je verwarming binnenstroomt.

Staat de begrenzer wel op de juiste temperatuur ingesteld? Het kan zijn dat dat ding de thermostaat afschakelt zodra er warm water binnenstroomt. Dan gaat de servoklep open, er komt warm water van het stadsverwarmingcircuit en na enkele minuten is de buis waar de voeler van die begrenzer is geplaatst zo warm dat hij de spanning afschakelt en de servoklep weer sluit. Dat lijkt een beetje op het verhaal dat je hier beschrijft. Ik weet niet helemaal hoe jouw systeem technisch aangelegd is, maar normaal zit die begrenzer erin om bij veel te heet water af te schakelen. Dan zou de schakeltemperatuur ergens op een graad of 90 kunnen worden afgesteld. Mijn vermoeden is dat hij nu veel te laag staat en ongewild de boel plat gooit zodra er warm water het huis binnenstroomt.
 

FloduR

  • #7
Hmm, lastig. Het klinkt logisch, die begrenzer, maar toch deed deze het gewoon nog goed voordat de servo kapot ging en daar heb ik niks aan veranderd (kan ik ook niet, zonder het ding open te schroeven).
Dat de servo kapot was is vastgesteld door een monteur. Al zou het in theorie zo kunnen zijn dat alleen de begrenzer niet meer werkt. (de klacht was ooit dat de verwarming niet aansloeg)
Ik ga eens testen of de oude servomotor nog werkt als ik 'm gewoon in het stopcontact steek.

Het is in ieder geval wel zo dat er op de fase-draad van de kamerthermostaat nooit stroom staat, de [1] in het plaatje (gemeten met zo'n schroevendraaier met lampje, heb niet beter). Dus ook niet als de servomotor wel ingeschakeld is en er ook even warmte de radiator in stroomt (voor die paar minuten).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Als er geen spanning op de thermostaat staat is de boel verkeerd aangesloten, blokkeert de beveiliging het geheel of zit de stekker verkeerdom in het stopcontact. In dat geval detecteer je met zo'n spanningszoeker namelijk niets op punt 1, maar moet er wel spanning staan op punt 1 van de kamerthermostaat.
 

FloduR

  • #9
Ah, dat verklaart alles... de simpelste van de drie dingen zat verkeerd: de stekker. Toch wel het laatste waar ik aan dacht. Ik dacht dat het met wisselstroom niet uitmaakte, maar in dit geval wel dus... (niet onlogisch ook nu ik er bij nadenk)

Nu werkt alles naar behoren, de servomotor draait open als er warmte gevraagd wordt en gaat weer dicht als de warmte vraag voorbij is.

En ik kan dus gewoon elke kamerthermostaat kopen met relais.

Dan zijn al m'n vragen en problemen opgelost. Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu