Vervanging therm.radiatorkraan naar 'radiatorknop' in kamer met kamerthermostaat

ketalanka

  • #1
Hallo allen,

Ik overweeg in al mijn kamers thermische radiatorkranen te installeren. In de woonkamer, waar ook de kamerthermostaat zit, heeft de vorige eigenaar een thermisch radiatorkraan geinstalleerd (mogelijk omdat hij een andere kamer als woonkamer gebruikte).

Nu heb ik gelezen dat sommige mensen afraden om een thermische radiatorkraan in dezelfde kamer te hebben als in de kamer waar de kamerthermostaat zit (en hier de draaiknop vol aan te zetten.

Ik heb dit aan een installateur aangeven, en hij gaf aan dat hij dacht om de thermische radiatorkranen in de woonkamer te vervangen door 'ouderwetse' draaikranen. (en wel in alle overige kamers thermische radiatorkranen te installeren)

Dit lijkt mij overbodig - volgens mij kan ik toch gewoon de thermische radiatorkranen in de woonkamer laten zitten (en deze vol open zetten) en daarnaast in alle andere kamers ook thermische radiatorkranen te installeren?

Kunnen jullie mij hier adviseren?

Gr. Mart
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat klopt, maar is natuurlijk wel wat foutgevoeliger. Bijvoorbeeld als de batterijen leeg zijn en het een NC-radiatorkraan is, of de software om één of andere reden de ingestelde waarde reset.

Een beter idee is om het thermostaatgedeelte van het radiatorventiel af te draaien en er zo'n simpel wit dopje op te draaien, zoals in onderstaande afbeelding. Dan hoef je het ventiel niet te vervangen (dus geen leidingwerk) en kun je dit gewoon zelf oplossen. Is gewoon een kwestie van de huidige thermostaatkraan met de hand losdraaien.

kraan.png
.
 
  • Like
Waarderingen: ketalanka

Klussss

  • #3
Thermostaatkraan gewoon laten zitten in de woonkamer.
Is nergens voor nodig om die te vervangen. Zoals je al schrijft deze staan vol open.
De kamerthermostaat regelt de temperatuur in de woonkamer en bepaald of de cv ketel moet branden, niet de thermostaatkraan op de radiator.
Mag aannemen dat verder overal de radiatoren gewoon warm worden.
 
  • Like
Waarderingen: ketalanka

ketalanka

  • #4
Dank beiden. @Impie Heb je toevallig een link waar ik deze kan kopen? Of bij welke bouwmarkt?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik weet niet of ze los te koop zijn (en we mogen op dit forum sowieso geen aankoopadvies geven). Het is nog wel even belangrijk om te kijken wat voor radiatorkraan je hebt, want dat bepaalt natuurlijk wat je er op kunt draaien. De meest voorkomende is m30 x 1.5mm.
 

Klussss

  • #6
Die witte dopen gooit de installateur weg.
De witte dop zit er alleen op om beschadiging te voorkomen.
Zoals ik lees heb je een installateur die bij jou de radiator kranen vervangt.
Die witte doppen past ook op jou thermische radiatorkraan.
Dan lijkt mij het niet zo moeilijk om in de woonkamer thermostaat eraf te halen wit dopje erop en klaar.
Het witte dopje komt dan van de thermostaatkraan die in de andere kamers word geplaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu