Kamerthermostaat Cenvax vag 4000

Nstokdijk

  • #1
Momenteel is in mijn huis voor de regeling van de CV-ketel een Cenvax vag 3000 geinstalleerd. Deze werkt redelijk. De kamerthermostaat heeft als voeding een AA-batterijtje.
Nu wil ik het systeem vervangen door een Cenvax vag 4000 systeem. Ook hierbij (FS 171) zit in het midden een uitsparing voor de batterij, echter de aansluitpootjes ontbreken, zodat de voeding niet via deze manier tot stand kan komen. De gebruiksaanwijzing rept niet over een aansluiting van de voeding van de kamerthermostaat, alleen over een maakcontact naar de ketel.
Mijn vraag is dus: Hoe moet de kamerthermostaat gevoed worden? Ik neem tenminste niet aan dat zowel de voeding als de schakeling via dezelfde twee draadjes verlopen!
Heeft iemand daarvoor een gebruiksaanwijzing?

m.vr.gr.
nstokdijk

P.S. Het is mogelijk om via de CV-ketel een 24 Volts aansluiting te maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb geen gebruiks aanwijzingen maar het kan zijn dat deze thermostaat idd gevoed word over de draden van de ketel, dit noemen we powerstealing.
 

Nstokdijk

  • #3
Bedoeld u met powerstealing dat de voeding van de thermostaat dan vanuit de ketel plaatsvindt? Die mogelijkheid is wel aanwezig. Waar het mij dan om gaat is op welke contactpunten op de kamerthermostaat dan die voeding plaatsvindt. Ik neem aan dat er dan een vierdraadssysteem gebruikt moet worden.
 

Haak

  • #4
Nstokdijk schreef:
... Ik neem aan dat er dan een vierdraadssysteem gebruikt moet worden.
Nee, dat gaat over dezelfde draden als het 'schakelsignaal'. Op de website van Cenvax wordt aangegeven dat de FS171 gevoed wordt doormiddel van 'schakel- en voedingseenheid VS161'. De voeding loopt dan via de aansluiting van de FS171 aan de VS161. In het geval van de VAG-4000-P gaat dit via 2 draden.

Ik denk niet dat deze thermostaat op de bij de 3000 behorende VS1 kan worden aangesloten. Voeding daaruit was een optie en geschiedt via 3 aders.
 

Xr8

  • #5
VAG 4000 word geleverd met een kastje waarop alle voelers, de ketel en het bediendeel worden aangesloten. Meestal word dit kastje bij de ketel geplaatst en het bediendeel op een plek waar bedienen gewenst is.

Indien er ruimtecompensatie gewenst is dan moet deze in de betreffende ruimte komen.

Deze regeling werkt als stand-alone en heeft de ketel niet nodig voor zijn voeding, het deel bij de ketel zit zelf met een stekker in het stopcontact.

Succes ermee.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
De batterijhouder is van een oudere datum over gebleven maar wordt in de VAG 4000 niet gebruikt.

Ook de 3000 moet zonder batterijen worden gebruikt als er een drie draaads kabel tussen de twee delen wordt gebruikt.

Alleen mogen de batterijen erin als de aansluiting met twee draden wordt aangesloten tussen de twee apparaten.

Onderling uitwisselen kan van de besturing en bediening kan niet.

Er is inmiddels een VAG 5000 die weer meer mogelijkheden heeft.

Zowel de VAG 4000 als de 5000 moeten 3 draads worden gebruikt.

Vr Gr en succes ermee
 

Nstokdijk

  • #8
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb het proef gedraaid en het werkte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu