Kabel omvormer naar meterkast (70m)

Kloske

  • #1
Op een schuur heb ik zonnepanelen gelegd (2070Wp), alleen ik heb daar geen kabel naartoe liggen vanuit een aparte groep.
Aansluiten op de bestaande groep geeft problemen (zie ander topic), en terwijl ik dacht dat dit wel kon (kleine installatie zp, zo dacht ik), lees ik uit jullie reacties dat dit toch echt een aparte groep moet worden.
Nu is de afstand ca. 70m tot meterkast, ik vermoed minimaal 4mm2, of zou ik nog groter moeten gaan? En mag daar een doos met lasdozen tussen zitten (van grondkabel naar binnenkabel) of moet die uit 1 stuk zijn?
Daarnaast las ik als optie om een PV verdeler te gebruiken, maar aangezien de spanning nu al tot boven de 260V oploopt op de bestaande kabel (zie weer dit andere topic), weet ik niet of dat zal helpen. Graag jullie mening ook hier over.
Tenslotte las ik dat het ook kan om de DC kabels naar binnen te halen (dus die 70m overbruggend) en de omvormer binnen te hangen, vlakbij de meterkast. Dit kan de overall verliezen beperken. Kan dit met standaard DC kabel door de grond? Ik neem aan dat er dan een extra mantel of pvc buis omheen moet komen ter bescherming, als ze uberhaupt al de grond in mogen.
Wat adviseren jullie? bedankt!
 

ABCDE

  • #2
DC kabeld zo kort mogelijk houden. Dat onbeveiligde spul wil je zo min mogelijk hebben.

Lasdoos er tussen kan, maar dat is ook weer extra overgangen.

Spanningsval in de kabel kun je uitrekenen aan de hand van dwarsdoorsnede, lengte en stroom. Let op.... lengte x2, want zowel in fase als nul verlies.

In je andere topic schreef je dat het bij 247V uitvalt. Dit mag volgens mij 253V zijn. Maar ik weet niet waar je toe gemeten hebt?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Waarom niet gewoon verder gaan op je andere topic?
 

Kloske

  • #4
Gemeten bij een bewolkte lucht, opbrengst rond 500W van de zonnepanelen
238V werkschakelaar omvormer (op omvormer geeft hij dan meer aan, varierend van 250 tot 259V, maar knalt er niet uit)
235V de desbetreffende groep in meterkast
230V de overige groepen
Voor de duidelijkheid, de eerder genoemde vermogens in deze post waren uitgelezen op de omvormer display (en lijken wat te hoog)

Dan bij overgang naar volledig zon op de panelen, gaat bij ca. 1000W de omvormer in storing vanwege te hoge vermogen (zie eerder genoemde foutmelding). Ik meet op dat moment het volgende:
248V werkschakelaar omvormer
239V de desbetreffende groep in meterkast
236V de overige groepen

Ook als de omvormer in storing staat, en dus geen vermogen levert, meet ik de hogere spanning op alle groepen (ca. 236V), wat mogelijk komt door onze andere zonnepanelen installatie (11700 Wp). Nadeel is dat hierdoor er vanuit 2 omvormers op het net geduwd wordt, wat niet helpt voor de omvormer in de schuur.

Het lijkt ook dat de omvormer iets te snel afschakelt, nog voor de 253V bereikt wordt, namelijk op 248V (en die melding geeft hij ook op het display als getal)

Verder heb ik wat gerekend, en kom op de onderstaande getallen, en zou op basis daarvan voor een 6mm2 kabel gaan, die korter zal zijn dan het huidige traject van de bestaande kabel. Een 4mm2 zou ook moeten gaan, maar liever op safe spelen en de meerprijs is gering. Weerstand huidige kabel heb ik in onderstaand overzicht iets opgehoogd om een wat oudere kabel met overgangsweerstanden te simuleren. Mogelijk is deze weerstand nog hoger, omdat hij er bij 1000W al uit knalt (al is dat maar een inschatting).

Snijdt dit hout?

Schermafbeelding 2021-08-09 om 13.34.28.png
 

Kloske

  • #5
Op sunnydesignweb heb ik de rekentool gebruikt, die adviseert 22mm2 !
Dat lijkt me een beetje over de top, maar dat is gericht op een verlies onder de 0,5% te houden, bij 6 mm2 is dat verlies 1,5%
Ik hoor graag van een expert welke diameter hij/zij in de praktijk in dit geval zou toepassen bij 70m afstand.
 

ABCDE

  • #6
Kloske schreef:
239V de desbetreffende groep in meterkast
236V de overige groepen
Zijn dat groepen op dezelfde fase? Want als je bij 4,5A 3V verliest op een automaat moet dat ding nogal heet worden... want dan zou je 13,5W moeten wegkoelen...
 

Kloske

  • #7
Nee op verschillende fases.
Ik heb 68m 6mm2 grondkabel besteld, komende dagen graven en dan zullen we weten of het gelukt is de overspanning te beperken.
 

Kloske

  • #8
Ondertussen 6mm2 aangelegd, en geen centje pijn, de set draait als een zonnetje, en haalt nu wel met gemak de 1800W.
Ik vermoed dat 4mm2 ook voldoende was, maar beter te dik dan te dun...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu