Juiste instellingen CV icm vloerverwarming

AmateurVerwarming

  • #1
Hallo allemaal,

Ik lees al veel interessante topics over vloerverwarming icm een CV ketel.
Zelf ben ik ook bezig met het opzoeken wat de optimale instellingen zijn en kan hier ook nog wel wat advies over gebruiken (ben een amateur op dit gebied)

De situatie:
CV ketel Quinta 35C (uit 2004)
Vloerverwarming op de begane grond, 1 radiator in de hal, 1 radiator in de badkamer (begane grond). Radiatoren op de bovenverdieping staan nooit aan.
Vloerverwarming verdeler (Robot, 5 groepen, oppervlakte begane grond 80m2) staat op 30 graden ingesteld
Pomp vloerverwarming (Grundfoss Alpha 2L) staat op fabrieksinstelling (PP2 highest proportionalpressure curve)
Overdag staat de CV op 19.8 en 's nachts op 19 graden en de woning wordt goed warm (van 19 naar 20 duurt ongeveer 3-4 uur)
De aanvoertemperatuur van de CV staat op 45 graden. Als de CV aan het stoken is, lees ik een aanvoertemperatuur af van 45 graden en een retourtemperatuur niet lager dan 36 graden (soms als er niet verwarmt wordt geeft de CV een aanvoertemperatuur van 60 graden aan, terwijl de uitgaande buizen niet warm worden, is dit normaal?).

Nu vraag ik mij af of deze retourtemperatuur niet lager hoort te zijn, en hoe ik dat met instellingen van dan wel de CV of de vloerverwarming unit zou kunnen bereiken?

Ik kijk uit naar uw advies!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Bij een vloerverwarming met 5 groepen voor een oppervlakte begane grond 80m2 zal het altijd langer duren voordat alles op temperatuur is: de buizen in de vloer liggen op 15+cm van elkaar. Daardoor kost het meer tijd, dus meer energie om de vloer op te warmen. Aan die afstand tussen de buizen in de vloer kan je nu neit meer doen
Maar zou je ooit nog eens willen overstappen op een laag temperatuur systeem, zoals een warmtepomp, dan zal vervangen van de vloerverwarming één van de aandachtspunten zijn
45 graden C is neem ik aan de ingestelde waarde van je vloerverwarming. Ca 10 graden verschil met de retourtemperatuur is "normaal".
Een tijdelijk hogere waarde kan: gebruik je een pompschakelaar?
 

AmateurVerwarming

  • #3
Dank voor je reactie. De vloerverwarming is ingesteld op 30 graden en de aanvoertemperatuur van de CV is ingesteld op 45 graden.
Ik gebruik inderdaad (nog) geen pompschakelaar, heeft dat zin?

Zie hieronder foto's van de vloerverwarming.

8546F6A7-4AD9-48AE-971F-DC3E99475AEA_1_105_c.jpeg
1643901124180.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
dT van 10 graden is niet verkeerd, die 60 op display graden komt van het ww waar de ketel dan voor werkt.
een pompschakelaar hangt af van de gebruikte pomp op de verdeler, is dit een label A dan niet op de pomp de schakelaar aansluiten maar op een zoneklep in de vloerlussen.
De pomp gaat dan naar een lager energieniveau als de ketel geen warmte brengt.
wel moet er een ADVO in de installatie.Kijk dan wel naar een instelbare schakelaar omdat je anders de kans loopt dat deze door de lage aanvoer steeds aan en uit gaat.
Thermostaatknop kan naar 40 graden en de ketel kan lager de knop gaat dan als begrenzer werken en de ketel bepaald de aanvoer.
 

AmateurVerwarming

  • #5
Ok, dus thermostaat van vvw naar 40 graden, betekent dat er warmer water in de vloer gaat. CV ketel op 45 graden houden.

Een pompschakelaar (zoneklep) installeren, dit zorgt er dan voor dat warm water in de slangen blijft zolang er geen warmte gevraagd wordt? Ik denk dat we wel een A-label pomp hebben (grundfos alpha2 L15-60 BP) dus pompschakelaar is dan niet aan te bevelen begrijp ik. Maar gaat de pomp dan sowieso niet automatisch uit/lager draaien als er geen warmte wordt gevraagd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
nee er blijft nooit warm water in de slangen, deze geven hun warmte af aan de vloer.
De pomp houd een constant drukverschil over de vloerslangen, als je deze slangen dichtzet zal het transport doore de slangen dalen en daarmee ook het opgenomen vermogen door de pomp, zet je hiet nu een thermomotor op dan gaan de slangen alleen open als er warmteaanbod is en er arbeid verricht moet worden door de pomp.
thermostaat naar 40 en de cv temperatuur omlaag als dat kan, de cv bepaald dat de temperatuur van het water
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
AmateurVerwarming schreef:
De vloerverwarming is ingesteld op 30 graden en de aanvoertemperatuur van de CV is ingesteld op 45 graden.
Ik gebruik inderdaad (nog) geen pompschakelaar, heeft dat zin?
De aanvoertemperatuur van 45 graden vanuit de ketel is veel te laag: zie de handleiding van je verdeler: daarin staat 70 graden als goede temepratuur om alles naar behoren te laten functioneren.
Ook de temperatuur van 30 graden C is erg laag, zeker bij de wijze waarop de vloerverwarming is aangelegd (buizen te ver uit elkaar) Die vloertemepratuur is natuurlijk afhankelijk van hetgeen je als vloerafwerking hebt liggen: tegels, hout plakplastic etc.
Je hebt niet aangegeven wat er over de vloer ligt, alles is afhankelijk van elkaar: bij een houten vloer moet je de temperatuur van het water niet veel hoger instellen dan ca 35 graden C. Over de verwarmingsbuis ligt nog zeker 2-3 cm dekking, dus dat kost ook tijd (=energie!!) om alles op temperatuur te brengen en te houden.
Bij tegels mag je die temperatuur van het water door je vloer wel op 35-40 graden houden. Het vloeroppervlak wordt dan ca 22-23 graden C. Dat is een behaaglijke temperatuur van de vloer!

Een pompschakelaar is bij een Alpha2L niet nodig.
Informeer je over die pomp, dan zul je zien, dat deze zichzelf regelt en dus op een lager niveau zal gaan draaien wanneer er geen water rondgepompt hoeft te worden.

The headhunter schreef:
thermostaat naar 40 en de cv temperatuur omlaag als dat kan, de cv bepaald dat de temperatuur van het water
Hier ben ik het dus niet mee eens. Door alleen maar temperaturen te verlagen bespaar je niet op energie, alweer: zeker niet als de buizen in de vloer zo zijn gelegd. (5 groepen voor 80M2 is al onvoldoende)
Als je dan toch niet zo hoog wilt met je CV temperatuur, zet het dan op 60-70 graden C en verhoog de temperatuur van het water wat door de vleor circuleert met de thermostaatknop op de verdeler tot ca 40 graden.
Het water vanuit de ketel zal altijd hoger moeten zijn, dan de temperatuur van het water wat door je vleor circuleert.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Vloerverwarming is ook niet gunstig gelegd, geen slakkenhuis maar buizen op en neer.
En is er onder de zwaluwstaart platen ook isolatie aanwezig?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
AmateurVerwarming schreef:
Pomp vloerverwarming staat op fabrieksinstelling (PP2 highest proportionalpressure curve)
En kijk nog even naar de juiste instelling van de Grundfos Alpha 2L pomp bij vloerverwarming, want volgens de handleiding staat deze niet juist.

instellingen-alpha2l-vvw.jpg

Kortom: er mankeert van alles aan de installatie en de instellingen.........
 

Nono123

  • #10
Degooyer schreef:
Daardoor kost het meer tijd, dus meer energie om de vloer op te warmen.
Fout !!!!!!!!!!!
Onzin, het rendement vliegt omhoog naarmate de aanvoertemp. lager wordt.

Hoe lager de rookgastemperatuur, hoe hoger het rendement.

Langer stoken, is dus zuiniger stoken.

Rendement_CV-ketel_vs_temperatuur Joost de Men.jpg


Degooyer schreef:
De aanvoertemperatuur van 45 graden vanuit de ketel is veel te laag: zie de handleiding van je verdeler: daarin staat 70 graden als goede temperatuur om alles naar behoren te laten functioneren.
Wederom, FOUT !!!!!
Vloerverwarming is LTV, bij uitstek geschikt om het lage temp. te voeden.

Stop AUB om forumgebruikers aan te praten dat hun installatie niet deugt.
Het zijn vaak een paar settingen, die moeten worden gewijzigd om een goed werkende installatie te krijgen. Het is niet de temperatuur, maar het beschikbare vermogen, die de behagelijkheid bepaald.

Wat is hier mis mee ???
8546F6A7-4AD9-48AE-971F-DC3E99475AEA_1_105_c.jpeg



Degooyer schreef:
Als je dan toch niet zo hoog wilt met je CV temperatuur, zet het dan op 60-70 graden C en verhoog de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert met de thermostaatknop op de verdeler tot ca 40 graden.
Dan weet u dus zeker, dat U een 10% hogere gasrekening krijgt.....
 
Laatst bewerkt:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Ben het 100% met de Gooyer eens, problemen beginnen al bij het foutief voor laten lichten slecht in de materie verdiepen en natuurlijk krijg je dan nadien klachten.

Het begint met het niet toekomst voorbereid aanleggen van de vloerverwarming mijn inziens.
Groepen te lang en niet in slakkenhuis (mijn voorkeur) geen verplichting.
Foute verdeler zonder flowmeters maakt het inregelen wat makkelijker, verdeler of niet geschikt voor LTV of een vaak gemaakte niet geschikt voor stads verwarming indien aanwezig.

Het aan gaan liggen klooien met de instellingen van de pomp zowel cv zijdig als op die van de verdeler.
Het aan klooien aan de instel schroef bij de moderne verdelers omdat er in de gebruiksaanwijzing de term bijmenging staat omschreven terwijl het eigenlijk niks meer is als het hydraulisch neutraal of hydraulisch actief maken van de verdeler. En een verdeler met pomp werkt nu eenmaal het beste als deze hydraulisch neutraal is.
Het vergeten terug te regelen van het maximaal aantal kilowatts cv zijdig en dit af te stemmen op de warmte behoefte van de woning.
Zeker bij een keuze voor een CW 5 of 6 toestel word dit nogal eens vergeten.

En Nono nog even een opmerking over je tabelletje is een leuk theoretisch ding hoor maar dat is nog uit de tijd dat het condens water uit de rookgas over de warmte wisselaar retour liep en de warmte aan de wisselaar afgaf.
Echter bij alle moderne ketels is dit niet meer het geval dus de term HR107 waar dit tabbeleke uit voortkomt gaat helaas niet meer op en is dit dus niets meer als een theoretisch tabelletje
Ben het alleen met de rode lijn eens rond de 50 graden rookgas temp heb je het maximale rendement uit de cv ketel, echter er hangen meerdere dingen aan vast en belangrijkste alles moet dan op deze temperatuur uitgelegd zijn en daar schort het vaak al aan.

Dus de opmerking het zijn vaak een paar instellingen die aangepast dienen te worden is naar mijn mening wat voorbarig.
Het is vaak een samenhang van in het begin fout gemaakte keuzes en die poets je simpelweg niet weg met een paar instellingen aan te passen.
Het enige wat je in die situatie nog kunt doen is er proberen het beste van te maken.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Nono123

  • #12
We hebben het hier niet over een nog te ontwerpen/aan te leggen NIEUWE installatie.
Maar een reeds BESTAANDE installatie.
Dan moet je er het maximale uit zien te halen.

Slakkehuishius = beter, dus daardoor automatische u heeft een K..T installatie ?

De loodgieter schreef:
En Nono nog even een opmerking over je tabelletje is een leuk theoretisch ding hoor maar dat is nog uit de tijd dat het condens water uit de rookgas over de warmte wisselaar retour liep en de warmte aan de wisselaar afgaf.
Echter bij alle moderne ketels is dit niet meer het geval dus de term HR107 waar dit tabbeleke uit voortkomt gaat helaas niet meer op en is dit dus niets meer als een theoretisch tabelletje
Ik heb het vermoeden dat u nog nooit een rookgasanalyseapparaat in uw handen heeft gehad, anders zou u dit zeker niet durven te beweren.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Nono123 schreef:
Vloerverwarming is LTV, bij uitstek geschikt om het lage temp. te voeden.
Als je de aanvoer vanuit de ketel laag instelt heb je nog geen LTV installatie....
Daar is echt meer voor nodig: o.m.een juist aangelegde en ingestelde installatie met de juiste verdeler.
 

Nono123

  • #14
Degooijer schreef:
Als je de aanvoer vanuit de ketel laag instelt heb je nog geen LTV installatie....
Daar is echt meer voor nodig: o.m.een juist aangelegde en ingestelde installatie met de juiste verdeler
Leg eens uit .............
Rendement_CV-ketel_vs_temperatuur Joost de Men.jpg



HEEFT U OOIT EEN RENDEMENTSMETING AAN EEN CV KETEL GEDAAN ??????????
 
Laatst bewerkt:

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #15
@Nono123 Ik zoek nog personeel, maar zou je niet aannemen...sorry hoor!
 

Nono123

  • #16
Blijft de vraag staan:
HEEFT U OOIT EEN RENDEMENTSMETING AAN EEN CV KETEL GEDAAN ??????????
 

Nono123

  • #17
Degooijer schreef:
@Nono123 Ik zoek nog personeel, maar zou je niet aannemen...sorry hoor!
Ik ben assessor voor vakmanschapCO, als u dit soort onzin blijft verkondigen, heeft u weinig kans van slagen........

Succes, met uw carrière, meneer de Gooijer !
 
Laatst bewerkt:

AmateurVerwarming

  • #18
Dank voor de discussie. Ik ben opzich niet ontevreden over hoe de installatie werkt, ik probeer me inderdaad alleen in de materie te verdiepen (iets met stijgende gasprijzen). Onderstaand is hoe vandaag de ketel heeft verwarmd en volgens de meter is dit met bijna 6 kuub gas gebeurd, de woning blijft nu aangenaam warm.
WhatsApp Image 2022-02-03 at 22.17.53.jpeg


Er zit een laminaat vloer overheen, en de woning heeft een goed geisoleerde kruipruimte. Het is een vrijstaande woning met verdieping erboven en een uitbouw op de begane grond met plat dak.

Hier tevens een foto van de verdeler:
WhatsApp Image 2022-02-03 at 22.23.47.jpeg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #19
@AmateurVerwarming:
Nu kom je met relevante informatie: daarmee had je moeten beginnen, dan was de discussie iets anders verlopen.
Niets aan doen, behalve enkele aangedragen verbeterpunten. Succes!!
 
Laatst bewerkt:

Nono123

  • #20
Nono123 schreef:
Blijft de vraag staan:
HEEFT U OOIT EEN RENDEMENTSMETING AAN EEN CV KETEL GEDAAN ??????????
En het antwoord is ????
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu