Jaren 80 Gevel herisoleren

Nijb_jan

  • #1
Hallo,
Wij wonen in een vrijstaande woning uit 1980. De woning is voorzien van isolatie volgens de standaard van die tijd, maar de gasrekening laat zien dat die isolatie niet meer voldoet. De woning heeft spouwmuren (circa 6 cm) gevuld met steenwollen dekens. Als ik de websites van de isolatie-aanbieders bekijk is verwijderen van de bestaande isolatie duur of niet te doen, en de spouw eigenlijk te klein om een serieuze isolatiewaarde mee te behalen. Wij gaan de woning grondig renoveren en qua isolatie/wooncomfort aan de huidige eisen laten voldoen. Zijn er wel goede technieken om de oude isolatiedekens te verwijderen, zonder de complete buitenmuur af te breken?

Isolatie aan de binnenzijde met een voorzetwand uit bijvoorbeeld PIR platen met gips/fermacell zou ook een optie zijn, maar moet dan de bestaande spouwmuurisolatie verwijderd worden, of kan deze blijven zitten?
 

ABCDE

  • #2
Soms is die wol volledig verzakt en ligt alles onderin. Eerst eens met de spouwkijker in de muur kijken zou ik zeggen.

Spouw leeghalen is vaak net zo duur als laten vullen ja. Maar dat kan allebei zonder ruimteverlies, in tegenstelling tot voorzetwanden binnen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Kijk eens naar pir gips platen of pir fermacell of osb verkrijgbaar in verschillende iso waardes en als de spouw gewoon open is dus geen naar beneden gezakte isolatie kunnen deze platen zo tegen de binnenmuur gemonteerd worden
 

Nijb_jan

  • #4
Bedankt voor de reacties. Die PIR/Fermacell platen ken ik inderdaad en dat lijkt een prima optie. Ruimteverlies aan de binnenkant is niet echt een issue, maar de vraag is: kan ik dit ook toepassen zonder de bestaande spouwisolatie te verwijderen?
Voor ik hier een isolatiebedrijf met een endoscoop uitnodig wil ik wel een beetje goed beslagen ten ijs komen..
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
Naar mijn weten wel zolang de isolatie in de spouw maar niet uitgezakt is zodat er contact is tussen de buiten en binnenmuur
 

Nijb_jan

  • #6
Bedankt, eens kijken of ik een isolatiebedrijf zo ver krijg om hier de spouw te bekijken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Lees je goed in over koudebruggen bij isolatie aan de binnenkant.
Een haaks op de buitenmuur staande binnenmuur wordt een koudebrug, met kans op vocht en schimmel, zoals hier:https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vochtige-muur.131911/ (met in de laatste reactie een goeie link, o.a. ook oppassen met het wegrotten van balken die in de muur liggen)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Isoleren aan de buitenkant een optie? In sommige gevallen kan het buitenspouwblad verwijderd worden.

Als je de spouw laat vullen, kan de bestaande isolatie gewoon blijven zitten. Ook bij voorzetwanden kan de spouwisolatie blijven zitten. Spouwisolatie bijvullen (indien mogelijk) is de (op één na) snelst terugverdienende isolatievorm.

De isolatie van de muur is zelden de zwakke plek. Dat is de ventilatie, de kierdichting en het glas (ook in die volgorde). Dus je slaat veel grotere slag door dat aan te pakken.
 

ABCDE

  • #9
Of het kan blijven zitten hangt er vanaf wat er nu zit... en waar het zit. Verwijderen is vaak gunstiger voor de isolatiewaarde.

Jackd schreef:
Lees je goed in over koudebruggen bij isolatie aan de binnenkant.
Een haaks op de buitenmuur staande binnenmuur wordt een koudebrug, met kans op vocht en schimmel, zoals hier:https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vochtige-muur.131911/ (met in de laatste reactie een goeie link, o.a. ook oppassen met het wegrotten van balken die in de muur liggen)
Jaren '80 waren vloeren van houten balken al min of meer in de ban gedaan. Die laatste link gaat met name om steens buitenmuren met ingelegde houten balken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
@ABCDE Daar heb je gelijk, maar wat koudebruggen betreft geldt het dan ook voor betonnen plafonds en vloer, daar gaat die link ook over. Zie punt H over retourisolatie.
 

ABCDE

  • #11
@Jackd Het hele uitgangspunt van die pagina is een massieve muur, dat is hier al niet het geval. Een spouwmuur, ook leeg, is al veel beter dan een steensmuur.

Maar hoe dan ook; ik zou gaan voor de spouwisolatie. Voorzetwanden zijn meer een lapmiddel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Toch moet je het vervangen van de buitenmuur niet te snel afschrijven.
als er bijvoorbeeld ook nieuwe kozijnen in gaan en je hebt de mazzel dat je fundering breed genoeg is is dat wel de beste optie je kan het dan helemaal goed doen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
@ABCDE Bij voorzetwanden maakt een spouw weinig uit, de binnenmuur zal koud worden en onder het condensatiepunt komen.
Na-isolatie is gewoon lastig om goed te doen.

Het is ook maar net wat het doel is.
Mogelijk dat toch maar alleen nieuwe spouwmuurisolatie en de rest van het geld besteden aan andere maatregelen zoals de zolder, vloer of zonnepanelen efficiënter is.
 

Nijb_jan

  • #14
Bedankt voor het meedenken allemaal. Dat waardeer ik zeer. Ik weet dat het een lastige kwestie is, en daarom heb ik de vraag ook hier uitgezet :prima:

Van buiten isoleren heb ik overwogen, maar valt voor mij af. Daarvoor is er al teveel werk verzet aan de buitenschil (dakgoten, boeidelen, beglazing). Aan de binnenkant kan wel. Het is een ruime woonboerderij die typisch jaren 80 is afgewerkt. Ruimte genoeg en ik verwacht dat er aardig wat binnenmuren verschoven gaan worden. Met PIR/fermacell voorzetwanden hebben we een strakke basis voor de afwerking en alle leidingen kunnen goed weggewerkt worden. Vloerverwarming er in, dakisolatie en HR++ beglazing en we zijn er klaar voor.
Maar... kan de huidige spouwisolatie dan blijven zitten? Ik begrijp dat we dat pas weten wanneer dat met een endoscoop is bekeken, maar ik heb nog geen (goed) isolatiebedrijf gevonden dat staat te springen om deze opdracht.
 

ABCDE

  • #15
Je kunt ook zelf kijken. Gaatje boren en endoscoop er in. Of via een open stootvoeg. Of steen er uit hakken.

Vergeet de vloerisolatie niet.

Spouw laten vullen met EPS parels is gewoon een redelijke isolatiewaarde zonder ruimteverlies en zonder verder werk qua afwerking.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Oke de gevel is dus al aangepakt dat is jammer.
Als je aan de binnekant gaat isoleren zijn de binnenwanden niet je grootste probleem di kan je loskoppelen en de isolatie er achter doorzetten eventueel harde isolatie zoals foamglas als het stabiliteitswanden zijn

het grootste probleem is dan de opleggingen van de vloeren maar mischien kan je daar dan de spouw laten vullen met een schuim voor een optimaal resultaat
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Nijb_jan schreef:
Maar... kan de huidige spouwisolatie dan blijven zitten? Ik begrijp dat we dat pas weten wanneer dat met een endoscoop is bekeken, maar ik heb nog geen (goed) isolatiebedrijf gevonden dat staat te springen om deze opdracht.
Die vraag heb ik al beantwoord. Wat geven die bedrijven aan voor reden?

Elke situatie vraagt om een eigen oplossing. Het beste is een bedrijf te kiezen die meerdere isolatiematerialen aanbiedt. Even zelf in de spouw kijken heeft geen zin, want je weet niet waar je op moet letten. Dat valt ook niet in een paar zinnen uit te leggen.

Jammer dat je het glas al hebt vervangen. Zoals ik al aangaf heeft HR++ glas nog steeds een slechte isolatiewaarde.

Over de voorzetwanden in relatie tot balkkoppen die daar doorheen gaan: het vochtprobleem is zeer eenvoudig op te lossen door een vochtbufferend isolatiemateriaal te gebruiken, uiteraard in combinatie met een dampscherm aan de binnenkant.
 

Hharbers

  • #18
Dat je gasrekening hoog is zegt niet zo veel over de isolatie van je huis.(tov van wat vergelijk je???)

Hoog gasverbruik kan ook door slechte verwarming/ketel afstelling, verkeerde ventilatie of gewoon behoefte aan warmer binnenklimaat komen.

Voordat je van alles gaat verwijderen/vervangen/toevoegen eerst uitzoeken waar je warmte lekken zitten.
Kieren, koudebruggen, uitgezakte spouwisolatie, optrekkend vocht in muren, glas, warmte verlies via vloer of dak etc.

Huur dag een warmte camera of laat een gespecialiseerd bedrijf (soms vrijblijvend) komen en breng in kaart waar je warmte verdwijnt.
 

Nijb_jan

  • #19
IJkenhout,

Dit is wat ik wilde weten. Wanneer een verkoper van spouwisolatie de spouw komt bekijken zal hij vast niet het advies geven om te isoleren met een voorzetwand. Op basis van foto's van de bouw ga ik ervan uit dat er Rockwool matten in de spouw zitten, die met spouwankers vast zitten. Waarschijnlijk kan dat niet worden verwijderd zonder de buitengevel te slopen. Ik had gekeken naar de oplossing met PIR-platen als voorzetwand, maar wanneer je vochtproblemen kunt voorkomen met bijv. houtvezel en klimaatfolie, dan lijkt me dat een prima optie.

Natuurlijk is het jammer dat we geen triple glas plaatsen met nieuwe kozijnen. Maar we hebben ook een bepaald budget, en HR++ glas kon snel worden geplaatst in de bestaande kozijnen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Nijb_jan

  • #20
Hharbers,

Klopt, en er is zeker meer aan de hand. En die gaan we allemaal langs, en spouwisolatie uit de jaren 80 hoort daar denk ik ook bij. Het hoeft ook geen passief huis te worden; we hebben een bijgebouw tot mantelzorgwoning verbouwd, en dat is met "normale" maatregelen alsnog een zeer comfortabel verblijf geworden.

Quotes zijn overbodig, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu