Vochtige muur

Michiel43

  • #1
Goedemiddag,

Een aantal weken geleden gezien, tot mijn schrik, dat er wat schimmel/vochtige muur is. Na info hier op het forum opgedaan eerst wat getest met verwarmen en ventileren. Merk ik dat het niet meer wordt, maar ook niet minder. Onder is het wat erger, maar het is over de volle hoogte, dus tot boven ook een beetje. Heb zelf wel meerdere ideeen van de oorzaak en oplossingen, maar hoor graag ook jullie mening.
- Wat is de oorzaak?
- En wat zijn de mogelijke oplossing om dit structureel op te lossen?

Op deze foto zie je zwart de vloer, links binnenwand en de achtermuur die dus wat schimmel/vocht geeft over de volle hoogte.

20210117_1216422.jpg


Even de situatie schetsen:
Een aantal jaren geleden garage ongeisoleerd (vloer, dak, muur, ramen) in verschillende fases tot nu toe verbouwd. Naar dak, muur en vloer geisoleerd.
In vroeger tijden waren alle muren droog, maar kon ook alles doorwaaien.

Dit is de sitatie nu:

20210117_1247533.jpg


De oude buitenmuur is binnenmuur geworden aan 1 kant. Hiertegen is pirplaat gezet met nieuwe buitenmuur. Er is geen onderbreking gemaakt of iets dergelijks. Omdat dit de bestaande muur was/constructie.

Halfsteensbuitenmuur, aan de buitenzijde. Deze is aan de buitenzijde droog. Op een lengte van de berging 7 meter, 4 spouwroosters beneden en 6 aan bovenzijde gemaakt. Aan de binnenzijde houten frame van 7cm dik met Pir platen van 7 cm dik ertussen. Aan de binnenzijde/warme kant alles dicht met alufolie. Pir platen hebben een alu cachering aan beide zijden. Tussen muur en houten binnenwand 3 cm ruimte met een dampopen folie ertussen.

In de hoek zit de oorzaak/probleem denk ik, van koudebrug/vochtdoorslag of condens.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je hebt inderdaad de perfecte koudebrug gecreëerd... Een vaak voorkomende bouwfout. De rest van de muur is dampdicht gemaakt, alleen die hoekaansluiting niet. En dit is nu het koudste punt.

Om dit te herstellen ben je weer "op slopershoogte".
 

Michiel43

  • #3
Dank voor je bevestiging van mijn vermoeden. (mijn reactie is eventjes blijven liggen, op "slopershoogte" moest even slikken en een plekje geven -:)

Welke oplossingsrichtingen zijn er?
- 1) Doorslijpen; is eigenlijk mijn allerlaatste optie, niet mijn voorkeur, omdat de buitenmuur dan los komt te staan en daar mijn dak op rust
- 2a) Verticaal strookje stuc aftikken, dan verticaal om de 10 cm gaatjes boren, zelf injecteren met injectiegel, gaatjes dichtsmeren met cement, daarna voorstrijk en stucwerk bijwerken.
2b) Verticaal om de 10 cm gaatjes boren, zelf injecteren met injectiegel, gaatjes dichtsmeren met cement en daarna stucwerk bijwerken. Ook nog 1 meter horizontaal bij de vloer voor zekerheid.
- 3) strook van bv 20 cm breed qboard 2 cm dik tegen muur lijmen (doel isoleren) en afwerken met strookje hout ertegen. Bijvoorbeeld powerplex en meeschilderen met muur.
4) ?

Mijn eigen gevoel zegt optie 2b. Dit houd het vocht tegen van buiten en onder, maar weet niet hoe dit dan gaat met kou/warmte/condens.

Hoor graag wat jullie mening is en mogelijk wat een (andere) opties is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je weet zeker dat dit door water van buiten wordt veroorzaakt. Injecteren zou dan kunnen helpen.
Die injectiegel zou ook kunnen helpen als daarmee de warmtegeleiding van steen zou kunnen veranderen. Ook een utopie.
Eerst nog eens onderzoeken hoe hoog de temperatuur en de luchtvochtigheid is.
En heel belangrijk de temperatuur meten van dat deel van de muur. Heb je een Apple telefoon zoek daar is op.
Voor mij is tot nu toe de enigste redding, op dat deel van de muur creatief een vorm van isolatie aanbrengen.
 

Michiel43

  • #5
Kan je helemaal volgen @Wgb. Ben benieuwd of er iemand nog een creatieve manier heeft, naast mijn 3e genoemde optie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die muur blijft koud en kan vochtig worden alleen zie je het niet. Of dat board moet goed dampdicht worden aangebracht. Isoleren doe je veilig aan de buiten zijde. 2 meter XPS breed, misschien kan smaller ook, 10 mm dik tegen de muur vervolgens een nette afwerking van riet of een polyester tuinmuur en je bent in business.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Is lekkage uitgesloten? Dan is het een koudebrug. Injecteren heeft dan geen zin.

De koudebrug verhelp je door de muur in te zagen en er een strook isolatie in aan te brengen (ankers toepassen voor de stevigheid) of door de koude muur voorlangs te isoleren. Een strook van 50cm is dan wel het minimum.
 

Michiel43

  • #8
Aan de buitenkant isoleren is geen optie. Ok dan wordt het toch de muur opereren en inzagen. Heb nog pir plaat liggen die er met pur schuim in kan. Is een paar cm sleuf en isolatie voldoende? Op welke manier kan ik de beide muren het beste/handigste verankeren? Spouwanker of muuranker (platte strip)?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
De muur die de hoek om gaat zorgt voor stabiliteit. De ankers moeten deze functie dus overnemen. Ik kan daar zo geen vuistregels voor geven, omdat ik niet kan inschatten wat in dit specifieke geval nodig is. Een constructeur kan dat wel. Of het nodig is die erbij te halen bij een (voormalige) garage is de vraag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Misschien moet je dit eens lezen. Zelf nog geen intresse.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu