Jaren ‘30 raam - vocht doorslag na dubbelglas - oorzaak: geen ventilatiegaten?

Marc-S

  • #1
Mensen, graag jullie advies/gedachten over dit issue:

- Jaren ‘30 raam, mooi grenen.
- Zat uiteraard enkelglas in
- Ca 8 jaar geleden HR++ in laten zetten (door erkend bedrijf)
- Buitenzijde opdeklatten van hardhout ( op de vakverdeling)
- Beglazingskit aangebracht aan de buiten en binnenzijde.

Nu het issue: ik heb waterdoorslag geconstateerd na harde regen pal op de ramen. Dit water is dan te zien binnen aan de onderkant van de raamsponning.

Ik vermoed dat het water door de kitnaden aan de buitenzijde (horizontaal deel van de H++ plaat) loopt en dan onder het H++ loopt en aan de binnenkant van het raam de woning in komt.
Dit is uiteraard heel slecht voor dit mooie grenen raamhout!

Had het glasbedrijf ventilatiegaten moeten boren in het onderste deel van het raamframe om zo dit vocht te laten afvoeren wat aan de onderzijde van het H++ glas kennelijk kan komen?

F1365BDF-7B06-473A-9DC8-D5B581B6F70F.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja. Bij buitenbeglazing moet er in de onderste glaslatten ontwatering zijn naar buiten toe. Normaal gesproken kiest men hiervoor neuslatten. 'gaten boren' is niet afdoende.

Met het plaatsen van opdekglaslatten heeft men de detaillering van de jaren '30 kozijnen toch al om zeep geholpen...


 

Marc-S

  • #3
OK, veel dank. Lijkt me duidelijk, er zit dus geen enkele ventilatiemogelijkheid (gaten of sleuven) onder dit HR++ glas wat in het jaren ‘30 raamwerk is geplaatst en ook nog hier en daar op van die plastic stelplaatjes is gezet.

Dit HR++ glas incl de opdeklatten buiten zijn door een heel bekend (meer dan 50 jaar oud) glasbedrijf hier in 2015 geplaatst incl al het afkitten.
Zij zijn heel goed bekend met de jaren ‘30 woningen hier.

Is hier sprake van ondeugdelijk werk van dit glasbedrijf? Zonder die isolatiemogelijkheid nu onder dit HR++ glas zijn die onderste raamdelen over 10 jaar verrot…. En met het enkelglas daarvoor, sinds de bouw van ‘34, is dit houtwerk altijd perfect goed gebleven.
 

Marc-S

  • #4
Mensen, ik heb hier nog een extra vraag:

Aangezien er geen ventilerende glaslatten of neuslatten geplaatst zijn door het glasbedrijf (een bedrijf al meer dan 50 jaar actief als glaszetter), toen het enkelglas van ons huis door hen is vervangen door HR++, kan ik hen aansprakelijk stellen, omdat ze geen ‘deugdelijk werk’ hebben geleverd en wat niet volgens de voorschriften is gedaan?
 

Charel

  • #5
De oorzaak is wellicht zoals je zelf ook al aanhaalde een mankement aan de kitnaden en waarschijnlijk ook het schilderwerk.
Acht jaar lang is er geen probleem geweest. Misschien is het dan nu tijd om de ramen eens een onderhoudsbeurt te geven met nazicht en eventueel herstellen van de kit en eventueel het vernieuwen van de verflaag.
Ik denk niet dat je de plaatser hiervoor na 8 jaar nog in gebreke kunt stellen.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Foto van de buitenkant?
In een raam kan je meestal geen neuslatten kwijt.
 

Marc-S

  • #7
Veel dank voor de 2 reacties.
Het verfwerk en kitnaden zijn in goede conditie.

Waar mij het om gaat is dat ik op verschillende plaatsen op het Internet heb gelezen, en toevallig deze week ook een ander glasbedrijf in de buurt heb gesproken, waarbij die verschillende bronnen melden:

“als je enkelglas in een bestaande houten sponning vervangt door dubbelglas/HR++, dat de onderste glaslat of van het ventilerende type moet zijn, of het neuslat type”.

is dat correct? En als dat glasbedrijf wat bij mij het HR++ destijds heeft geplaatst dit niet zo heeft gedaan, kunnen ze ‘hierop worden aangesproken ‘?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Kijk eens naar de onderkant van de onderste lat. Zie je daar ventilatie openingen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Marc-S schreef:
als dat glasbedrijf wat bij mij het HR++ destijds heeft geplaatst dit niet zo heeft gedaan, kunnen ze ‘hierop worden aangesproken ‘?
Niet meer na 8 jaar... Hoe vervelend ook, ik denk dat je daarin je verlies moet nemen. Maar je kunt natuurlijk altijd eerst contact met ze opnemen. Wellicht zijn ze bereid om eea te gereduceerd tarief te herstellen. Maar dat heeft niets meer met het doel van dit forum te maken. Hier gaan we er vanuit dat je zelf eea gaat herstellen...
 

Marc-S

  • #10
“Kijk eens naar de onderkant van de onderste lat. Zie je daar ventilatie openingen?”

Ik heb onder de onderste glaslatten gekeken en er zitten geen ventilatieopeningen in. Het zijn standaard hardhouten glaslatten.

@Walker Het zelfklussen is helemaal prima, maar in dit geval denk ik dat dat het opschakelen van een advocaat wordt ;-)
 

Marc-S

  • #11
Eigenlijk komt het er op neer, heeft het betreffende glasbedrijf het HR++ glas wel volgens de NEN 3576 en NPR 3577 normen destijds (ca 7 jaar geleden) geplaatst. Normen die vast precies beschrijven hoe de ventilatie bij de onderste glaslat moet worden gerealiseerd.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Zelfs in nieuwbouw zie ik dat er glaszetters zijn die nog steeds geen hieldichting aanbrengen bij binnenbeglazing. De NEN is geen wet, maar een norm.

De woning voldeed bij het vervangen van het glas nog steeds aan het "rechtens verkregen niveau". Oftewel: De eisen zoals deze waren ten tijde van de bouw van de woning.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
als er ruimte is om alsnog een neuslat te plaatsen onderste glaslat verwijderen en hiervoor een neuslat geventileerd terugplaatsen.
 

Marc-S

  • #14
OK, veel dank voor de toelichting. Maar betekent dat dat als een glaszettersbedrijf dat al zeker 50 jaar actief is, en in 2015 in een jaren ‘30 huis waar enkelglas in zit en dit vervangt door HR++ glas en geen ventilerende glaslatten of neuslatten installeert, daarmee zomaar mee kan wegkomen?

Doordat er dan dubbelglas in die jaren ‘30 kozijnen is geplaatst zonder afdoende (= in dit geval geen) ventilatie bij de onderste glaslat van die ramen, ontstaan er wel jaren later problemen bij die ramen van de eigenaar…
 

Marc-S

  • #15
Lijkt me niet goed, die onderste glaslat… geen ventilatie inkepingen/gaten…

27E4AB73-C58A-44BD-B756-3B762E8E8719.jpeg
 

Marc-S

  • #16
Verder is er natuurlijk de vraag: moet je aan de onderzijde raam de glaslatten wel verstek zagen (wat denk ik tot meer inwatering leidt)?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Op de foto slecht te zien, maar ik denk dat er wel iets aan te merken is op het kitwerk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
In opengaande ramen zie ik eigenlijk nooit iets van ventilatie openingen in de onderste glaslat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Dat klopt, omdat daar meestal sprake is van binnenbeglazing: De sponning aan de buitenzijde, en de glaslat binnen. Hier zitten de glaslatten aan de buitenzijde. Waarschijnlijk zat hier vroeger stopverf tegen het glas.

Er is ook nog een tijd geweest dat je binnen een 'condensprofiel' had. Een alu gootje waar de condens in terecht kwam, en van hieruit kon verdampen...
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #20
18. Waarom mogen glaslatten niet in verstek?
Bij het verstekzagen van de glaslatten ontstaat er een groter gedeelte kopshout waardoor de kans van vocht toetreding in het kopse hout wordt vergroot. Wanneer de glaslatten aan de binnenzijde zijn gesitueerd zal dit geen problemen opleveren maar bij glaslatten aan de buitenzijde kan dit wel een probleem worden. Vandaar dat de glaslatten aan de buitenzijde dienen te worden gecontramald

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu